9 ознак того, що ваш рівень цукру в крові вийшов з-під контролю

Часте сечовипускання, втома та затуманення зору — лише деякі з симптомів неконтрольованого діабету.

Слідкуйте за цими дев'ятьма ключовими ознаками, які вказують на те, що ваш рівень цукру в крові занадто високий.

9 ознак того, що ваш рівень цукру в крові вийшов з-під контролю - изображение

1. Сильна спрага та часте сечовипускання

Це одна з головних ознак високого рівня цукру в крові: ви відчуваєте сильну спрагу та потребу пити більше (набагато більше!), ніж зазвичай. Надмірне сечовиділення, відоме як поліурія, виникає, коли глюкоза накопичується в крові, і нирки починають працювати інтенсивніше, щоб позбутися зайвої глюкози. 

2. Надмірний голод та невмотивована втрата ваги

Багато людей з неконтрольованим високим рівнем цукру в крові можуть відчувати голод частіше, ніж зазвичай, що свідчить про симптом, який називається поліфагія. І хоча ви їсте більше, ви можете втрачати вагу без видимої причини, якщо рівень цукру в крові занадто високий: оскільки організм не отримує енергію з улюбленого джерела — глюкози, він починає розщеплювати м'язи і жир для отримання енергії — ви втрачаєте вагу.

3. Постійна втома і знесилення

Надмірна стомлюваність може бути симптомом неконтрольованого рівня цукру в крові: коли ваш організм не використовує інсулін належним чином або не виробляє достатньої кількості інсуліну, цукор залишається в крові, замість того, щоб потрапляти в клітини і використовуватися для отримання енергії. 

Читайте також: Відчуття постійної втоми при діабеті. Чому воно виникає і як з ним боротися?

4. Затуманений зір і часті головні болі

Ви можете помітити, що ваш зір не такий чіткий, як раніше, і що речі здаються трохи розмитими. Високий рівень глюкози в крові може змінити рівень рідини або викликати набряк тканин очей, які допомагають вам фокусуватись, що призводить до нечіткості зору. Цей тип нечіткості зору є тимчасовим і минає, коли рівень глюкози нормалізується.

5. Рани загоюються повільніше, ніж зазвичай

Порізи, подряпини, синці та інші рани заживають повільніше за наявності неконтрольованого рівня цукру в крові. Діабет може спричинити пошкодження нервів і погіршити кровообіг, особливо в гомілках і стопах, що може затримати загоєння через недостатній приплив крові до цієї ділянки. 

6. Поколювання та оніміння в руках або ногах

Як вже було зазначено, неконтрольований рівень цукру в крові може спричинити пошкодження нервів, також відоме як діабетична нейропатія. Ви можете відчувати поколювання, оніміння або навіть біль в руках і ногах, причому біль часто посилюється вночі. Хоча нейропатія найчастіше зустрічається у людей, які мають великий стаж діабету, вона може виникнути також у будь-кого з погано контрольованим діабетом.

7. Проблеми зі шкірою

Сухість, свербіж, зміна кольору (чорний акантоз) та інші аномалії шкіри можуть бути попереджувальними ознаками високого рівня цукру в крові.

Читайте також: Як діабет впливає на вашу шкіру? 10 найпоширеніших проблем зі шкірою при ЦД

8. Молочниця

Гіперглікемія може призвести до частих генітальних дріжджових інфекцій (молочниця). Винуватцем часто є тип дріжджів (грибків), відомий як Candida albicans. Дріжджі живляться глюкозою, і якщо у вас високий рівень цукру в крові, то більше глюкози потрапляє в сечовивідні шляхи. Молочниця частіше зустрічається у жінок, але чоловіки також можуть зітнутися з цією проблемою.

9. Захворювання ясен

Ваша слина містить глюкозу, і чим більше її вміст, тим більше «їжі» для бактерій, які, утворюють зубний наліт і спричиняють захворювання ясен. Початкові симптоми можуть включати почервоніння або запалення. Якщо їх не лікувати, вони можуть прогресувати до пародонтиту, який, в кінцевому результаті, може призвести навіть до втрати зубів.


Читайте також:

10 несподіваних речей, які можуть різко підвищити рівень цукру в крові

Як знизити рівень цукру в крові? 5 простих способів

Потенційні ліки від ЦД1: з'явилися нові дані застосування клітинної терапії у людей з цукровим діабетом 1-го типу
 

Ми в Instagram та Telegram