Індекс НОМА: що потрібно знати про цей показник

Індекс HOMA дозволяє оцінити ступінь чутливості організму до інсуліну та може стати важливим інструментом для підтримання вашого здоров'я та запобігання розвитку захворювань, пов'язаних з обміном речовин, зокрема цукрового діабету 2-го типу.

Ось, що важливо знати про цей показник.

Індекс НОМА: що потрібно знати про цей показник - изображение

Що відбувається в організмі під час інсулінорезистентності?

Інсулінорезистентність — це стан, при якому клітини організму стають менш чутливими до інсуліну, що виробляється підшлунковою залозою. 

У нормі підшлункова залоза виробляє гормон інсулін в достатній кількості для підтримання оптимального рівня глюкози (цукру) в крові. Інсулін допомагає глюкозі з крові потрапити до клітин, де вона слугує основним джерелом енергії.

Однак, при зниженій чутливості тканин до інсуліну (інсулінорезистентності), клітини не можуть ефективно використовувати глюкозу, що призводить до зростання її концентрації в крові — виникає гіперглікемія (підвищений рівень цукру в крові) та енергетичний дефіцит.

Отримавши сигнал, мозок надсилає підшлунковій залозі команду на збільшення вироблення інсуліну. Підшлункова виробяє ще більше гормону, намагаючись впоратися з гіперглікемією. Проте з часом її резерви виснажуються. Це може призвести до розвитку цукрового діабету 2-го типу.

Надмірний рівень інсуліну в крові також впливає на синтез холестерину та збільшує утворення вільних жирних кислот та атерогенних (збуджуючих ризик серцево-судинних захворювань) ліпідів. Це сприяє розвитку атеросклеротичних змін і може завдати шкоди самій підшлунковій залозі через вплив вільних жирних кислот.

Читайте також: 10 натуральних способів покращити чутливість до інсуліну

Що таке індекс HOMA та чому він важливий?

Індекс HOMA-IR (Homeostasis model assessment of insulin resistance) — це показник, який використовується для оцінки інсулінорезистентності в організмі та допомагає визначити, наскільки ефективно клітини вашого організму використовують інсулін для регулювання рівня цукру в крові. 

Відхилення від норми може означати підвищені ризики розвитку діабету, зокрема 2-го типу, захворювань серця та судин, а також порушень обміну речовин.

Кому назначають аналіз?

Аналіз на індекс HOMA-IR може бути призначений лікарем для діагностики або моніторингу таких станів, як: 

  • ожиріння;
  • метаболічний синдром;
  • порушення вуглеводного чи ліпідного обміну;
  • синдром полікістозних яєчників;
  • хронічна ниркова недостатність;
  • жирова хвороба печінки;
  • гестаційний цукровий діабет (діабет вагітних);
  • патологія гіпофіза або надниркових залоз;
  • інфекційні або онкологічні захворювання.

Як підготуватися до тесту?

Для підготовки до аналізу на визначення індексу HOMA-IR необхідно дотримуватися таких правил:

  • не їсти і не пити нічого, окрім води, протягом 8-12 годин до забору крові;
  • не приймати ліки, які можуть впливати на рівень глюкози або інсуліну в крові (глюкокортикоїди, оральні контрацептиви, статини, бета-блокатори, антидепресанти тощо). Якщо ви приймаєте такі ліки, вам слід повідомити про це свого лікаря і домовитися про можливість їх тимчасового скасування або зміни дозування;
  • не займатися інтенсивною фізичною активністю за 24 години до забору крові; 
  • не курити за 2 години до забору крові. 

Дотримуючись цих правил, ви зможете отримати точний і достовірний аналіз на визначення індексу HOMA-IR.

Розрахунок індексу НОМА та інтерпретація результатів 

Індекс НОМА розраховується на основі рівнів глюкози та інсуліну в крові за такою формулою:

HOMA-IR = (Глюкоза (ммоль/л) x Інсулін (мОль/л)) / 22,5

Зазвичай нормальні значення HOMA-IR знаходяться в діапазоні від 0,5 до 2,5.

Вищі значення HOMA-IR можуть свідчити про інсулінорезистентність, що може бути пов'язано з різними метаболічними проблемами.

Індекс НОМА — це важливий інструмент для оцінки стану вашого здоров'я. Він може слугувати сигналом, щоби переглянути свій спосіб життя та харчування. Не забувайте стежити за цим показником і проводити періодичні перевірки, щоб переконатися, що ви рухаєтеся у правильному напрямку до здоров'я та благополуччя.


Читайте також:

Інсулінорезистентність: все, що потрібно знати

Предіабет: як не пропустити небезпечний стан?

Що показує аналіз на С-пептид?
 

Ми в Instagram та Telegram