Штучний інтелект допомагає оптимізувати дозування інсуліну

Штучний інтелект продовжує прогресувати і демонструє безліч можливостей застосування, зокрема у лікуванні діабету — від виявлення діабетичної ретинопатії до розпізнавання діабету по голосу.

Останні дослідження показують, що персоналізований чат-бот зі штучним інтелектом може допомогти людям з діабетом 2-го типу почати прийом базального інсуліну, коригуючи дозування та сприяючи кращому контролю захворювання.

Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше.

Штучний інтелект допомагає оптимізувати дозування інсуліну - изображение

Початок прийому базального інсуліну при діабеті 2-го типу може виявитися складним, зокрема через необхідність регулярно відвідувати лікаря для коригування дози інсуліну. Як наслідок, багато пацієнтів, які потребують інсуліну для контролю діабету, не отримують правильну дозу і не досягають своїх глікемічних цілей.

Дослідники зі Стенфордського університету (Stanford University) вивчали, чи може голосовий чат-бот зі штучним інтелектом (ШІ) допомогти людям з цукровим діабетом 2-го типу (ЦД2) розпочати терапію базальним інсуліном та скоригувати його дозу. 

Читайте також: Цукровий діабет 2-го типу та інсулін: що потрібно знати?

Як проходило дослідження? 

32 учасники дослідження (дорослі з ЦД2) були випадковим чином розподілені на 2 групи: групу стандартного лікування та групу голосового ШІ.

У групі стандартного лікування дозу базального інсуліну учасникам коригував їхній лікар. У групі зі штучним інтелектом учасники отримали розумну колонку Amazon Alexa, яка була попередньо запрограмована на спеціальне голосове програмне забезпечення для дозування інсуліну. Дослідники використовували смарт-колонку, а не додаток для смартфона, щоб зробити чат-бота більш доступним, особливо для літніх пацієнтів.

Дослідження було зосереджене на часі досягнення оптимальної дози інсуліну, який визначався як кількість днів, необхідних учасникам для досягнення цільового 3-денного середнього рівня глюкози в крові натщесерце.

Читайте також: Що нового у лікуванні діабету? 10 перспективних розробок та відкритів 2023

Якими були результати?

Учасники, які отримували допомогу завдяки штучному інтелекту, змогли швидше оптимізувати дози інсуліну, приймати інсулін більш стабільно і, зрештою, мали кращий контроль глікемії. У цих учасників також зменшився дистрес від діабету

Ось деякі з ключових висновків дослідження: 

  • Учасники групи, які отримували лікування за допомогою штучного інтелекту, досягли оптимальних доз інсуліну всього за 15 днів, тоді як  тим, хто отримував звичайне лікування знадобилося для цього майже 2 місяці.
  • Приблизно 81% учасників, які використовували чат-бота зі штучним інтелектом, досягли глікемічного контролю (вимірюваного за рівнем глюкози в крові натще), порівняно з 25% у групі зі стандартним лікуванням. 
  • Серед тих, хто використовував чат-бот зі штучним інтелектом, спостерігалося значне зниження дистресу від діабету порівняно з групою стандартного лікування. 
  • З точки зору безпеки, в обох групах спостерігалася однакова кількість епізодів нетяжкої гіпоглікемії (низький рівень цукру в крові). Чат-бот зі штучним інтелектом вирішував проблему гіпоглікемії шляхом зменшення дози інсуліну. Загалом, в обох групах не було епізодів тяжкої гіпоглікемії або гіперглікемії (високого рівня цукру в крові).

Примітка редакції:

Це огляд результатів дослідження. «Мій цукровий» не рекомендує використовувати Alexa або будь-який інший інструмент зі штучним інтелектом для консультування щодо дозування інсуліну.

Це дослідження стало першим прикладом того, як чат-бот зі штучним інтелектом коригує дозування ліків на основі алгоритму, схваленого медичними фахівцями. Окрім цього, існує багато інших способів, як ШІ може допомогти людям краще контролювати діабет. Наприклад, носимі пристрої або фітнес-трекери можуть відстежувати сон, харчування та інші фактори, щоб надавати більш точні та індивідуалізовані рекомендації щодо контролю рівня глюкози в крові. 


Читайте також:

Штучний інтелект розпізнає діабет за 10 секунд завдяки голосу

Як штучний інтелект виявляє діабетичну ретинопатію

На Закарпатті штучний інтелект виявлятиме людей з ознаками діабетичної ретинопаті

 

Ми в Instagram та Telegram