Контроль діабету і здоров'я кишківника: як мікробіом впливає на рівень цукру крові

Основна частина бактерій організму живе в нашому ж кишківнику, завдання якого перетравлювати їжу, поглинати поживні речовини і захищати від небезпечних захворювань. Дисбіоз – дисбаланс мікробіома кишківника – асоційований із низкою розладів здоров’я, включно із запальними захворюваннями кишківника, синдромом подразненого кишківника і навіть ожирінням та діабетом.

Контроль діабету і здоров'я кишківника: як мікробіом впливає на рівень цукру крові - изображение

Мікробіом – це складна екосистема мікроорганізмів, які живуть в організмі людини та поза ним: бактерії, віруси та грибки – всі вони відіграють важливу роль для здоров’я та самопочуття. Дослідження показують тісну і складну взаємодію мікробіома з усім організмом людини, а також доводять, що дисбаланс мікробіома може провокувати низку проблем зі здоров’ям.

Мікробіом і здоров'я кишківника

Одна з найважливіших ролей мікробіома – це підтримка здоров’я нашого кишечківника.

Мікробіом також надзвичайно важливий для нашої імунної системи: мікроорганізми кишківника «навчають» імунну систему виявляти шкідників і реагувати на них. Дослідження показують, що люди з розмаїтим здоровим мікробіомом мають сильну імунну систему і меншу схильність до захворювань та алергічних станів.

Мікробіом тісно пов'язаний із метаболізмом: впливає на процеси травлення – відтак, на засвоєння поживних речовин. Натомість аномалії мікробного складу кишківника асоційовані з такими порушеннями, як діабет та ожиріння.

Мікробіом і діабет

Взаємозв’язок мікробіома і діабету (як 1-го, так і 2-го типу) – сфера активних досліджень. Сьогодні науково-медичний світ має результати, з яких видно, що зміни в мікробіомі кишківника посилюють ризик та ймовірність розвитку діабету 2 типу.

Вплив мікробіома на діабет зумовлений насамперед його роллю у метаболізмі: мікробіом має вагу для метаболізму вуглеводів і жирів, а також може позначатися на здатності організму регулювати рівень цукру в крові. Згідно з дослідженнями для людей з діабетом 2 типу характерним є менш різноманітний і менш збалансований кишківниковий мікробіом (як порівняти зі здоровими людьми).

Крім того, дисбаланс мікробіоти кишківника (інакше – дисбактеріоз) може спровокувати розвиток хронічного запалення, що є відомим і вагомим фактором ризику цукрового діабету 2 типу.

Читайте також: Як кишкові бактерії можуть покращити чутливість до інсуліну та знизити ризик діабету?

Мікробіом і психічне здоров'я

Дослідження також показали, що мікробіом має значення для нашого психічного здоров’я. Так, було виявлено, що люди з ознаками депресії та тривожності мали інший склад мікробіома кишківника на противагу тим, у кого зазначених станів не було. Це ще раз доводить, що вісь кишечник-мозок – складна комунікаційна мережа між кишківником і мозком – відіграє значну роль у тому, як мікробіом впливає на наше психічне здоров’я.

Антибіотики та мікробіом

Використання антибіотиків, завдання яких знищувати шкідливі бактерії, також може позначатися на здоров’ї мікробіома: антибіотики можуть порушити хиткий баланс бактерій у кишківнику, що призведе до надмірного росту патогенів, а з ним – до проблем зі здоров'ям, включно з діареєю та іншими порушеннями шлунково-кишкового тракту.

Дослідженнями виявлено, що використання антибіотиків та спричинене ними порушення хиткого балансу бактерій у кишківнику, також може підвищувати ризик розвитку діабету 2 типу.

Читайте також: 5 медикаментів, які можуть порушити ваш контроль глікемії

Як ми можемо покращити здоров’я мікробіому свого кишківника?

Мікробіом сьогодні ще не повністю вивчений, проте точно відомою є його вирішальна роль для здоров’я нашого організму та гарного самопочуття.

Щоб покращити здоров’я кишківника, підтримати, урізноманітнити і збалансувати його мікробіом, зверніть увагу на такі речі:

  1. Раціон: клітковина, продукти з низьким вмістом цукру, ферментована їжа, зокрема різноманітні овочі, фрукти, цільне зерно, йогурт, кефір, квашена капуста – все це сприяє росту та розмаїттю корисних бактерій у кишківнику
  2. Високопроцесовані продукти: для перероблених продуктів часто характерними є високий вміст цукру та низький вміст клітковини, що може провокувати дисбаланс мікробіома кишківника – обмежте споживання фастфуду, ковбасних, кондитерських, консервованих виробів, напівфабрикатів
  3. Антибіотики: такий різновид лікарських препаратів може розбалансувати мікробіом, що призведе до надмірного росту шкідливих патогенів – контролюйте і не зловживайте прийманням антибіотиків
  4. Стрес: стресові стани асоціюють зі змінами мікробіома кишківника – спробуйте знайти свій спосіб контролю та подолання стресу, наприклад, йога, медитація, терапія як окремо, так і в поєднанні (за потреби) допоможуть покращити не тільки емоційний стан, але й підтримають здоров’я кишківника 
  5. Спорт: відомий та незаперечний факт – фізичне навантаження потрібне кожному. Помірна регулярна фізична активність підтримує здоров’я кишківника, а також допомагає впоратися зі стресом, покращує роботу серцево-судинної системи, сприяє стабільним цукрам крові, подовжує тривалість життя та має багато інших переваг для здоров’я організму
  6. Пре- та пробіотики: пробіотики та пребіотики покликані допомогти розвивати, урізноманітнювати та відновлювати баланс бактерій у кишківнику. Намагайтеся збагатити свій раціон продуктами, які природно містять ці речовини – вживайте регулярно ферментовані, багаті пектином, інуліном, кисломолочними бактеріями продукти. За потреби вживання пре- та пробіотиків у формі добавок порадьтеся з лікарем – не вдавайтеся до самопризначення.

Дослідження та вивчення мікробіома кишківника та його впливу на організм тривають  – ми дізнаємося все більше. Та вже сьогодні очевидно, що мікробіом є  важливим компонентом нашого здоров’я, а його стан має вирішальний вплив на травну систему, імунну функцію та метаболічні процеси.
 


Дослідження, що доводять вплив мікробіома на ризик розвитку та контроль діабету: 


Читайте також: 

Як позбутися тяги до солодкого? 8 порад від ендокринолога

Пробіотики при діабеті: як їхнє вживання може допомогти у контролі рівня цукру в крові

Мікробіом кишечника, пребіотики та здоров’я серця