Гіпоглікемічна кома: симптоми, причини виникнення та методи лікування

Що таке гіпоглікемічна кома, як її лікують та що можна зробити задля її попередження.

Гіпоглікемічна кома: симптоми, причини виникнення та методи лікування - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Гіпоглікемічна кома — патологічний стан, пов'язаний з падінням рівня цукру в крові до небезпечно низького значення — нижче 2,7 ммоль/л, при якому людина не реагує на навколишнє середовище.

Гіпоглікемічна кома — це надзвичайно небезпечний стан, який може призвести до летального випадку. Люди, які не відчувають нормальних попереджувальних симптомів наближення низького рівня цукру в крові, є найбільш схильними до ризику виникнення цього типу діабетичної коми.


Можливі причини виникнення гіпоглігемічної коми

Гіпоглікемічна кома може виникнути з багатьох причин, всі вони є наслідком екстремального, тривалого низького рівня цукру в крові. Ці причини можуть включати:

  • неправильний розрахунок і прийом занадто великої кількості інсуліну під час їжі;
  • випадкове надмірне введення болюса;
  • вживання недостатньої кількості вуглеводів для прийому інсуліну;
  • участь в екстремальних фізичних навантаженнях і відсутність відповідного налаштування введеня інсуліну на вашій помпі (або невірно розрахована доза короткого інсуліну перед фіз.навантаженням, якщо ви користуєтеся шприц-ручкою);
  • наявність занадто великої кількості IOB — інсулін, прийнятий екзогенно, який все ще активний у крові — під час фізичних навантажень або вживання алкоголю;
  • передозування інсуліну в будь-якій формі.

Люди з цукровим діабетом мають найвищий ризик гіпоглікемічної коми під час сну, що підкреслює важливість безперервного моніторингу рівня глюкози протягом ночі. Одне дослідження показало, що в середньому у людини з ЦД 1 типу трапляється два епізоди низького рівня цукру в крові на тиждень!

Симптоми критично низького рівня цукру в крові 

Якщо рівень цукру в крові швидко знижується і не реагує на швидкодіючі препарати глюкози, такі як сік, таблетки глюкози або гелі, це ознака того, що у вас є безпосередній ризик розвитку гіпоглікемічної коми. Ознаки та симптоми критично низького рівня цукру в крові включають:

  • сплутаність свідомості
  • пітливість
  • прискорене серцебиття
  • голод
  • тремтіння
  • втома
  • дратівливість
  • нудота
  • запаморочення
  • труднощі з мовленням або спілкуванням
  • м'язова слабкість

За наявної гіпоглікемії (<2,7 ммоль/л), яка не піддається лікуванню глюкозою швидкої дії, та / або занадто високого IOB, негайно зверніться за невідкладною медичною допомогою. 

Лікування гіпоглікемічної коми 

Якщо людина впала в гіпоглікемічну кому, їй негайно потрібно ввести внутрішньовенну глюкозу та внутрішньом'язовий глюкагон, щоб якнайшвидше повернути рівень цукру в крові до норми.

Надалі необхідний ретельний контроль не лише рівня глікемії, а й інших життєво важливих показників, таких як частота серцевих скорочень, артеріальний тиск, затримка рідини в організмі, сеча, функція нирок і мозкова активність.

Типове перебування в лікарні при гіпоглікемічній комі може тривати від кількох днів до тижня або навіть кількох місяців, якщо стан не покращиться.

Більшість людей, які впали в гіпоглікемічну кому, повністю одужують. Однак, якщо стан не лікувати швидко, це може призвести до незворотних ушкоджень мозку і навіть летального випадку.

Часті запитання:

При якому рівні цукру настає гіпоглікемічна кома?

Не існує певного рівня цукру в крові, при якому людина з цукровим діабетом впаде в кому, він варіюється від пацієнта до пацієнта. Однак, екстремально низьким рівнем цукру в крові вважається все, що нижче 2,7 ммоль/л.

Чи може гіпоглікемічна кома призвести до летального випадку?

Хоча це трапляється рідко, гіпоглікемічна кома може призвести (і призводить) до летального випадку. Важливо вжити всіх можливих заходів, щоб запобігти виникненню критично низького рівня цукру в крові та уберегтися тим самим від настання гіпоглікемічної коми.

Чи болюча гіпоглікемічна кома?

Під час гіпоглікемічної коми пацієнт втрачає свідомість і більше не здатний взаємодіяти з навколишнім середовищем. Він не відчуває болю, але, як правило, відчуває себе дуже знесиленим після повернення до свідомості. 

Що робити, якщо хтось впадає в гіпоглікемічну кому?

Негайно зателефонуйте 103 та зверніться за невідкладною медичною допомогою. Якщо у когось надзвичайно низький рівень цукру в крові, і у нього є під рукою екстрений глюкагон (набір для ін'єкцій), негайно застосуйте його, поки чекаєте на прибуття швидкої допомоги.

Важливо пам'ятати, що людина, яка відчуває сильне зниження рівня цукру в крові, не завжди може жувати і ковтати, тому спроба дати їй їжу, коли вона втрачає свідомість, може призвести до ризику задухи. 

Які можливі ускладнення гіпоглікемічної коми?

Якщо лікування нападу гіпоглікемічної коми проходить швидко й ефективно, то дуже висока ймовірність того, що людина зможе повністю відновитися після нього. Однак якщо рівень глюкози досягне такого ступеня, що мозок буде повністю позбавлений цукру, можливі незворотні пошкодження мозку. 

Діабетична кома та гіпоглікемічна кома — це одне й те саме?

Існує три типи діабетичної коми: кома, викликана діабетичним кетоацидозом (ДКА), гіпоглікемічна кома та гіперосмолярна кома, на яку здебільшого страждають люди з цукровим діабетом 2 типу, часто з ожирінням. Люди з ЦД 1-го типу найчастіше страждають від перших двох типів.

Профілактика гіпоглікемічної коми

Хоча цей стан не можна на 100% запобігти, якщо у вас інсулінозалежний ЦД 1 типу, існують кроки, які допоможуть вам захистити себе:

  1. За можливості використовуйте безперервний моніторинг (CGM) рівня глюкози в крові, який попереджатиме вас про високі та низькі значення ГК.
  2. Завжди перевіряйте рівень цукру в крові перед сном, коли ви хворі або боретеся з інфекцією, а також до, під час і після фізичних навантажень.
  3. Перевіряйте рівень цукру в крові через 90 хвилин після зміни місця введення інсулінової помпи, щоб переконатися, що канюля вставлена правильно.
  4. Уникайте надмірного вживання алкоголю.
  5. Майте контактну особу, до якої можна звернутися в разі серйозного зниження рівня цукру в крові та необхідності негайної допомоги.
  6. Переконайтеся, що друзі та сім'я знають, як лікувати низький рівень цукру в крові, якщо ви втратите свідомість.

Гіпоглікемічна кома може бути страшною та небезпечною для життя, але у ваших силах допомогти запобігти їй та зберегти здоров'я.

 

Читайте нас в Instagram та Telegram