Генетично змінені корови виробляють молоко з інсуліном. Нове дослідження

У новому дослідженні вчені генетично змінили буру корову, щоб вона виробляла людський інсулін у своєму молоці.

Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше.

Генетично змінені корови виробляють молоко з інсуліном. Нове дослідження - изображение

Цукровий діабет — це захворювання, яке розвивається, коли організм не може належним чином виробляти або використовувати інсулін, що призводить до дисбалансу рівня глюкози (або цукру) в крові.

Всі люди з цукровим діабетом 1-го типу та деякі з діабетом 2-го типу приймають інсулін, який допомагає глюкозі з їжі потрапляти в клітини організму і перетворювати її на енергію.

Близько 8,4 млн. людей у світі живуть з цукровим діабетом 1-го типу (дані 2021 року) та потребують щоденних ін'єкцій інсуліну. За прогнозами експертів, ця цифра буде збільшуватися приблизно на 500 тисяч нових випадків щороку, а до 2040 у світі буде 17,4 млн. людей із ЦД1.

Інсулін необхідний для контролю діабету (та життя!), але він дорогий і деяким людям часто може бути важко отримати препарат. Тому дослідники вивчають, як збільшити виробництво інсуліну, щоб він був більш доступним для тих, хто його потребує.

Вперше в Бразилії вчені генетично змінили буру корову і виявили людський інсулін та проінсулін (попередник інсуліну) в молоці «трансгенної» тварини.

Результати дослідження були опубліковані 12 березня 2024 в журналі Biotechnology Journal.

Дослідники змогли створити високоспецифічні трансгенні ембріони, які були імплантовані коровам, успішно створивши одну трансгенну корову. Далі вони гормонально змусили цю корову виробляти молоко.

Після 21 дня лактації дослідники збирали молоко протягом наступних 30 днів. Потім вони провели спеціальні тести, щоб оцінити білки, присутні в молоці, та порівняли ці результати з результатами, отриманими зі звичайного молока.

Результати показали, що в досліджуваному молоці від трансгенної корови були присутні проінсулін та інсулін.

«Ми змогли отримати біологічно активний людський інсулін у коров'ячому молоці», — говорить автор дослідження доктор Метью Б. Вілер, проф. біотехнології та біології розвитку в Інституті геномної біології імені Карла Р. Вуза в Університеті Іллінойсу в Урбана-Шампейн. «Метою було створення економічного джерела інсуліну для людей з діабетом. Корова виробляє як попередню форму, проінсулін, так і інсулін у своєму молоці».

Цей експеримент може прокласти шлях до збільшення виробництва інсуліну, але необхідні подальші дослідження щодо використання трансгенних корів для виробництва людського інсуліну. Хоча автори виявили проінсулін та інсулін у коров'ячому молоці, вони не змогли довести, що інсулін, який вироблявся в організмі трансгенних корів, насправді був фізіологічно активним in vitro або in vivo. Експерти також застерігають, що необхідно з обережністю ставитися до використання генетично модифікованих тварин для розвитку людської фармакології.


Джерела: MedicalNewsToday, Biotechnology Journal

 

Читайте також:

Коливання рівня цукру в крові впливають на когнітивні функції у людей з діабетом 1-го типу. Нове дослідження

Терапія червоним світлом покращує рівень цукру в крові. Результати нового дослідження

Штучний інтелект розпізнає діабет за 10 секунд завдяки голосу


 

Ми в Instagram та Telegram