Перший святковий сезон після встановлення діагнозу. Поради новачкам з діабетом

З початком святкового сезону ви можете відчувати суміш хвилювання і пригніченості, якщо це ваш перший святковий сезон після встановлення діагнозу. Ви, напевно, з нетерпінням чекаєте на свої улюблені традиції, але водночас нервуєте, як улюблений святковий десерт позначиться на рівні цукру в крові, чи можна випити келих вина або шампанського, як реагувати на запитання про діабет... Ось кілька порад, які допоможуть вам «пережити» перші свята після встановлення діагнозу.

Перший святковий сезон після встановлення діагнозу. Поради новачкам з діабетом - изображение

Як відповідати на запитання

Після того, як вам діагностували діабет, люди (близькі, друзі, колеги), ймовірно, ставлять вам запитання про ваш стан. Вони, скоріше за все, хочуть знати більше, тому що піклуються про вас, але іноді питання можуть здаватися настирливими і недоречними. Наприклад, якщо хтось за святковим столом запитує вас, чи ви впевнені, що можете їсти цю їжу, вам може здатися, що він переходить межу. Зрештою, ви знаєте, що вам можна їсти! 

Ось кілька способів відповідати на запитання, які люди ставлять під час свят (і не тільки):

  • Зробіть вдих і зрозумійте, що вони, швидше за все, запитують, тому що їм не байдуже, а не тому, що вони засуджують вас абощо.
  • Відповідайте так, як вам комфортно. Це може виглядати як детальне пояснення, а може бути й короткою відповіддю, в якій ви скажете, що вже розібралися з цим питанням.
  • Якщо хтось щиро цікавиться вашим діабетом, розкажіть йому про надійні ресурси, які він може використати, щоб дізнатися більше. 

Пам'ятайте, що тут немає правильної або неправильної реакції. Ви маєте право взагалі не відповідати. Робіть те, що підходить саме вам!

Читайте також: 10 речей, які не варто казати людині з діабетом. Частина 1

Харчування під час свят

Безумовно, харчування на свята — один з найбільш стресових моментів цієї пори року. Ви можете почуватися дещо пригніченими через необхідність відмовитися від улюблених святкових страв. На щастя, це не обов'язково! 

Спробуйте ці поради, які допоможуть підтримувати стабільний рівень глюкози в крові, насолоджуючись улюбленими продуктами:

  1. Поєднуйте продукти, що містять вуглеводи, з продуктами, які містять білки та жири. Це допоможе сповільнити травлення, зменшивши ймовірність стрибків рівня глюкози в крові.
  2. Аналогічно, їжте десерт після основного прийому їжі (а не як окремий перекус), щоб білки і жири з інших продуктів сповільнили перетравлення солодкого.
  3. Слідкуйте за тим, чи достатньо води ви п'єте протягом дня, оскільки при зневодненні рівень цукру в крові може підвищуватися.
  4. Обмежте споживання алкоголю, оскільки він може спричинити гіпоглікемію (низький рівень цукру в крові). 
  5. Після святкової вечері, сходіть на сімейну прогулянку. Це один з природних способів знизити рівень цукру в крові

*Жодна з цих порад не відміняє прийому інсуліну чи інших цукрознижуючих ліків, призначених вашим лікарем. 

Оскільки ви все ще з'ясовуєте, як ваш організм реагує на різну їжу при діабеті, це нормально, якщо ваш рівень глікемії не буде ідеальним під час свят. Пам'ятайте, що це лише один-два дні на рік — постарайтеся насолоджуватися ними без почуття провини.

Читайте також: Харчування і свята: 6 порад для людей з діабетом

Дотримуйтеся своїх звичних щоденних «ритуалів»

Святкові дні — це напружений час, але важливо не відставати від звичного розпорядку дня, якщо це можливо. Намагайтеся дотримуватися цих правил навіть під час свят:

  • Ретельно контролюйте рівень цукру в крові
  • Приймайте інсулін або інші цукрознижувальні ліки за розкладом/приписами лікаря
  • Залишайтеся активними
  • Спіть 7-9 годин на добу

Дотримання вашого звичного графіку принесе відчуття нормального життя в цю пору року, а також користь вашому здоров'ю.

Використання безперервного моніторинга глюкози (CGM), який 24/7 відстежує ваші показники та попереджає про настання гіпо- та  гіперглікемії, може допомогти краще контролювати цукор у святкові дні.

Святкові дні мають бути сповнені веселощів та приємних емоцій, і ви можете насолоджуватися ними! Використовуйте наші поради, щоби краще справлятися з діабетом у цей святковий сезон. З часом ви навчитеся орієнтуватися в кожному святковому сезоні з діабетом, як справжній професіонал.

А якщо ви шукаєте підтримки інших людей, які також живуть з діабетом, долучайтеся до наших груп у соцмережах:


Читайте також:

П'ять способів тримати діабет під контролем у святкові дні

8 порад для здорових святкових вихідних з діабетом

Чи доречно дарувати діабетичні подарунки людині з діабетом?
 

Ми в Instagram та Telegram