Зайва вага та схуднення: відповіді на 4 популярних запитання

Чи правда, що існує генетична схильність до ожиріння? Чому не вдається втримати вагу після схуднення? Дізнайтеся відповіді на ці та інші поширені запитання у матеріалі від експертки «Мій цукровий», ендокринологині — Юлії Кривов'яз.

Зайва вага та схуднення: відповіді на 4 популярних запитання - изображение

Авторка цієї статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.


Чи існує генетична схильність до ожиріння?

Насправді, так, існує. Генетики визначили вже сотні генів, які пов’язані з ожирінням, тобто, які частіше зустрічаються у людей з надлишковою вагою тіла. І знаходяться здебільшого не у жировій тканині, не у м'язовій, а саме у нервовій системі. Центром регуляції голоду і насичення є гіпоталамус; у гіпокампі [відділ головного мозку] та лімбічній системі є зони, які забезпечують емоції під час їжі, харчову пам'ять. Саме активація цих зон може призвести до постійного відчуття голоду, відсутності насичення. Тому, є люди з генетичною схильністю до набору маси тіла, але вона не реалізується сама по собі, якщо не буде занадто калорійного харчування і малорухливого способу життя. Саме вони ведуть до набору ваги тіла.

Читайте також: «Чому я завжди голодний?» Які продукти змушують вас постійно хотіти їсти

Чи правда, що у деяких людей сильніша тяга до солодкого і це впливає на вагу?

Причин тяги до солодкого багато [читайте ТУТ]. І, звісно, при надлишку солодкого, йде надлишок калорій, що веде до набору ваги тіла. Але найчастіше тяга до солодкого — це звичка або заїдання стресу. Наприклад, людина звикає ввечері після важкого робочого дня перекушувати шоколадкою перед телевізором. Набору ваги тіла через солодке не буде, якщо воно вписується в добовий калораж, немає перевищення норми калорій. Якщо ж солодощів у надлишку, то і калораж буде надмірний.

Читайте також: Як позбутися тяги до солодкого? 8 порад від ендокринолога

Чи складно знизити вагу дієтою?

Знизити вагу за допомогою дієти не так складно. І тут не так важливо, яка саме дієта допомогла: можна схуднути і на інтервальному, і на кето. Але найважче — утримати вагу тіла, якої ви досягли! Чим екстремальніші методи зниження ваги, тим вищою є ймовірність того, що після скасування дієти зайві кілограми повернуться. Після суворої обмежувальної дієти організм компенсаторно намагається набрати вагу назад, викидаючи гормони стресу і у цей час голод може посилитись. Організм намагається запасти максимум енергії на випадок, якщо його знову будуть «морити голодом».

Читайте також: Як їсти ситно та знижувати вагу?

Чи варто рахувати калорії, щоб не переїдати?

Підрахунок калорій можна використовувати на початковому етапі, коли вам потрібно зрозуміти, який обсяг їжі з'їдати або на етапі, коли не розумієте, чому вага не йде. Але неможливо рахувати калорії все життя. По-перше, це швидко набридає, по-друге, може призводити до розладів харчової поведінки (РХП), коли людина не може їсти, не порахувавши калорії. Після того як ви зрозуміли і запам'ятали, який обсяг їжі вам потрібен, варто перейти на правило долоні або правило тарілки. Продовжувати дотримуватись рекомендованих порцій далі.


Читайте також:

Не можете скинути вагу? 13 причин, чому так може відбуватися

Зайва вага у жінок: 3 гормони, які не дозволяють вам схуднути

Як зменшити апетит в домашніх умовах? 11 дієвих способів

 

Ми в Instagram та Telegram