Здоров'я кісток та діабет: 5 кроків для профілактики остеопорозу

Люди з цукровим діабетом як 1-го так і 2-го типу мають підвищений ризик розвитку остеопорозу та переломів кісток. На щастя існують деякі прості кроки, які ви можете почати робити вже зараз, щоб запобігти остеопорозу та зберегти здоров'я кісток надовго.

Здоров'я кісток та діабет: 5 кроків для профілактики остеопорозу - изображение

Що таке остеопороз? 

Остеопороз — це стан, за якого кістки стають слабкими та крихкими. Це підвищує ризик переломів навіть за незначних навантажень, наприклад, під час падіння з положення стоячи. 

Як і шкіра, кістка — це жива тканина, яка постійно росте заново. Остеопороз виникає, коли стара кістка стоншується швидше, ніж утворюється нова. Часто люди з остеопорозом не помічають жодних симптомів на ранніх стадіях — ви не відчуваєте, що ваші кістки стають меншими і тоншими. На пізніших стадіях ви можете помітити втрату зросту, сутулість або переломи кісток (зазвичай у хребті, стегні або зап'ясті). Часто першою ознакою остеопорозу є саме перелом кістки.

Тоді як багато людей можуть швидко і без ускладнень вилікуватися від перелому, переломи кісток можуть потребувати тривалого використання милиць, інвалідного крісла або ходунків — особливо в літніх людей. Тривале перебування в нерухомому стані може призвести до різних ускладнень та інфекцій, які при діабеті лікуються довше. 

Пов'язані з діабетом ускладнення, такі як невропатія і проблеми із зором, також можуть підвищити ризик переломів. 

Фактори ризику остеопорозу

Хоча діабет не викликає остеопороз, він може підвищити ризик його розвитку. Діабет (1-го або 2-го типу) також підвищує ризик переломів. При діабеті 1-го типу люди, як правило, мають низьку мінеральну щільність кісткової тканини і можуть мати порушення формування кісткової тканини — обидва ці фактори можуть сприяти розвитку остеопорозу.  

Інші фактори ризику включають:

  • Старіння: з віком ріст кісток сповільнюється, а втрата кісткової маси відбувається швидше, що підвищує ризик розвитку кісткових захворювань.
  • Біологічна стать: жінки, як правило, мають вищий ризик розвитку остеопорозу, оскільки у них менші та менш щільні кістки, ніж у чоловіків. 
  • Етнічна приналежність: білі та азійські жінки у віці 50 років і старше мають підвищений ризик остеопорозу через нижчу щільність кісткової тканини. 
  • Гормональні зміни: жінки, які пройшли через менопаузу, мають вищий ризик остеопорозу через зниження рівня естрогену (низький рівень естрогену може знизити щільність кісткової тканини. Низький рівень тестостерону також може збільшити ризик, оскільки тестостерон відіграє важливу роль у підтримці міцності кісток).  
  • Низька маса тіла: люди, які важать менше 55 кг, мають більший ризик остеопорозу. 
  • Інші захворювання: ниркова недостатність, захворювання печінки, запальні захворювання кишечника, артрит і розлади харчової поведінки можуть сприяти розвитку остеопорозу. 
  • Ліки: деякі ліки впливають на засвоєння кальцію та формування кісткової тканини, потенційно підвищуючи ризик остеопорозу. До них відносяться ліки від діабету, такі як сульфонілсечовина, тіазолідиндіони та інгібітори SGLT-2, а також діуретики (сечогінні таблетки), які використовуються для лікування ниркових і серцево-судинних захворювань. 

П'ять способів зміцнити кістки

Незалежно від того, чи страждаєте ви на остеопороз, чи намагаєтеся йому запобігти, існують деякі кроки, які ви можете зробити, щоб зберегти здоров'я кісток надовго. 

1. Підтримуйте здорову вагу

Контроль маси тіла є важливою складовою профілактики остеопорозу. Недостатня вага або життя з ожирінням може підвищити ризик витончення кісток і переломів. 

Зазвичай, люди з меншою статурою мають більший ризик остеопорозу, оскільки вони мають меншу кісткову масу. Їхні кістки також більш схильні до крихкості з віком. Водночас, ожиріння може збільшити ризик переломів, особливо великогомілкової кістки, плечової кістки та гомілковостопного суглоба. 

2. Практикуйте силові тренування

Хоча силові тренування (або тренування з опором) прийнято вважати способом нарощування м'язів, вони також можуть допомогти зберегти здоров'я кісток і знизити ризик переломів. Будь-які вправи з обтяженням навантажують ваші кістки і допомагають їх зміцнити. 

Дослідження 2022 року показало, що тренування з опором збільшують мінеральну щільність кісток у жінок, у яких наступила менопауза. Силові вправи, такі як підняття ваги, також покращують поставу та рівновагу, що може допомогти запобігти падінням.

3. Вживайте продукти, багаті на кальцій

Пам'ятаєте, як у дитинстві вам казали допивати молоко, бо воно зміцнює кістки? Це тому, що молоко містить кальцій — мінерал, який допомагає формувати кістки і зберігати їх міцними. Хорошими джерелами кальцію є молоко, сир, йогурт, насіння, квасоля і сочевиця, листова зелень і риба. 

Якщо ви не можете отримувати достатню кількість кальцію з їжею, вам можуть допомогти харчові добавки. Обов'язково проконсультуйтеся з вашим лікарем перед початком прийому будь-яких вітамінів чи добавок. 

4. Перевірте рівень вітаміну D

Вітамін D також важливий для міцних кісток, оскільки він допомагає організму засвоювати кальцій. Хорошими джерелами вітаміну D є яєчні жовтки, гриби та певні види риби, такі як лосось, тунець і сардини. Деякі продукти збагачені вітаміном D, зокрема молоко, апельсиновий сік, каші та вівсянка. 

Для профілактики остеопорозу рівень вітаміну D повинен бути не менше 30 нг/мл. Перевіряйте його рівень, щоб знати, де він знаходиться. За потреби поговоріть з вашим лікарем щодо прийому добавок з вітаміном D.

5. Пройдіть скринінг на остеопороз

За даними Американської діабетичної асоціації (ADA), сканування мінеральної щільності кісткової тканини зазвичай рекомендується жінкам, коли вони вступають у менопаузу, і чоловікам у віці близько 50 років. 

Через більшу ймовірність переломів люди з діабетом також повинні регулярно проходити обстеження на ризик переломів кісток — під час постановки діагнозу та кожні 2-5 років. 

Лікування остеопорозу

Якщо у вас діагностовано остеопороз, лікування може включати прийом ліків та зміну способу життя. Цікаво, що нові дослідження показують, що деякі препарати для лікування остеопорозу можуть знизити ризик розвитку діабету 2-го типу.

Жінкам, які пройшли через менопаузу, або людям з низьким рівнем тестостерону може бути рекомендована гормональна терапія. Як і у випадку з профілактикою, важливою частиною лікування остеопорозу є регулярні фізичні вправи, повноцінне харчування та підтримання здорової ваги. 

 

Ніколи не пізно почати вживати заходів для зміцнення кісток. Контроль діабету за допомогою здорового способу життя та підтримання рівня глюкози в крові у межах вашого цільового діапазону може значно знизити ризик ускладнень, у тому числі остеопорозу. 


Читайте також:

10 несподіваних речей, які можуть різко підвищити рівень цукру в крові

Норма цукру в крові: повна інформація про показник

8 продуктів, які не підвищують (або майже не підвищують) рівень цукру в крові