Зайва вага у жінок: 3 гормони, які не дозволяють вам схуднути

«Дотримуюся всіх настанов, але нічого не діє», «Втрачаю кілька кілограмів, а згодом набираю ще більше», «Не можу схуднути, оскільки такий вік і метаболізм уповільнений», «Схеми харчування, які допомагають іншим, абсолютно не працюють для мене»... Коли справа схуднення стосується жінок, то з цим пов'язано до десятка різних гормонів, порушення яких ускладнює втрату ваги. І ігнорувати цю проблему не можна, навпаки, з неї потрібно починати.

Зайва вага у жінок: 3 гормони, які не дозволяють вам схуднути - изображение

Авторка цієї статті — Ганна Гнатів, лікарка-ендокринологиня, МЦ Святої Параскеви.


Зверніть увагу на ці три важливих гормона — можливо саме вони заважають вам схуднути.

Домінування естрогену

Естроген — жіночий гормон. Однак і чоловіки, і жінки можуть мати підвищений рівень естрогену, через що й виникають проблеми з надмірною вагою. Ті, хто  споживають багато м'яса, більше схильні до підвищеного естрогену. Щоб знизити естроген, жінкам рекомендують їсти овочі. Денна норма клітковини — 35-45 грамів, проте слід щодня поступово збільшувати порцію (по 5 грамів), щоб уникнути здуття або дискомфорту в шлунку. 

Читайте також: Як клітковина може допомогти у схудненні?

Резистентність (нечутливість) до інсуліну

Незбалансованість інсуліну в організмі. Сьогодні, на жаль, багато людей живуть з цукровим діабетом чи переддіабетом, або мають високий ризик розвитку цих станів. Надмірна кількість вуглеводів у раціони може призвести до появи зайвої ваги, жирова клітковина своєю чергою нечутлива до інсуліну. Підвищений інсулін провокує підвищений апетит. Утворюється замкнуте коло. 

Читайте також: 5 фактів про інсулінорезистентність, які варто знати кожному

Підвищений рівень кортизолу

Кортизол виділяється під час стресу, тому перенасичення його в організмі — поширене нині явище. Високий рівень кортизолу також пов'язаний із депресією, з харчовою залежністю та тягою до солодкого. Крім того, рівень кортизолу підвищує алкоголь, який до того ж тимчасово уповільнює метаболізм на понад 70%. Щоб знизити рівень кортизолу, треба спочатку відмовитися від кави та алкогольних напоїв. Влаштуйте собі кавовий детокс — і вже за три дні побачите, що рівень стресу зменшився. 

Вирішивши схуднути, спершу — перевірте ці 3 гормони. Тільки розібравшись із гормональною проблемою, ви зможете отримати бажаний ефект від подальших дієт і фізичних навантажень.


Читайте також:

Не можете скинути вагу? 13 причин, чому так може відбуватися

Чому постійно хочеться їсти? 8 причин посиленого апетиту у людей з діабетом та без

Збираємо корисну продуктову корзину! 8 продуктів, які рекомендує нутриціолог

 

Ми в Instagram та Telegram