Що робити при передозуванні інсуліном? Причини, симптоми та лікування

Інсулін — важливий гормон, який є життєвонеобхідним для всіх людей з цукровим діабетом 1-го типу. Однак передозування інсуліном може бути небезпечним для життя.

З цієї статті ви дізнаєтеся про попереджувальні ознаки передозування інсуліном, а також про кроки, які ви можете зробити, щоб цього не сталося.

Що робити при передозуванні інсуліном? Причини, симптоми та лікування - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Визначення оптимальної дози інсуліну — складний процес. Тому є місце для помилок

Діабет впливає на людей по-різному і, відповідно, дози інсуліну можуть суттєво відрізнятися від людини до людини. Доза, яка підходить для однієї людини, може бути передозуванням для іншої.

Зазвичай люди з цукровим діабетом використовують два типи доз інсуліну:

  • Базальна доза (так званий «фон») — підтримує рівень цукру в крові на постійному рівні протягом дня між прийомами їжі та вночі.
  • Болюсна доза (інсулін на їжу) — необхідна, щоб покрити підвищення рівня цукру в крові під час прийому їжі, або для корекції вже наявного високого рівня цукру в крові.

Ваш лікар може допомогти вам визначити відповідну дозу базального інсуліну та, за необхідності, скоригувати її з часом.

При визначенні дози болюсного інсуліну важливо враховувати чимало факторів, зокрема:

  • рівень цукру в крові перед прийомом їжі;
  • кількість вуглеводів (ХО) у їжі, яку ви збираєтеся з'їсти;
  • рівень активності після прийому їжі;
  • рівень чутливості до інсуліну;
  • цільовий рівень цукру в крові, якого ви хочете досягти після прийому інсуліну.

Процес може бути складним. Тому є місце для помилок.

Крім цього, існують різні типи інсуліну, а це означає, що ви маєте враховувати й інші фактори при визначенні своїх доз:

  • Швидкість вивільнення: швидкість вивільнення болюсного інсуліну (на їжу) може варіюватися від 15 хвилин до 1 години. Базальний інсулін — це, як правило, інсулін з повільним вивільненням і тривалою дією, який може працювати до 24 годин і більше.
  • Сила дії: це ще одна змінна. Найпоширеніша форма інсуліну має концентрацію 100 одиниць інсуліну на мілілітр рідини U-100. Залежно від потреб людини, доступні більш високі концентрації — до U-500.

Кожен з цих факторів відіграє певну роль у створенні оптимальної дози інсуліну. Якщо цифри неточні і ви прийняли занадто багато інсуліну, може статися передозування.

Симптоми передозування інсуліну — це симптоми гіпоглікемії

Інсулін допомагає клітинам організму засвоювати цукор і використовувати його як енергію. Коли в крові занадто багато інсуліну, клітини поглинають більше цукру, ніж їм потрібно — рівень цукру в крові падає. В результаті може виникнути гіпоглікемія (низький рівень цукру в крові). 

Симптоми передозування інсуліну — це симптоми гіпоглікемії.

Легкі симптоми включають:

  • сплутаність свідомості або відчуття «туману в голові»
  • дратівливість
  • занепокоєння
  • тремтіння, слабкість у всьому тілі
  • запаморочення
  • прискорене серцебиття
  • пітливість, холодний піт та озноб
  • нечіткість зору або двоїння в очах

Для лікування гіпогікемії скористайтеся «Правилом 15»: з'їжте або випийте 15 грамів швидких вуглеводів (півсклянки соку, цукор у стіках, таблетки глюкози або інші засоби для лікування гіпоглікемії), зачекайте 15 хвилин, перевірте півень цукру, за необхідності повторіть всю процедуру.

Важка гіпоглікемія (або інсуліновий шок), що виникає внаслідок передозування інсуліном, може бути небезпечною для життя. Люди з симптомами важкої гіпоглікемії потребують негайної медичної допомоги. 

Симптомами важкої гіпоглікемії можуть бути:

  • труднощі з мисленням та концентрацією уваги
  • труднощі з мовленням
  • порушення координації
  • судоми
  • втрата свідомості

У важких випадках існує ризик, що гіпоглікемія призведе до коми або смерті.

