Як зменшити харчові відходи та заощадити кошти? 5 корисних порад

Чи бувало у вас так: ви їдете до супермаркету, щоб запастися продуктами на тиждень чи два, набираєте повний візок їжі, та зрештою половина запасів опиняється у смітнику... Харчові відходи мають численні наслідки не лише для довкілля (а також економіки і продовольчої безпеки), а й для вашого особистого бюджету. Зменшення кількості їжі, яку ви викидаєте, це реальна економія коштів.

Якщо ви прагнете скоротити кількість харчових відходів у себе вдома і заощадити при цьому гроші, почніть з цих порад.

Як зменшити харчові відходи та заощадити кошти? 5 корисних порад - изображение

Складайте список покупок

Підготовка до походу в магазин — це дійсно важливий момент в «мистецтві» управління продуктами харчування. Люди, які складають списки і дотримуються їх, як правило, економлять час і гроші, а також викидають менше їжі.

Якщо ви не любитель списків, ви все одно можете виробити звичку заглядати у свій візок перш ніж вирушити до каси. Подумайте, чи буде у вас час приготувати і з'їсти все, що ви вибрали? 

Читайте також: 13 корисних НЕ швидкопсувних продуктів для приготування поживних страв при діабеті 

Ви можете заморозити більше, ніж ви думаєте! 

Купили занадто багато батату (солодкої картоплі)? Запечіть його шматочками у духовці, а потім заморозьте кілька окремих порцій, які можна буде швидко розігріти як гарнір. Готуєте курячу грудку? Наріжте її скибочками (або кубиками) і розкладіть по контейнерах. Один з них тримайте в холодильнику, щоб використовувати протягом тижня, а решту покладіть у морозильну камеру. Пучок зелені (кропу, петрушки, кінзи), яка зазвичай дуже швидко починає в'янути, подрібніть і покладіть у форму для льоду.

Читайте також: Кухонні хитрощі, щоб довше зберегти продукти свіжими

Дотримуйтеся принципу на кухні: «використовуй по максимуму»

Перетворіть одну вечерю на тиждень на можливість очистити шафи. Зберіть усі інгредієнти, які ризикують бути викинутими, і дайте волю своїй кулінарній фантазії. Майже все можна кинути в супи, тако, салати або змішати у смузі.

Перетворіть невикористані шматочки на корм для домашніх тварин

Є певні частини риби та м'яса, які ми зазвичай відрізаємо і не їмо, але знаєте, кому вони сподобаються? Вашому коту чи собаці. Невикористані залишки можна відварити у воді, подрібнити та змішати з кормом. Так ви отримаєте кілька порцій їжі для домашніх тварин з інгредієнтів, які інакше викинули б на смітник.

Відстежуйте, що ви не використовуєте

Заради цікавості спробуйте протягом деякого періоду відстежувати, що ви викидаєте. Назвіть це журналом харчових відходів. Записуйте кожен продукт, який ви викинули (або віддали сусідам), а також його ціну і те, чому ви його не з'їли. Це дасть вам уявлення про ваші звички та приблизну вартість того, що ви викидаєте; а також допоможе скласти список продуктів наступного разу, коли ви підете до супермаркету, і заощадити кошти.


Читайте також:

Як заощадити на діа-витратах? Поради від Мій цукровий

Продукти для кращої компенсації діабету

Збираємо корисну продуктову корзину! 8 продуктів, які рекомендує нутриціолог

 

Ми в Instagram та Telegram