ТОП-3 небезпечних вечері при діабеті

Поговоримо про варіанти вечері, що призводять до швидкого росту цукрів крові та яких краще уникати (або обмежити) при цукровому діабеті, зокрема 2-го типу.

ТОП-3 небезпечних вечері при діабеті - изображение

Автор статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Молочна каша

У складі молочних продуктів міститься лактоза, яку іноді називають «молочним цукром». Молекула лактози складається з двох типів цукрів: глюкози та галактози. В процесі ферментації та перетравлення галактоза розпадається на знайомий нам цукор — глюкозу. А отже, при вживанні молочних продуктів, а особливо молока, ви отримуєте достатньо велику кількість цукрів із лактози. У результаті маємо: підвищений цукор, а разом з ним лишні калорії, бо молоко — калорійний продукт. Плюс молоко з кашею буде швидко підвищувати рівень глюкози в крові. Тому, краще не вживайте молоко ввечері, на ніч, перед сном. Хочете, беріть до кави зранку.

Фруктова тарілка

Чимало людей, особливо старшого віку, люблять ввечері з'їсти велику тарілку фруктів: миску яблук, чи винограду, чи черешні — замінюючи фруктами усю свою вечерю. Це не найкращий варіант вибору, адже фрукти містять глюкозу і фруктозу, які швидко і високо підвищують рівень цукру в крові. Крім того, така «фруктова дієта» ще ніколи не сприяла зниженню ваги тіла. Тому, не їжте фрукти пізно ввечері та не заміняйте ними вечерю при ЦД 2-го типу. Вживайте фрукти і ягоди після обіду, вдень у вигляді перекусу, але не пізно ввечері і не перед сном.

Швидкі вуглеводи та великі порції повільних вуглеводів

Мова йде про каші швидкого приготування, картопляне пюре, білий рис тощо. Тобто, ті вуглеводи, які мають високий глікемічний індекс, швидко засвоюються та ведуть до швидкого підвищення цукру в крові. Якщо і брати повільні вуглеводи на вечерю, то невеликі порції та обов'язково з білком і овочами.

Що ж корисно їсти ввечері?

Відповідь — білок і клітковина! Увечері найбільш корисний легкий білок (курка, індичка, риба, морепродукти) і клітковина – низьковуглеводні овочі (огірки, помідори, кабачки, капуста, зелень) тощо.


Читайте також:

Рідкі калорії: можливо саме вони заважають вам схуднути?

Небезпечні стратегії схуднення: це вам не потрібно

Як їсти ситно та знижувати вагу?
 

Ми в Instagram та Telegram