Що таке CGM? Все, що вам потрібно знати про безперервний моніторинг глюкози

Що таке CGM? Як він працює? Які переваги для людини з діабетом? Ось все, що вам потрібно знати, про безперервний моніторинг глюкози.

*Longread

Що таке CGM? Все, що вам потрібно знати про безперервний моніторинг глюкози - изображение

Що таке CGM?

Безперервний моніторинг глюкози, або CGM (Continuous Glucose Monitoring) — це сучасна технологія для відстежування рівня глюкози (цукру) в режимі реального часу, а також контролю критичних станів при діабеті, таких як гіпо- та гіперглікемія (високий та низький рівень цукру в крові).

Найчастіше CGM використовують люди з цукровим діабетом 1-го та 2-го типу, а також з іншими станами, які впливають на рівень глюкози — переддіабет, ожиріння тощо (Див. далі).

Найбільш популярні моделі CGM, доступні сьогодні: Dexcom, FreeStyle Libre і Medtronic Guardian Connect. Детальніше можна прочитати ТУТ

*Моніторинги Dexcom та FreeStyle Libre сьогодні неофіційно представлені на ринку Україні.  Єдиним офіційно зареєстрованим CGM в Україні є Guardian Connect від компанії Medtronic (офіційний представник в Україні — компанія «МедЕкСервіс»).

З чого складається система CGM?

Сенсор 

Невеликий пристрій (датчик), що встановлюється на тілі (зазвичай на живіт, плече або стегно) та вимірює рівень глюкози в режимі реального часу, зазвичай щохвилини або щоп'ять хвилин. Сенсор встановлюється за допомогою простого аплікатора (йде у комплекті). Термін дії сенсору зазвичай складає від 7 до 10-14 днів, залежно від виробника. 

Трансмітер

Кріпиться на сенсор, отримує дані про рівень глюкози від сенсора та надсилає їх на зчитувальний пристрій (рідер) або застосунок для смартфона через Bluetooth. Системи CGM мають трансмітер, який або поєднаний з сенсором, або може використовуватися багаторазово (від 3 до 12 місяців). Новіші моделі CGM, такі як FreeStyle Libre 2 і 3 та Dexcom G7, мають інтегрований сенсор і трансмітер.

Застосунок для смартфона або зчитувальний пристрій (рідер)

Відображає рівень глюкози в реальному часі, тенденцію до підвищення або зниження рівня глюкози, а також історію рівня глюкози. Більшість CGM пропонують застосунки для смартфонів для перегляду даних. Abbott і Dexcom також пропонують портативні пристрої (рідери) для зчитування даних з сенсора. 

Як працює CGM?

Після встановлення сенсора під шкірою залишається крихітний «вусик». Цей вусик знімає показання рівня глюкози в інтерстиціальній рідині (рідина, що оточує клітини) 24 години на добу. Далі показники за допомогою трансмітера надсилаються на зчитувальний пристрій, найчастіше — застосунок у вашому смартфоні. В результаті, ви можете бачити, як змінюється ваш рівень цукру в крові щогодини протягом дня.

Що таке CGM? Все, що вам потрібно знати про безперервний моніторинг глюкози - 2 изображение

Більшість CGM також мають функцію сповіщення про гіпо- та гіперглікемію, та сигналізують, якщо рівень цукру в крові перевищує або опускається нижче цільового діапазону. Оскільки показання зчитуються з інтерстиціальної рідини, а не з крові, вони, як правило, відстають від результатів глюкометра приблизно на 10 хвилин.

Новіші моделі CGM інтегруються з автоматизованими системами доставки інсуліну (AID, або штучна підшлункова залоза).

Плюси та мінуси використання CGM

Плюси:

  • Ваш рівень цукру в крові перед очима 24/7
  • Зменшення кількості проколів пальця для проведення тесту (але іноді глюкометр використовувати доведеться)
  • Скорочення кількості випадків гіпо- та гіперглікемій, за рахунок сповіщень про високий або низький рівень цукру в крові
  • Збільшення часу перебування у цільовому діапазоні глюкози
  • Функція дистанційного моніторингу дозволяє передавати дані CGM іншим особам (членам родини, друзям, лікарю). Наприклад, батьки можуть відстежувати рівень цукру дитини
  • Постійний потік даних допомагає визначити тенденції
  • Надає детальну статистику вашої компенсації для аналізу та виправлення проблем

Мінуси:

  • Переносні технології — навіть без дротів, вам усе одно доведеться мати справу з пристроєм, прикріпленим до вашого тіла
  • Постійний потік даних може бути недоліком для деяких людей, створюючи відчуття терміновості, щоб постійно реагувати на число, яке ви бачите на екрані
  • Витрати на обслуговування
  • Постійна турбота про батарею вашого телефону
  • Фіксація датчиків, щоб уникнути випадкового зриву, іноді викликає алергічну реакцію або подразнення

