Фініки при діабеті: можна чи ні?

Фініки прийнято вважати забороненим продуктом при діабеті. Але є одне правило: всього має бути в міру! Яка ж «міра» фініків для людини з діабетом, як їхнє вживання може вплинути на рівень цукру в крові та як обрати правильні фініки — про все читайте далі. 

Фініки при діабеті: можна чи ні? - изображение

Фініки – це плоди пальм, що також відомі як «дерево життя», адже забезпечують не лише їжею, але й, наприклад, будівельними матеріалами. Налічується понад 200 сортів фініків: солодкі й карамельні, великі й малі, пухкі та зморшкуваті, з кремовим або злегка терпкуватим смаком, мясисті та сухуваті, свіжі, сушені, в’ялені… – на всі смаки та вподобання. Фініки вживають як самостійно, так і використовують як інгредієнт страв: додають до випічки, готують з ними закуски, десерти, смузі та навіть використовують як підсолоджувач. 

Вміст поживних речовин залежить від сорту фініків, але здебільшого всі вони містять калій, фосфор, залізо, кальцій, мідь, магній і марганець, а також вітаміни групи В і клітковину. Також плоди фінікової пальми багаті на фітонутрієнти, зокрема фенольні речовини, флавоноїди, антоціани, каротиноїди та фітостероли, що забезпечують антиоксидантну, протизапальну та протиракову дію. 

Калорійність і глікемічний індекс (ГІ) фініків

Фініки досить калорійні та містять чимало вуглеводів.

Харчова цінність (середні значення) у 100 грамах фініків: 

Енергетична цінність – 300 ккал

Білок – 2,4 грамів

Жири – 0,5 грамів

Вуглеводи – 75 грамів

Клітковина – 8 грамів

Глікемічний індекс (ГІ) – від 103 до 165

Інсуліновий індекс (ІІ) – 110.

Глікемічне навантаження (ГН) – від 30 до 65

Як бачимо, фініки мають високий ГІ, тому вживати фініки слід помірковано. Водночас фініки декому підходять для купірування гіпоглікемії.

Читайте також: Як рахувати вуглеводи?

Фініки при цукровому діабеті

Якщо ваш раціон збалансований та різноманітний, то фініки можуть цілком безпечно вписатися у ваше харчування, забезпечивши організм додатковою порцією корисних мікронутрієнтів і клітковини, без ризику для контролю діабету. Крім того,  фініки сприятимуть функціонуванню шлунково-кишкового тракту, насиченню, можуть допомогти задовольнити бажання солодкого.  

Споживаючи фініки, дотримуйтесь принципу «одягання вуглеводів» – додайте білків та жирів. Це допоможе скоригувати вплив на рівень цукру та убезпечити ваш організм від різких коливань. 

Спробуйте фініки, фаршировані пікантним сиром або зробіть начинку з горіховою пастою чи цільними горіхами – це не лише подарує приємні смакові відчуття, але й наситить і гарно доповнить ваш збалансований раціон. 

Фініки при діабеті: можна чи ні? - 2 изображение

Читайте також: Як мікробіом впливає на рівень цукру крові

Як вибирати фініки?

Фініки придатні до вживання за різного ступеня стиглості. Мірою дозрівання колір змінюється з помаранчевого на коричневий або майже чорний, водночас збільшується і вміст цукру, а вологість натомість зменшується.

За можливості вибирайте свіжі фініки з міцною, товстою, злегка блискучою шкіркою. Такі плоди соковиті і не приторні.

Втім свіжі фініки на наших ринках та в магазинах знайти непросто. Натомість легко можна купити в'ялені фініки. Вони мають насичено коричневий колір, округлу форму, суху шкірку, на них не має бути вм'ятин, зморшок, тріщинок, а також крупинок цукру (можуть з'являютися при тривалому зберіганні або за неналежних температурних умов). Усередині такі фініки м'які та жилаві, з кісточкою, що легко відокремлюється.  

Сушені фініки можуть бути м'якими або твердими — це залежить від способу сушіння. Для висушування фініків можуть використовувати як природні, так і механічні способи. Кожен зі способів допустимий, головне -- щоб виробник не використовував при цьому «хімію». Щоб збільшити термін придатності, зокрема товарний вигляд, фініки подекуди обробляють парафіном (нафтопродукт), рідким димом, гліцерином або пальмовою олією. Унаслідок такої обробки вони (та інші сухофрукти) стають неприродно блискучими. Такі фініки не варто вживати.  

Крім того, часто фініки обробляють глюкозним сиропом або штучними есенціями з ароматом меду. Вам точно траплялися «фініки в меду» — це вони. Але про натуральний мед тут не йдеться. Все знову ж для продовження терміну придатності. Відрізнити такий продукт можна за надмірно блискучою і липкою шкіркою, на якій також може налипати пил, бактерії тощо. Ну і головне — через такі доданки під час обробки калорійність фініків буде ще вищою, як і кількість вуглеводів.

Якщо ви помітили, що поверхня фініка потріскалася і шкірка відшарувалася, можливо, сушіння проводилося у надмірно розігрітій камері. Втім, і на сонці фініки теж можуть «перегрітися» — і покритися тріщинами, але вони будуть незначними.

Перед вживанням фініки, як і будь-які інші сухофрукти, необхідно вимити. Зберігати плоди краще в холодильнику, у щільно закритому посуді, або у морозильній камері.

Фініки при діабеті: можна чи ні? - 3 изображение

Отже, фініки при цукровому діабеті час від часу можуть бути гарним доповненням до до збалансованого раціону. Проте слід пам'ятати, що це високовуглеводний продукт. Споживайте фініки помірковано — 2-3 маленьких (або 1 великий) плода абсолютно достатньо, щоб збагатити смак страви, додати до перекусу, збільшити поживність споживаного, не порушивши контроль діабету. 

Регулярно та відповідально контролюйте рівнень цукру в крові, правильно підбирайте дозу інсуліну, якщо ви на інсулінотерапії. Нехай ваші цільові цукри будуть максимально стабільними!


Читайте також:

Насіння соняшника при діабеті: можна чи не можна?

Сухофрукти при діабеті: можна чи не можна?

6 горіхів, корисних при діабеті

Ми в Instagram та Telegram