Коливання рівня цукру в крові впливають на когнітивні функції у людей з діабетом 1-го типу. Нове дослідження

Згідно з новим дослідженням, занадто низький або занадто високий рівень цукру в крові може впливати на когнітивні функції у людей з цукровим діабетом 1-го типу. При цьому не має значення, чи рівень глюкози значно вищий або нижчий за оптимальний рівень глікемії людини. Когнітивні показники погіршуються, коли рівень глюкози є нетиповим для конкретної людини, причому варіації між різними людьми відрізняються.

Продовжуйте читати, щоб дізнатись більше.

Коливання рівня цукру в крові впливають на когнітивні функції у людей з діабетом 1-го типу. Нове дослідження - изображение

Про дослідження

У дослідженні взяли участь 200 чоловік, середній вік — 47,5 років; 53,5% жінок; 86% білих; середній рівень глікогемоглобіну A1С — 7,5%.

Дослідники використовували безперервний моніторинг глюкози (CGM) та когнітивні тести на базі смартфонів (когнітивна екологічна миттєва оцінка / cognitive ecological momentary assessment, ЕМО) для збору повторюваних високочастотних даних про рівень глюкози та когнітивних показників — швидкість обробки інформації (те, як швидко людина сприймає, оброблює та реагує на отриманну інформацію) та стійкість уваги (здатність тривалий час зосереджуватися на конкретному завданні).

Дані про рівень глюкози збирали кожні 5 хвилин; когнітивні дані збирали тричі на день протягом 15 днів, коли учасники займалися повсякденним життям.

Дослідження було опубліковане онлайн 18 березня 2024 в журналі Digital Medicine.

Ключові висновки:

⇒ Когнітивні показники знижувалися як при низькому, так і при високому рівні глюкози (цукру) в крові, що говорить про вразливість до коливань глюкози.

⇒ Значні коливання рівня глюкози були пов'язані з повільнішою та менш точною швидкістю обробки інформації, хоча незначні підвищення рівня глюкози (відносно індивідуальних показників людини) були пов'язані з більшою швидкістю обробки інформації.

⇒ Коливання рівня глюкози не були пов'язані зі стійкістю уваги.

⇒ Дослідники виокремили сім клінічних характеристик, що передбачали індивідуальні відмінності в когнітивній вразливості до коливань рівня глюкози:

  • старший вік
  • час гіпоглікемії
  • тяжкі гіпоглікемічні епізоди протягом життя
  • мікросудинні ускладнення
  • варіабельність рівня глюкози
  • втома
  • більша окружність шиї

«Наші результати демонструють, що люди можуть сильно відрізнятися один від одного тим, як на їхній мозок впливає глюкоза», — зазначає в прес-релізі співавторка дослідження Лаура Джермін (Laura Germine), док. філософії, дир. Лабораторії технологій здоров'я мозку та когнітивних функцій лікарні Маклін, Бостон, штат Массачусетс. «Ми виявили, що мінімізація коливань глюкози в повсякденному житті має важливе значення для швидкості обробки інформації, і це особливо актуально для людей похилого віку або тих, хто має інші захворювання, пов'язані з діабетом».


Джерела: Medscape, Digital Medicine

Читайте також:

Глюкоза і мозок: чому хворобу Альцгеймера називають діабетом 3-го типу?

Діабет і здоров'я мозку: як перепади рівня цукру в крові впливають на ваш мозок?

Терапія червоним світлом покращує рівень цукру в крові. Результати нового дослідження

 

Ми в Instagram та Telegram

Читайте схожі матеріали