Безперервний моніторинг глюкози: 6 найпоширеніших проблем із CGM (і як їх вирішити)

Безперервний моніторинг глюкози, або CGM — це сучасна технологія для відстежування рівня цукру в режимі реального часу, а також контролю критичних станів при діабеті, таких як гіпо- та гіперглікемія.

Ось кілька порад для щоденного використання моніторингу, які допоможуть зробити ваш CGM більш безпечним, точним і зручним. 

Безперервний моніторинг глюкози: 6 найпоширеніших проблем із CGM (і як їх вирішити) - изображение

1. Зірвання датчика CGM

Сценарії ненавмисного висмикування датчика CGM численні та різноманітні. Дверні косяки, обідні столи та діти, які граються — все це може стати причиною зриву датчика. Навіть якщо ви знімаєте або одягаєте футболку з надмірним ентузіазмом, ви можете зачепити датчик [при цьому канюля не обов'язково має вийти повністю, щоб перестати працювати].

Рішення: 

На щастя, є багато способів захистити ваш датчик від зриву, які легко знайти в інтернет-магазинах діабетичних товарів, і після спроб і помилок люди, як правило, знаходять свій улюблений варіант. Це може бути тейп, еластичний бінт або спеціальний клей для підклеювання. Поширеним варіантом є Tegaderm — тонка, прозора плівка, яку багато хто використовує для закріплення CGM, і яка має додаткову перевагу — зменшує подразнення шкіри, що є поширеною проблемою.

2. Подразнення шкіри в місці встановлення датчика CGM

Подразнена шкіра є проблемою багатьох користувачів CGM, коли матеріал або клей, який утримує датчик на вашому тілі, викликає небажану реакцію. 

Рішення:

Якщо ви схильні до подразнення шкіри у зоні встановлення сенсора, розгляньте можливість створення фізичного бар'єру за допомогою TegadermHP — липка прозора плівка, що блокує рідини, віруси, бактерії та інші забруднювачі від контакту зі шкірою. Спробуйте наклеювати TegadermHP, а потім розміщувати датчик поверх пластиру — таким чином, датчик не торкатиметься шкіри безпосередньо. 

Ще один лайфхак, щоб запобігти шкірній реакції під час носіння CGM — відклеїти папір з підкладки від датчика і дати клейкій стороні вивітритися протягом 24 годин перед тим, як прикладати його до шкіри.

3. Хибні гіпо під час сну

Коли ви лежите на датчику, цей тиск зменшує об'єм інтерстиціальної рідини, з якої CGM вимірює рівень глюкози. Менший об'єм може призвести до меншої кількості глюкози, а отже, до некоректних низьких показників і сповіщень.

Ця проблема іноді ускладнюється лікуванням хибної гіпоглікемії за допомогою швидкодіючих вуглеводів, що призводить до підвищення рівня цукру в крові. 

Рішення:

Подумайте про те, як ви спите, коли одягаєте датчик, щоб він не здавлювався. Якщо ви підозрюєте, що ваш CGM показує хибні показники, перевірте рівень цукру за допомогою звичайного глюкометра (перш ніж лікувати гіпо).

Якщо це постійна проблема, поговоріть зі своїм лікарем про те, як її уникнути.

4. Термін дії CMG закінчується у невдалий час

Сеанси CMG мають властивість закінчуватися в найгірші моменти, наприклад, посеред ночі або рано вранці, коли ви поспішаєте на роботу або на зустріч, або коли ви перебуваєте в громадському місці чи подорожуєте і не маєте зручного місця, щоб запустити новий датчик.

Рішення:

Один з простих способів уникнути подіьних ситуацій — запланувати заміну датчика на один і той самий день тижня, рано вранці. Таким чином у вас буде достатньо часу, щоб зняти і встановити новий датчик, а також передбачуваний час, коли його потрібно буде зняти наступного разу. 

Деякі користувачі CGM встановлюють новий датчик за дві години до закінчення терміну дії старого, що дозволяє новому датчику прижитися в організмі. Це може допомогти зробити показання більш точними, коли новий датчик почне працювати.

5. Страх перед застосуванням CGM

Встановлення датчика часто проходить безболісно, але супутнє механічне клацання аплікатора може викликати в декого легку тривогу. 

Рішення:

Одягніть навушники собі (чи дитині)  та увімкніть улюблену музику або відео на телефоні. Дослідження показали, що музична терапія може зменшити дистрес і біль у дітей, які піддаються короткочасним медичним втручанням.

6. Нічні сповіщення CGM надто тихі (або гучні)

По-перше, якщо ви міцно спите — вітаємо вас з тим, що ви навчилися контролювати рівень цукру в крові! Але якщо при цьому ви пропускаєте сигнали CGM, вам варто подумати про те, як зробити їх більш помітними.  

Рішення:

Щоб зробити будильник голоснішим, ви можете підключити телефон до Bluetooth-колонки біля ліжка, що значно збільшить гучність сигналу. Деякі люди просто ставлять приймач CGM або застосунок для смартфона на вібрацію, а потім кладуть його в скляну ємність поруч з ліжком, яка буде трястися і створювати шум [який розбудить навіть тих, хто міцно спить]. 

Якщо ваш будильник занадто гучний (і будить вашого партнера), подумайте про те, щоб переключити його на вібрацію перед сном, а також перед тим, як йти на зустріч, у кіно, на важливі події в житті та в інші місця, де звукові сигнали небажані. 

 

Кожен, хто носить датчик CGM, напевно стикався з подібними проблемами, що призводять до неточних показань, пропущених сповіщень або втрати зв'язку. Але за невеликого планування і внесення кількох невеликих коригувань їх часто можна уникнути. 


Читайте також:

Безперервний моніторинг глюкози: 5 порад, як ефективно використовувати свій CGM для кращого контролю діабету

Ліла Мосс з гордістю продемонструвала свій CGM у новій модній кампанії

Що таке CGM? Все, що вам потрібно знати про безперервний моніторинг глюкози