Прорив у лікуванні діабету 1 типу: пригнічення активності фертменту EZH2 сприяє регенерації β-клітин та відновлює вироблення інсуліну

Дослідники зробили ще один крок до зменшення потреби в щоденних ін’єкціях інсуліну при цукровому діабеті 1-го типу, продемонструвавши, що клітини підшлункової залози, які виробляють інсулін, можуть відновлюватися. 

Прорив у лікуванні діабету 1 типу: пригнічення активності фертменту EZH2 сприяє регенерації β-клітин та відновлює вироблення інсуліну - изображение

Авторка цієї статті — Ольга Крохмалюк, медична редакторка, лікарка-інтерн терапевтка КНП «Вінницька міська клінічна лікарня №1».


Цукровий діабет 1-го типу (ЦД1) — це хронічний стан, за якого імунна система руйнує β-клітини підшлункової залози, які синтезують (виробляють) інсулін. Це призводить до порушення регуляції рівня глюкози (цукру) в крові та пожиттєвої потреби у ін’єкційному введенні інсуліну.

Хоча рівень глюкози в крові можна контролювати за допомогою інсуліну та/або пероральних цукрознижуючих засобів, жоден із сучасних фармакологічних методів не впливає на відновлення β-клітин; а трансплантація підшлункової залози є обмеженою через нестачу донорів і ризики, пов’язані з імуносупресією (пригнічення імунної реакції організму). Тому вчені продовжують пошуки нових методів лікування, здатних відновити функцію β-клітин. 

За даними австралійського дослідження, опублікованого в журналі Signal Transduction and Targeted Therapy, клітини-попередники епітеліальних клітин, які формують слизову оболонку проток підшлункової залози, можуть видозмінюватися та виконувати функції β-клітин, тобто реагувати на рівень глюкози в крові та регулювати синтез інсуліну. 

Вчені досліджували вплив молекул-інгібіторів GSK126 і Taz (Tazemetostat)* на фермент EZH2. Вони взяли зразки тканин  підшлункової залози у трьох донорів: двох пацієнтів із ЦД1 віком 7 та 61 рік та одного донора без ЦД віком 56 років. За допомогою молекулярного моделювання було відтворено та проаналізовано структурні ефекти зв’язування GSK126 і Taz з метилтрансферазою EZH2. Тканини підшлункової залози стимулювали GSK126 або Taz протягом 48 годин. В результаті було встановлено, що пригнічення функції ферменту EZH2 у клітинах-попередниках панкреатичних проток впливає на їх диференціацію (перетворення) у β-клітини.

«Перепрограмовані» клітини проток підшлункової залози виробляли інсулін у відповідь на фізіологічну стимуляцію глюкозою поза живим організмом. При чому реакція була однаковою у трьох зразках тканин, взятих від усіх донорів. Ще одна гарна новина полягає в тому, що знадобилося лише 48 годин стимуляції, перш ніж відновилося регулярне вироблення інсуліну

Отже, дослідження підтверджує можливість перетворення попередників клітин панкреатичних проток у дорослі β-клітини. Пригнічення активності фертменту EZH2 може допомогти подолати регенеративні бар’єри та відновити продукцію інсуліну β-клітинами. 

Результати вимагають подальших досліджень, відкриваючи нові терапевтичні можливості для пацієнтів із цукровим діабетом 1-го типу.

Примітка:

*Таземетостат (Tazemetostat) схвалений FDA (Управління за якістю продуктів харчування та медикаментів США) у січні 2020 під торговою маркою Тазверік (Tazverik), уже використовується для лікування дорослих і підлітків із саркомою. 

Джерела:


Читайте також:

Коливання рівня цукру в крові впливають на когнітивні функції у людей з діабетом 1-го типу. Нове дослідження

Інсулін, що вводиться раз на тиждень, рекомендований до схвалення для лікування діабету європейськими регуляторними органами

Терапія червоним світлом покращує рівень цукру в крові. Результати нового дослідження


 

Ми в Instagram та Telegram