Сезон застуд: як підтримати свій організм?

Як підтримати себе в сезон захворювань? Ось 4 поради від експертки «Мій цукровий» — Юлії Кривов'яз.

Сезон застуд: як підтримати свій організм? - изображение

Авторка цієї статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Підтримуйте нормальний рівень вітаміну D (50-60 нг/мл)

Про вітамін D постійно наголошую усім, адже він в нормі у тих, хто його приймає. У решти — лабораторно підтверджений дефіцит або недостатність. При дефіциті – приймати тривало, особливо зараз, коли темно і мало сонця. В ідеалі здати лабораторно цей показник, щоб від нього вирішувати щодо дози препарату. Вітамін D має вплив на злагоджену роботу імунної системи.

Читайте також: Вітамін D та діабет: що потрібно знати

Вживайте продукти, багаті на вітамін C

Не забуваємо про продукти, що містять багато вітаміну С: солодкий перець, квашена капуста, шипшина, порічки, обліпиха, журавлина, петрушка, яблука, цитрусові. П'ємо напої, які є гарним джерелом вітаміну С: відвар шипшини, морс з журавлини, чай з імбирем та лимоном. Приймаємо в якості добавок лише під час вірусних станів.

Читайте також: 8 натуральних способів покращити імунітет

За необхідності приймайте цинк

Цинк широко використовувався під час епідемії ковіду. Може бути доданий під час гострих інфекційних станів. Поза цими станами, додатково приймати після оцінки його рівня або у фізіологічних дозах.

Читайте також: Чи може цинк допомогти в лікуванні цукрового діабету 2-го типу?

Перевіртеся на дефіцит заліза

На тлі латентного дефіциту заліза підвищується частота захворюваності гострими респіраторними захворюваннями. У жінок часто ці показники знижені в силу менструацій, вагітностей, годування груддю. Тому, хоча б раз на рік показник феритину варто контролювати. Цільові показники феритину 50-60.

 

Не забувайте також про прості, але важливі моменти для профілактики сезонних хвороб, як-от дотримання правил особистої гігієни, повноцінне збалансованне харчування та правильний режим сну. Бережіть себе і своє здоров'я!


Читайте також:

8 порад, як не захворіти цієї осені

10 доступних продуктів для зміцнення імунітету

Застуда, грип, отруєння при діабеті 1 типу. Як лікувати та за чим стежити?

 

Ми в Instagram та Telegram