Діагностика діабету 1 типу: що таке аутоантитіла?

Ці білки свідчать про пошкодження бета-клітин у людей з діабетом, допомагаючи лікарям діагностувати стадію захворювання та обирати варіанти лікування.

Діагностика діабету 1 типу: що таке аутоантитіла? - изображение

Цукровий діабет 1-го типу (ЦД1) — це хронічне захворювання, що характеризується нездатністю організму виробляти інсулін через руйнування бета-клітин підшлункової залози. Хоча точна причина виникнення ЦД1 досі невідома, дослідники визначили ключову роль у його розвитку — аутоантитіла.

Аутоантитіла — це білки, що виробляються імунною системою, які помилково атакують власні тканини організму. У випадку діабету 1-го типу ці аутоантитіла «націлені» на бета-клітини підшлункової залози, що виробляють інсулін. Ця аутоімунна атака призводить до руйнування бета-клітин, що спричиняє дефіцит інсуліну — гормону, відповідального за регулювання рівня глюкози (цукру) в крові.

Існує кілька типів аутоантитіл, пов'язаних з діабетом 1-го типу:

  • антитіла до острівцевих клітин (ICA)
  • аутоантитіла до інсуліну (IAA)
  • декарбоксилази глутамінової кислоти (GAD)
  • інсулінома-асоційований антиген-2 (IA-2)
  • транспортер цинку 8 (ZnT8)

Ці аутоантитіла слугують ранніми індикаторами пошкодження бета-клітин і відіграють важливу роль у діагностиці діабету 1-го типу.

Аналізи крові, такі як тест на антитіла GAD або тест на аутоантитіла до інсуліну, можуть виявити наявність і кількість цих аутоантитіл у крові. Люди з множинними аутоантитілами мають вищий ризик розвитку ЦД1 порівняно з тими, хто має лише одне аутоантитіло або не має жодного. Моніторинг рівнів аутоантитіл дозволяє лікарям втрутитися на ранній стадії і, можливо, сповільнити прогресування захворювання.

Як же взагалі утворюються ці аутоантитіла? Певні генетичні варіації можуть збільшити ймовірність розвитку аутоімунних захворювань, таких як діабет 1-го типу. А фактори навколишнього середовища, такі як вірусні інфекції, можуть викликати аутоімунну відповідь у генетично схильних людей, що призводить до вироблення аутоантитіл.

Аутоантитіла — це не лише діагностика діабету; ваш профіль аутоантитіл також надає цінну інформацію про ризик розвитку діабету і допомагає лікарям відповідно адаптувати план лікування.

З цієї причини тестування на наявність аутоантитіл має велике значення, що в кінцевому підсумку може допомогти покращити якість життя людей з діабетом 1-го типу.


Читайте також:

Безперервний моніторинг глюкози допомагає діагностувати діабет, як показало нове дослідження

Причини виникнення цукрового діабету 1-го типу: що говорить сучасна наука

10 порад, щоб залишатися в цільовому діапазоні глюкози при діабеті 1 типу
 

Ми в Instagram та Telegram

Читайте схожі матеріали