Еволюція інсулінової помпи: цікаві факти про створення гаджету

Чи знаєте ви, що перша інсулінова «помпа» важила понад 8 кілограмів, а прототип сучасної штучної підшлункової із «замкненим циклом» (AID) придумали ще у 1970?

Дізнайтеся цікаві факти з історії створення популярного діабет-гаджету.

Еволюція інсулінової помпи: цікаві факти про створення гаджету - изображение

Авторка цієї статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Інсулінова помпа — це найсучасніший засіб у лікуванні діабету, що являє собою невеликий електронний пристрій, який імітує роботу підшлункової залози і 24 години на добу вводить ультракороткі аналоги інсуліну (Хумалог, НовоРапід, Апідра/Епайдра) в підшкірно-жирову клітковину. 

Читайте також: Книга «Школа контролю цукрового діабету. Частина 3. Технічна підтримка» — ваш путівник світом DiaTech. Встигніть отримати свій екземпляр!

Перш ніж набути того вигляду, у якому ми використовуємо його сьогодні, гаджет зазнав чимало перетворень. Ось деякі цікаві факти з історії створення інсулінової помпи.

1960

Розпочались перші спроби сконструювати штучну підшлункову залозу (прототип інсулінової помпи). Arnold Kadish (USA) у 1963 створив апарат, який важив більше 8 кг і постійно проводив венозну кров людини через пристрій, який вимірював концентрацію глюкози в крові. Інсулін вводився приладом у кровотік відповідно до заданого алгоритму (Див. фото №1).

Previous Next

1970

Був розроблений великий і складний апарат для введення інсуліну із одночасним вимірюванням рівня глюкози в крові, і відповідно до цього прилад змінював швидкість введення інсуліну — Biostation GCIIS (Glucose Controlled Insulin Infusion System). Це був прототип штучної підшлункової залози із «замкненим циклом». Недоліком системи був постійний венозний доступ і великий розмір приладу. Апарат не був індивідуальним і не міг використовуватись в домашніх умовах.

1978

Почали використовувати «шприцеву помпу» (Див. фото №2). Це був прилад із дозатором за допомогою якого інсулін вже вводився в підшкірно-жирову клітковину. Її вага була 159 грам, працювала від батарейки. Також даний прилад був адаптований для введення інсуліну двома швидкостями: базальною і у 8 разів швидшою — болюсною.

1978-1987

Інсулінові помпи вдосконалювались, ставали більш компактними і зручними (Див. фото №3). У 1987 в помпах вже була закладена можливість програмувати різні швидкості введення інсуліну.

2000-2006

У 2000 з'явились перші системи безперервного моніторування глюкози (CGM), в 2004 році — система моніторування глюкози в режимі реального часу. У 2006 році було об'єднано CGM в real-time із інсулінової помпою. Так з'явилась перша інтегрована система, інсулінова помпа+CGM (Medtronic Paradigm Real-time 722).

2017

FDA затвердило інсулінову помпу MiniMed 670G від Medtronic (штучну підшлункову залозу).


Читайте також:

DiaTech: 10 головних технологічних новинок 2023

Як безоплатно отримати інсулінову помпу в Україні?

FDA схвалило бездротову мікропомпу Accu-Chek Solo. Особливості гаджету

 

Ми в Instagram та Telegram