Харчування при діабеті: 7 продуктів, багатих на корисні жири

Корисні жири повинні бути невід'ємною частиною здорового збалансованого харчування. Вони містяться в таких продуктах, як авокадо, оливкова олія, горіхи, жирна риба тощо. Вживання достатньої кількості корисних жирів та обмеження споживання шкідливих, сприяє зниженню ризику серцево-судинних захворювань, що часто зустрічаються при діабеті. 

Ось 7 продуктів, багатих на корисні жири, які варто додати до свого раціону.

Харчування при діабеті: 7 продуктів, багатих на корисні жири - изображение

1. Авокадо 

Авокадо не містить цукру і містить клітковину та багато корисних мононенасичених жирів, що робить його чудовим продуктом при діабеті. Додавання його до вашого раціону може допомогти знизити рівень «поганого» холестерину та тригліцеридів, а також ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу (ЦД2), особливо у жінок, як показало нещодавнє дослідження.

Авокадо смакує як саме по собі, так і, наприклад, з цільнозерновим тостом і яйцем пашот, або як закуска — гуакамоле.

Читайте також: Салат з авокадо та риби — низьковуглеводний рецепт

2. Сардина

Сардина, як й інша жирна риба, є чудовим джерелом омега-3 жирних кислот, які допомагають підтримувати здоров'я серця при діабеті. Крім того вона є доступною за ціною.

3. Оливкова олія 

Оливкова олія складається здебільшого з мононенасичених жирних кислот і біоактивних сполук — двох чинників, які різними способами сприяють нашому загальному здоров'ю. Обирайте оливкову олію extra virgin (це найвища якість оливкової олії). 

Використовуйте її як заправку для ваших свіжих овочевих салатів.

Харчування при діабеті: 7 продуктів, багатих на корисні жири - 2 изображение

4. Горіхи 

Горіхи — це надзвичайно корисний продукт, зокрема при діабеті. Вони багаті на корисні жири, рослинний білок, клітковину та магній. Годі шукати кращого! Не забувайте, що горіхи є досить калорійною їжею, тому вживати їх слід помірно.

Спробуйте їсти горіхи, як окремий перекус, або додати їх до вашої ранкової вівсянки чи грецького йогурту разом із улюбленими ягодами чи шматочками свіжих фруктів.

Читайте також: 6 горіхів, корисних при діабеті

5. Кунжут

Окрім корисних жирів, насіння кунжуту містить багато магнію та інших мінералів, що робить його корисним для регулювання рівня цукру в крові. Ним можна посипати цільнозерновий тост з авокадо або салат... та все, що завгодно! Ви також можете спробувати кунжутну олію, або приготувати кунжутну пасту (Див. далі).

6. Тахіні 

Тахіні — це паста з кунжутного насіння, багата на поліненасичені жири та біологічно активні рослинні сполуки під назвою лігнани (lignans), які, як було доведено, покращують секрецію інсуліну.

7. Жирна риба

Жирна риба містить багато омега-3 жирних кислот, необхідних для здоров'я серця та судин. А також вітаміни та мінерали, дефіцит яких часто зустрічається у людей з діабетом, зокрема вітамін D та вітаміни групи В. Американська діабетична асоціація (ADA) рекомендує людям з діабетом з'їдати дві порції риби на тиждень.

Надавайте перевагу більш здоровим способам приготування: на пару, на грилі чи у духовці.

 

*Цей контент містить лише загальну інформацію і жодним чином не замінює кваліфікованих медичних рекомендацій.


Читайте також:

Низьковуглеводні перекуски. 10 смачних рецептів нашвидкуруч

Продукти, що знижують рівень холестерину

Вісім суперпродуктів, які можуть замінити полівітаміни
 

Ми в Instagram та Telegram