Вітамін D знижує рівень цукру в крові у людей з діабетом 2 типу, як показало дослідження

Дослідники виявили, що вітамін D може відігравати більшу роль у підтримці здорового рівня глюкози (цукру) в крові та чутливості до інсуліну, ніж вважалося раніше.

Вітамін D знижує рівень цукру в крові у людей з діабетом 2 типу, як показало дослідження - изображение

Цукровий діабет 2-го типу (ЦД2) — це хронічний стан, при якому підшлункова залоза людини не виробляє достатню кількість інсуліну — гормону, відповідального за регулювання рівня цукру в крові, або ж інсулін, що виробляється не працює ефективно. В результаті виникає хронічна гіперглікемія (підвищений рівень цукру в крові), що з часом може призвести до розвитку важких ускладнень.

За даними Міжнародної діабетичної федерації (IDF) близько 537 млн. людей у світі живуть з діабетом, причому 90-95% усіх випадків захворювання припадає саме на цукровий діабет 2-го типу. Не дивно, що профілактика та лікування ЦД2, стрибків глюкози в крові та інсулінорезистентності (ІР) є пріоритетними завданнями у сфері громадської охорони здоров'я.

Харчування та інші звички способу життя відіграють величезну роль у профілактиці та лікуванні діабету 2-го типу. Дослідники виявили, що один з основних вітамінів відіграє більш значну роль у підтримці здорового рівня цукру в крові та чутливості до інсуліну, ніж вважалося раніше. Йдеться про вітамін D.

Вплив прийому вітаміну D на глікемічний контроль у людей з діабетом 2 типу: систематичний огляд і мета-аналіз рандомізованих контрольованих досліджень

Як вітамін D впливає на баланс цукру в крові

У систематичному огляді та мета-аналізі рандомізованих контрольованих досліджень (РКД) BMC Endocrine Disorders вчені дослідили теоретичні антидіабетичні властивості вітаміну D, зокрема його здатність регулювати секрецію інсуліну (тобто чутливість до інсуліну), модулювати здорові запальні реакції та знижувати підвищений рівень паратиреоїдного гормону (ПТГ).

Дослідники проаналізували 46 РКД, у яких узяли участь 2 164 особи, які брали участь у дослідженні, і 2 149 осіб, які приймали плацебо. Вони виявили, що підвищене споживання вітаміну D знижує такі показники в учасників із діабетом 2-го типу:

  • Значно знизився рівень глюкози в плазмі крові натщесерце — показник, який використовується для визначення короткочасного рівня глюкози в крові.
  • Незначне зниження рівня глікованого гемоглобіну A1С (HbA1c) — показник, що визначає середній рівень цукру в крові за останні 3 місяці.
  • Значно знижено показник моделі гомеостазу — інсулінорезистентності (HOMA-IR), надійного інструменту для оцінки інсулінорезистентності.

Результати також свідчать про те, що збільшення споживання вітаміну D призводить до значного зниження рівня глюкози в плазмі крові натще та глікогемоглобіну А1С у людей з дефіцитом вітаміну D, але не у тих, хто має недостатньо або надлишок вітаміну D.

Як досягти та підтримувати здоровий рівень вітаміну D?

У чому ж проблема? Досягти та підтримувати достатній рівень вітаміну D набагато легше сказати, ніж зробити.

Справа в тому, що продукти, «багаті» вітаміном D не мають достатньо великої кількості, щоб змінити рівень вітаміну D — особливо у людей, які вже відчувають його дефіцит. «А як же сонячне світло?» — запитаєте ви. На жаль, сонячне світло також не є надійним джерелом вироблення вітаміну D для більшості людей, оскільки на нього впливає низка факторів, наприклад, вік, біологічна стать, широта, клімат, пора року, відтінок шкіри, використання сонцезахисного крему і те, скільки часу шкіра перебуває на сонці.

Оптимальним способом ефективно досягти і підтримувати здоровий рівень вітаміну D може бути щоденне вживання вітаміну D у вигляді добавок.

Про те, кому яку дозу вітаміну D приймати відповідно до існуючих рекомендацій, ми писали ТУТ

Наукові дані свідчать, що оптимізація щоденного споживання вітаміну D може допомогти людям з діабетом, зокрема 2-го типу (особливо з дефіцитом вітаміну D) покращити чутливість до інсуліну та знизити рівень цукру в крові. Одним з найкращих способів оптимізувати та підримувати здоровий рівень вітаміну, може бути прийом добавок.

Обов'язково проконсультуйтеся з вашим лікарем перед початком прийому будь-яких вітамінів чи БАДів. Спеціаліст призначить необхідні обстеження для виявлення можливих дефіцитів та допоможе підібрати правильне дозування.

*Цей контент містить лише загальну інформацію і жодним чином не замінює кваліфікованих медичних рекомендацій.


Читайте також:

Які вітаміни потрібні при діабеті?

6 найважливіших поживних речовин для кращого контролю діабету

Вітамін D та діабет: що потрібно знати

 

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я!

Теми: вітамін D