Рідкі калорії: можливо саме вони заважають вам схуднути?

Правильно харчуєтеся, займаєтеся спортом та все одно не можете позбавитися зайвих кілограмів? А чи враховуєте ви рідкі калорії, які споживаєте протягом дня?

Дізнайтеся про енергетичну цінність напоїв та як вони можуть завадити у схудненні. 

Рідкі калорії: можливо саме вони заважають вам схуднути? - изображение

Автор статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Однією з поширених помилок при аналізі свого плану харчування є те, що ми не враховуємо енергетичну цінності напоїв. Проте більшість напоїв так чи інакше калорійні й можуть бути зараховані до їжі. Крім води, майже не містять поживних речовин тільки чай/кава без цукру і ряд напоїв на основі некалорійних цукрозамінників. Решта — мають калорійність від 15-20 ккал до 200-300 ккал на 100 грамів.

Скільки калорій у вашій каві:

  • кава американо — 10 ккал (без цукру);
  • кава з цукром — 45 ккал;
  • кава з молоком — 56-64 ккал;
  • кава зі згущеним молоком — 254 Ккал.

Чи знали ви, що 4 латте за день дають надлишок по калоражу?

Доданий цукор

Кожна додана чайна ложка цукру підвищує енергоємність напою на 20 ккал. При цьому в 0,5 л Коли або будь-якого лимонаду міститься близько 10 (!) чайних ложок цукру.

    Натуральні цукри⠀

    А якщо напій приготований без додавання цукру? Практично всі фруктові напої, як-от соки, компоти, смузі, містять у своєму складі натуральні цукри. Це фруктоза і глюкоза, а овочеві соки та відвари — складні вуглеводи. Їх енергетична цінність нижче, але далеко не дорівнює нулю.

      Молочні напої = їжа

      Окремої уваги заслуговують молочні напої. Вони містять не тільки вуглеводи, але і білки, і жири. А їх калорійність зростає пропорційно вмісту жиру. Якщо ж в такий напій додається цукор, то його енергетична цінність зростає майже у 2 рази. Тому, кава з молоком, вершками або згущеним молоком є калорійними.

      Алкоголь або «пусті калорії»

      Сама по собі калорійність спирту достатня висока (набагато вище білків і вуглеводів), тому алкогольні напої при регулярному вживанні вносять істотний внесок в енергоємність раціону.

      Калорійність на 100 г:

      • лікер — близько 350 ккал
      • горілка, ром, джин, віскі, коньяк, міцні вина — 220-250 ккал
      • вермут — 180 ккал
      • напівсолодкі вина — 100-120 ккал
      • сухі вина — 60-85 ккал
      • пиво* — 30-45 ккал

      Пиво* часто п'ють великими кількостями (одна його пляшка може містити 225 ккал), а закуска до пива завжди відрізняється високою енергоємністю. Тому пиво відносять до вкрай небажаних напоїв при зайвій вазі.


      Тож, рахуючи калорії у своєму раціоні, не забудьте про ранкову каву з молоком, охолоджуючий лимонад у спекотний день та келих вина за вечерею.

      Будьте здорові!

      Читайте також:

      Небезпечні стратегії схуднення: це вам не потрібно

      Поживна цінність та глікемічний індекс продуктів: вода та напої

      5 корисних напоїв у спеку: поради від журналу СахарОК

       

      Ми в Instagram та Telegram