Якщо людина втратила свідомість через важку гіпоглікемію, потрібно негайно викликати швидку допомогу та за можливості скористатися набором глюкагону. Якщо людина непритомна, ніхто не повинен нічого класти їй до рота!

Що робити, якщо сталося передозування інсуліном?

Людина, яка зазнала передозування інсуліном, може вжити певних заходів, залежно від того, наскільки важким є передозування.

Легке передозування 

Якщо ви помилилися при розрахунку дози болюсного інсуліну (на їжу) або забули поїсти, може трапитися легка гіпоглікемія. Кілька простих кроків можуть виправити легке передозування:

  1. Перевірте рівень цукру в крові: якщо він нижче 3,9 ммоль/л, скористайтеся «Правилом 15» (Див. вище). 
  2. Якщо передозування сталося через те, що ви пропустили прийом їжі, з'їжте довгі вуглеводи після прийому глюкози. Це допоможе стабільно підвищити рівень цукру в крові.
  3. Відпочиньте: симптоми передозування інсуліну можуть дезорієнтувати. Слід відпочити, щоб убезпечити себе і дати організму можливість відновитися.

Якщо симптоми не зникають, а рівень глюкози в крові не повернувся до норми, зверніться до лікаря.

Тяжке передозування 

Будь-хто з важким передозуванням інсуліну потребує негайної медичної допомоги.

Люди, які приймають інсулін, завжди повинні мати при собі наступні речі:

  • Набір глюкагону для лікування важкої гіпоглікемії

  • Медичне посвідчення / id-картку / ідентифікаційний браслет яскравого кольору з написом: «У мене цукровий діабет 1-го типу», яке може попередити перехожих про те, що причиною симптомів є діабет, і дозволить мед.працівникам вчасно надати необхідну допомогу.

Якщо людина втрачає свідомість, очевидець повинен негайно викликати екстрену медичну допомогу та за можливості ввести ін'єкцію глюкагону, поки чекає приїзду швидкої.

Лікування передозування інсуліном передбачає внутрішньовенне введення розчину декстрози та електролітів. Лікар вводить декстрозу та електролітний розчин безпосередньо у вену. За пацієнтом також потрібен нагляд, щоб переконатися, що він не зазнав довготривалих ушкоджень.

Як уникнути передозування інсуліном?

Найкращий спосіб запобігти передозуванню інсуліном — зменшити ризик помилки при прийомі дози. Для цього:

Знайте, як працюють ваші інсуліни

Якщо ви використовуєте новий або незнайомий продукт, важливо розібратися з ним до того як використовувати. Уважно прочитайте етикетку до препарату. Запитайте лікаря або фармацевта, якщо щось незрозуміло.

Знайте свої цифри:

Без знання цих показників ви не зможете правильно розрахувати дозу інсуліну на їжу та визначити кількість інсуліну для безпечного зниження рівня цукру в крові у разі чого.

Перш ніж робити ін'єкцію, впевніться, що збираєтеся використовувати правильний тип інсуліну

Випадковий прийом дози швидкодіючого інсуліну замість базальної дози може спричинити передозування. Важливо впорядкувати дози та вести облік їх прийому. Для цього можна додати кольорову стрічку або етикетку до різних типів інсуліну.

Харчуйтеся регулярно (не пропускайте прийоми їжі!)

Пропуск прийому їжі може призвести до передозування інсуліном. Коли ви ввели свою болюсну дозу перед їжею, ви маєте бути впевнені, що їжа вже «на підході». 

Спробуйте спеціальні діабет-застосунки

Передозування інсуліном іноді може статися через помилки в розрахунках. Існують застосунки і пристрої, які можуть допомогти розрахувати кількість вуглеводів і потребу в інсуліні. Їх використання допоможе зменшити ризик помилки.

Передозування інсуліном може мати серйозні наслідки. При появі перших симптомів, негайно вжийте необхідних заходів та зверніться до лікаря.

Наявність спеціальних засобів для лікування гіпоглікемії, набір глюкагону та медичне посвідчення — все це може допомогти впоратися з наслідками передозування інсуліном.


Читайте також:

Як працює інсулін? Швидкість початку та тривалість дії різних типів інсуліну

Переплутав, пропустив, забув: що робити з плутанинами ін'єкцій інсуліну?

Інсуліни майбутнього: 4 найновіші розробки

 

Ми в Instagram та Telegram