Встановлення CGM: покроково

  1. Продизенфікуйте місце встановлення сенсора (зазвичай — задня поверхня плеча або живіт) спиртовою серветкою. Дайте шкірі просохнути, щоб сенсор краще приклеївся до шкіри.
  2. Сенсор встановлюється за допомогою спеціального аплікатора (який поставляється у комплекті). Все просто — інструкція до вашого CGM містить усі необхідні вказівки. Пластир утримує датчик на місці. Ви також можете додатково зафіксувати сенсор за допомогою тейпу, еластичної пов'язки тощо, щоб захистити його від випадкового зриву.
  3. Необхідно під'єднати трансмітер до сенсора, або вони вже будуть з'єднані, коли ви його вставите. Деякі трансмітери необхідно зарядити перед підключенням до сенсора. 
  4. Залежно від типу CGM, перед тим, як сенсор почне передавати дані, потрібен час «прогріву». Зазвичай він становить від 30 хвилин до двох годин. Більшість CGM починають передавати дані про рівень глюкози автоматично після прогріву. Деякі з них потребують калібрування (Див. далі), перш ніж почнуть передавати дані.
  5. Після цього ви бачитимете поточний рівень глюкози в застосунку для смартфона, зчитувачі або інсуліновій помпі доти, доки працюватиме сенсор. Ви можете встановити звукові сповіщення та налаштування для свого застосунку, зчитувача або помпи, щоб сповіщати вас, коли рівень глюкози виходить за межі цільового діапазону. 
  6. Після закінчення терміну придатності (або виходу з ладу), зазвичай 7-14 днів, сенсор необхідно замінити.

Ви можете будь-коли завантажити дані CGM (тенденції та історію) на комп'ютер. Ви також можете поділитися інформацією зі своїм лікарем.

Як правильно інтерпретувати стрілки тенденції?

CGM показує ваш поточний рівень глюкози, графік глюкози за останні кілька годин, а також стрілку тенденції (динамічні зміни глюкози). Стрілки тенденції показують напрямок і швидкість, з якою змінюється рівень глюкози.

У поєднанні з показаннями глюкози стрілки тенденції надають повнішу картину і дають змогу ухвалювати більш поінформовані рішення щодо корекції терапії.

Що таке CGM? Все, що вам потрібно знати про безперервний моніторинг глюкози - 3 изображение

Калібрування сенсора

Деякі моделі CGM потребують регулярного калібрування. Це означає, що користувачеві впродовж дня необхідно кілька разів (щонайменше раз на 8-12 годин) вимірювати рівень глюкози в крові глюкометром і вводити отримане значення в меню моніторингу. Це важливо для більш точної роботи системи.

Більшість нових моделей CGM не потребують калібрування (але мають таку можливість).

Чи можуть люди без діабету використовувати CGM?

CGM в основному призначені для людей з цукровим діабетом. Але лікарі можуть рекомендувати використання пристрою й при інших станах, які впливають на рівень глюкози, таких як:

  • Переддіабет
  • Ожиріння
  • Певні захворювання накопичення глікогену, які можуть спричиняти часті епізоди низького рівня цукру в крові
  • Інсулінома, рідкісна пухлина, яка виділяє надлишок інсуліну і викликає сильне зниження рівня цукру в крові

Поговоріть зі своїм лікарем, якщо ви вважаєте, що використання CGM може принести користь вашому здоров'ю.

Якщо ви хочете постежити за тим, що відбувається з вашим рівнем цукру в крові в режимі реального часу просто заради цікавості — ви можете це зробити. Деякі виробники CGM припускають, що знання рівня цукру в крові може допомогти людині без діабету «оптимізувати» свої показники для досягнення максимальної розумової або фізичної працездатності та покращення здоров'я. [*Хоча жодне з цих тверджень досі не було доведено та добре вивчено].

Ліки та добавки, які можуть впливати на точність деяких CGM:

  • Ацетамінофен (Тайленол)
  • Гідроксисечовина
  • Аскорбінова кислота (вітамін С)
  • Саліцилати (аспірин)

Ці ліки та добавки можуть змусити ваш CGM вважати рівень глюкози вищим або нижчим, ніж він є насправді. Важливо уточнити у виробника вашого CGM-пристрою, що може вплинути на точність показань.

Відповіді на часті запитання

Читайте ТУТ: Безперервний моніторинг рівня глюкози в крові: відповіді на поширені запитання

 


Читайте також:

Dexcom G7 тепер дозволяє контролювати рівень цукру в крові в режимі реального часу на Apple Watch

Безперервний моніторинг глюкози допомагає діагностувати діабет, як показало нове дослідження

«Школа контролю цукрового діабету (для пацієнта). Частина 3. Технічна підтримка»