Безперервний моніторинг глюкози: 5 порад, як ефективно використовувати свій CGM для кращого контролю діабету

Різна їжа, розпорядок дня, фізична активність, стрес… На рівень глюкози (або цукру) в крові впливає безліч факторів. На щастя, счасні технології для контролю діабету, такі як безперервний моніторинг глюкози (CGM), можуть допомогти вам краще зрозуміти закономірності та контролювати рівень цукру в крові.

Ось 5 способів, як CGM може оптимізувати лікування діабету.

Безперервний моніторинг глюкози: 5 порад, як ефективно використовувати свій CGM для кращого контролю діабету - изображение

1. Поділіться своїми даними CGM зі своїм лікарем та близькими

Обмін даними CGM важливий, оскільки лікар повинен мати можливість допомогти з інтерпретацією даних, щоб ви могли зрозуміти, як ваша дієта і розпорядок дня впливають на рівень глюкози в крові. 

Залежно від того, яку систему CGM ви використовуєте, вам потрібно переконатися, що ви пов'язали свій обліковий запис Freestyle LibreView з обліковим записом вашого лікаря, надіслати електронною поштою запрошення на обмін даними через Dexcom Clarity або налаштувати свій обліковий запис CareLink для CGM Medtronic.

Якщо ви вперше носите CGM, спробуйте їсти однакові страви та закуски протягом декількох днів. Продовжуйте перевіряти рівень цукру в крові натще, до і після їжі, а також рівень глюкози перед сном. Це допоможе лікарю оцінити ваші потреби в ліках і, за необхідності, відкоригувати дозу.

Перегляд ваших щотижневих або навіть щомісячних даних CGM може допомогти вам виявити закономірності, зменшити варіабельність рівня глюкози та покращити час перебування в цільовому діапазоні глюкози (TIR).

Обмін даними з близькими (батьками, опікунами) також може бути корисним. Наприклад, якщо діабет у дитини, батьки (чи опікуни) можуть переконатися, що з дитиною все гаразд, навіть не перебуваючи фізично поруч.

2. Разом з лікарем встановіть цільовий рівень глюкози в крові, виходячи з ваших індивідуальних потреб

Стандартний діапазон цільового рівня глюкози становить від 3,9 до 10 ммоль/л (70-180 мг/дл), але на початку застосування CGM може бути важливо встановити відповідні верхні та нижні граничні значення, виходячи з ваших індивідуальних потреб.

Наприклад, якщо ви не відчуваєте симптомів гіпоглікемії (низький рівень цукру в крові) і не відчуваєте її мінімумів, може бути розумно встановити ціль дещо вище 3,9 ммоль/л (70 мг/дл). Обговоріть це зі своїм лікарем.

3. Зверніть увагу на різні фактори, які впливають на реакцію рівня глюкози в крові на вуглеводи

CGM може бути корисним інструментом, щоб зрозуміти, як харчуватися збалансовано і зменшити стрибки глюкози в крові після їжі. Ключовим моментом є розуміння того, як працюють вуглеводи і як їх збалансувати, щоб отримати необхідні поживні речовини.

Наприклад, хоча такі продукти, як яблука, можуть спричинити стрибки рівня цукру в крові, коли їх їдять самі по собі, вони є важливим джерелом поживних речовин і можуть бути корисними для людей з діабетом, якщо вживати їх правильно. Додавання невеликої кількості білка до вуглеводів може мати велике значення. Наприклад, додавання сиру або арахісового масла до скибочок яблука може допомогти мінімізувати коливання рівня глюкози в крові.

Носіння CGM також може допомогти вам з'ясувати, чи впливає порядок, в якому ви їсте різні продукти, на рівень цукру в крові. Деякі дослідження показують, що вживання вуглеводів в останню чергу може знизити рівень глюкози після їжі при діабеті, зокрема 2-го типу.

Це означає, що спочатку на сніданок ви їсте яєчню з овочами, а потім з'їдаєте невеликий шматочок тосту з авокадо після здорової дози білків і жирів. На обід або вечерю можна з'їсти спочатку курку, потім трохи овочів, а на завершення — кілька шматочків фрукта.

4. Слідкуйте за стрілками тренду CGM безпосередньо перед і під час тренування, щоб зупинити гіпоглікемію до того, як вона почнеться

Люди, які мають ризик низького рівня цукру в крові — ті, хто приймає інсулін або інші цукрознижувальні препарати, що можуть викликати гіпоглікемію — можуть спостерігати за стрілками тренду до або під час тренування, щоб запобігти гіпоглікемії, спричиненій фізичним навантаженням.

CGM також може допомогти вам досягти більшого часу в діапазоні під час фізичної активності: до появи CGM, людям з діабетом рекомендували починати тренування з більш високим рівнем глюкози в крові, щоб уникнути гіпоглікемії; тепер, завдяки CGM, можна тренуватися з рівнем глюкози, який починається в межах норми (але не нижньої межі норми!)

CGM також може бути корисним для визначення часу доби, який найкраще підходить для тренувань. Наприклад, деякі люди більш стійкі до інсуліну вранці, особливо через «феномен світанку», тому, можливо, краще прокидатися трохи раніше, щоб здійснити ранкову прогулянку або пробіжку.

5. Використовуйте дані CGM для коригування дози інсуліну та інших ліків

CGM може допомогти вам внести корективи в управління діабетом, включаючи інсулін та інші ліки.

Якщо ви проводите багато часу поза межами вашого цільового діапазону глюкози, або якщо ви проводите менше 70% часу в межах цільового діапазону, варто звернутися до свого лікаря, щоб дізнатися, як можна скоригувати вашу інсулінотерапію.

Дані CGM в режимі реального часу також можуть бути корисними для людей, які починають приймати нові препарати. Наприклад, багато агоністів рецепторів GLP-1 можуть знизити потребу в інсуліні та призвести до гіпоглікемії.

CGM є цінним інструментом для розуміння того, як різні фактори впливають на рівень глюкози в крові. Від коригування дієти до безтурботних фізичних навантажень CGM може допомогти вам покращити щоденний контроль діабету та самодогляд.  

*Цей контент містить лише загальну інформацію і жодним чином не замінює кваліфікованих медичних рекомендацій


Джерело: diatribe


Замовити безперервний моніторинг глюкози, а також аксесуари для додаткової фіксації та зняття сенсора можна в магазині діабет-товарів та корисного харчування SaharOK Shop.

Безперервний моніторинг глюкози: 5 порад, як ефективно використовувати свій CGM для кращого контролю діабету - 2 изображение


Читайте також:

Що таке CGM? Все, що вам потрібно знати про безперервний моніторинг глюкози

Dexcom G7 тепер дозволяє контролювати рівень цукру в крові в режимі реального часу на Apple Watch

Що впливає на рівень цукру в крові? Повний список факторів