Вітаміни та мікроелементи: як правильно їх приймати

Вирішили розпочати курс прийому вітамінів? Тоді вам важливо дещо знати.

Які вітаміни та мікроелементи не можна поєднувати між собою, а які, навпаки, краще приймати одночасно. А також чим можна/не можна запивати вітаміни і чому.

Читайте у статті.

Вітаміни та мікроелементи: як правильно їх приймати - изображение

Автор статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Обов'язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо прийому будь-яких вітамінів чи БАД-ів. Він пропише необхідні аналізи для виявлення можливих дефіцитів та допоможе підібрати правильне дозування.

Які препарати краще НЕ поєднувати:

 Кальцій знижує всмоктування заліза і цинку, тому разом їх краще не приймати. Кальцій є антагоністом (ослаблює дію або має протилежні ефекти) натрію, фосфору. А надлишок магнію, заліза та фосфору призводить до дефіциту кальцію.

⇒ Магній погано сумісний із фосфором, залізом та марганцем (а також у великих кількостях з кальцієм). Підвищена кількість магнію призводить до дефіциту кальцію та фосфору.

⇒ Такі мінерали як мідь і цинк у вигляді монопрепаратів (не в складі мінеральних комплексів), краще разом не поєднувати та розділяти по часу (вранці й ввечері).

Як перевірити себе на дефіцити?

Які препарати можна поєднувати між собою:

⇒ Вітамін С і залізо. Перший є гарним каталізатором для засвоєння заліза, яке потрібне при анемії. Тому, залізо за рахунок вітаміну С буде засвоюватись краще.

⇒ Вітамін D можна приймати з кальцієм. З вітаміном К приймати можна: те, що він без нього не засвоюється не є вірним. Вітамін Д засвоюється при умові адекватності доз.

⇒ Магній часто призначається з вітамінами групи В. Можна окремо.

Як запивати вітаміни?

Кава, міцний чай і молочні продукти уповільнюють засвоєння вітамінів і мікроелементів (і будь-яких лікарських препаратів). Тому запивати ними вітаміни не варто. Запивати краще завжди водою. Зробіть перерву у 20-30 хвилин і можна пити улюблений чай/каву.

Алкоголь «вимиває» з організму вітаміни А, групу В, а також кальцій, цинк, калій, магній. Нікотин — руйнує вітаміни А, С і селен.

Прийом вітамінів та мікроелементів необхідний у разі підтвердженого їх дефіциту. Прийом мікроелементів і вітамінів окремо дозволяє не тільки дотримуватись їх сумісності, але й уникнути їх передозування з нутрієнтами, які ви отримуєте в достатній кількості з їжею.


Читайте також:

Які вітаміни потрібні при діабеті?

6 частих помилок при прийомі вітамінів

Діабет і БАДи: 7 потенційно корисних добавок для людей з цукровим діабетом
 

Ми в Instagram та Telegram

 

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я!