Діабет не означає кінець десертам!  Або 6 речей щодо харчування, які ви хотіли би знати, коли вам діагностували діабет 2 типу

Якщо ви або хтось, кого ви любите, починаєте шлях до здорового діабетичного харчування, знайте, що це не кінець кулінарних шедеврів у вашому житті! Зробивши деякі прості зміни у своїх щоденних кулінарних та харчових звичках, ви побачите, що можете не лише приготувати торт, але й з'їсти його (невеликий шматок).

Діабет не означає кінець десертам!  Або 6 речей щодо харчування, які ви хотіли би знати, коли вам діагностували діабет 2 типу - изображение

1. Низьковуглеводна дієта не означає безвуглеводна

Баланс споживання вуглеводів дуже важливий для контролю захворювання. Втім  низьковуглеводна дієта не означає зовсім безвуглеводна. Навіть здорові цільні продукти, як-от морква, батат, бобові і, звісно, фрукти — всі вони корисні при діабеті і є частиною здорового харчування — містять вуглеводи. Важливо пам'ятати про джерела вуглеводів, знаходити баланс з іншими поживними речовинами, як-от білки та жири, і завжди проводити власні «дослідження». 

Спробуйте дещо переробити улюблені рецепти, враховуючи свої унікальні потреби. Наприклад, замінити певний відсоток вуглеводів у страві іншими інгредієнтами, не виключаючи їх (вуглеводи) повністю. Так ви зможете отримувати максимальне задоволення від їжі, залишаючись при цьому в межах допустимого споживання вуглеводів.

Ось кілька цікавих порад, які можуть стати вам у нагоді:

2. Діабет — це не кінець десертам! 

Багато людей, почувши слово «діабет», думають, що їм більше ніколи не можна їсти солодкого, але, на щастя, це не так. Практично не існує продуктів, яких взагалі не можна було б їсти при діабеті — існують лише обмеження щодо їхньої кількості. І, так, ви все ще можете час від часу насолодитися улюбленим десертом. Головне — пам'ятати про розмір порції та деякі хитрощі з харчування, наприклад, їсти солодке після основного прийому їжі, а не як окремий перекус.

Зрештою, існує чимало смачних низьковуглеводних варіантів. Багато цікавих ідей можна знайти у нашому розділі з рецептами

3. Суворі обмеження в харчуванні можуть бути небезпечними

Пошук ефективних способів скоригувати свій раціон, отримуючи при цьому задоволення та насолоду від їди — дуже важливий. Не думайте про те, що ви сидите на «дієті»; вважайте свій спосіб харчування — звичкою. Занадто суворі обмеження у їжі або повне виключення улюблених продуктів протягом тривалого часу, можуть призвести до зриву. В результаті ви з'їсте все, в чому собі відмовляли (і навіть більше!).

Споживання час від часу улюблених страв дозволить вам харчуватися розумно і безпечно. 

4. Готуйте вдома

Приготування їжі «з нуля» — це найкращий спосіб уникнути випадкового перебору вуглеводів, тим більше, що так багато перероблених продуктів містять доданий цукор. Якщо ви маєте достатньо часу та бажання, готуйте вдома. Так ви на 100 відсотків будете впевнені у кількості та якості інгредієнтів та КБЖВ у вашій страві.

5. Уважно читайте етикетки

Не всі продукти, що позиціонуються, як здорові та безпечні для людей з діабетом, насправді є такими: багато «замінників» можуть мати таке ж вуглеводне навантаження, як і продукти, які ви намагаєтеся замінити.

Деякі замінники цукру, наприклад, містять майже стільки ж вуглеводів, скільки й звичайний цукор, тож, попри різке зниження калорійності — а то й повну її відсутність — ці продукти все одно можуть діяти у вашому організмі як цукор (коли мова йде про рівень цукру в крові).

6. Зрозумійте свої унікальні потреби

Не всі люди однаково реагують на ту ж саму їжу (чи ліки). Ми всі унікальні. Тому важливо не поспішати та прислухатися до свого організму, та підібрати раціон, що відповідатиме вашим індивідуальним потребам.

Експериментуйте з їдою, щоб зрозуміти, як саме ті чи інші продукти впливають на ваш організм, зокрема на ваш рівень цукру в крові. Створіть власний список спеціальних продуктів, які допоможуть у вашій кулінарній практиці (наприклад, певний вид цукрозамінника, борошна тощо).

 

*Цей контент містить лише загальну інформацію і жодним чином не замінює кваліфікованих медичних рекомендацій.


Читайте також:

7 солодких продуктів, які можна їсти при діабеті

Диня при діабеті: можна чи не можна?

Харчування при діабеті: що їсти для кращого контролю рівня цукру в крові?