Як контролювати діабет під час Великодня? 9 порад від «Мій цукровий»

Контроль діабету під час Великодніх свят може виявитися складним завданням. Солодка випічка, шоколадні крашанки, різноманітні пасхальні ласощі, відвідування найрідніших з традиційними сімейними застіллями... все це може негативно позначитися на вашому рівні цукру в крові. Однак, за умови певного планування та уважності, ви можете насолоджуватися святкуванням та водночас зберігти свої цілі щодо здоров'я.

Ось кілька порад, які допоможуть вам контролювати діабет під час Великодня.

Як контролювати діабет під час Великодня? 9 порад від «Мій цукровий» - изображение

1. Плануйте заздалегідь

Перед Великоднем сплануйте свої страви та закуски, щоб переконатися, що вони відповідають вашим цілям щодо контролю діабету. Подумайте про те, щоб включити у свій раціон більше некрохмалистих овочів, таких як зелені листові овочі, капуста (будь-яка), огірки, помідори, перець, гриби, кабачки тощо, а також білки, цільнозернові та корисні жири.

2. Слідкуйте за розміром порцій

Пам'ятайте про розмір порцій, особливо коли балуєте себе великодніми ласощами. Споживайте менші порції продуктів з високим вмістом швидких вуглеводів, таких як цукерки, шоколад і десерти.

3. Обирайте з розумом

За можливості обирайте здоровіші альтернативи традиційним великоднім ласощам, з низьким вмістом (або взагалі без) цукру та більшим вмістом клітковини і інших поживних речовин. Кращим вибором може бути високоякісний темний шоколад з вмістом какао не <70%, свіжі ягоди, фрукти тощо.

4. Залишайтеся активними

Включіть фізичну активність у святкування Великодня: прогуляйтеся парком, насолоджуючись чудовою (трохи прохолодною) погодою та свіжим повітрям; або пограйте в рухливі ігри з родиною та друзями. Фізична активність може допомогти знизити рівень цукру в крові та покращити чутливість до інсуліну. 

5. Зосередьтеся на білках і клітковині

Включайте в їжу продукти з високим вмістом білка і клітковини, щоб уповільнити засвоєння вуглеводів і запобігти різким стрибкам рівня цукру в крові. Хорошими джерелами білка є нежирне м'ясо, риба, яйця, тофу і бобові, а продуктами, багатими на клітковину, є свіжі овочі, фрукти, цільні зерна і горіхи.

6. Будьте готові

Якщо ви йдете на зустріч або вечерю до когось додому, візьміть із собою страву або закуску, яка відповідає вашим дієтичним потребам і вподобанням. Це гарантує, що у вас буде більш здорова їжа, і ви зможете уникнути надмірного вживання продуктів з високим вмістом вуглеводів.

7. Контролюйте рівень цукру в крові

Слідкуйте за рівнем цукру в крові протягом дня, особливо якщо ви споживаєте більше вуглеводів, ніж зазвичай. Регулярно перевіряйте рівень глікемії та вносьте будь-які необхідні корективи в дозуванні ліків або інсуліну відповідно до рекомендацій вашого лікаря.

8. Слідкуйте за зволоженням організму

Пийте багато води протягом дня, щоб залишатися гідратованим і контролювати голод і потяг до їжі. Обмежте споживання солодких напоїв. Натомість обирайте звичайну воду (додайте шматочок лимона чи огірка для смаку), трав'яний чай або газованку без цукру.

9. Насолоджуйтеся в міру

Це нормально — насолоджуватися великодніми ласощами в міру, але намагайтеся не зловживати. Смакуйте улюблені страви з розумом і зосередьтеся на тому, щоб насолодитися компанією близьких, а не лише їжею.

Дотримуючись цих простих порад і роблячи усвідомлений вибір, ви зможете ефективно контролювати свій діабет під час Великодня і при цьому насолоджуватися святкованням. Якщо у вас все ж таки трапився день, коли ви не харчувалися так, як слід, і ваш рівень цукру в крові не був ідеальним, не картайте себе і не відчувайте провини. Контроль діабету важливий, але бути добрим до себе і дозволяти собі час від часу «глибоко вдихнути» та дати собі трохи послаблення — це нормально і іноді так потрібно.

 

Гарних свят!

Завжди поруч, ваш «Мій цукровий»


Читайте також:

Цікаві рецепти пасок для людей з діабетом

«Чому я досі не свічуся?» Дівчинка з ЦД1 створює діа-футболки, щоб додати трохи позитиву дітям з діабетом

Запіканка з цвітною капустою і сиром. Низьковуглеводний рецепт
 

Ми в Instagram та Telegram