8 цікавих історичних фактів про інсулін

Інсулін — життєвонеобхідний гормон: без нього наше тіло перестало би функціонувати. Його головне призначення — контролювати, як організм використовує та зберігає глюкозу (цукор) в крові. Люди з цукровим діабетом 1-го типу (та деякі з ЦД 2-го типу) повинні самостійно вводити собі препарати інсуліну, щоб жити, оскільки їхня підшлункова перестає виробляти цей гормон.

Від відкриття у 1921 до наших днів препарат зазнав багато змін, пройшовши шлях від тваринних гормонів до сучасних аналогових людських інсулінів. Ось деякі цікаві факти з історії створення інсуліну, яких ви могли не знати.

8 цікавих історичних фактів про інсулін - изображение

Авторка цієї статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Факт №1:

1921 року канадський вчений Фредерік Г. Бантінг та його помічник Чарльз Бест вперше виділили інсулін з атрофованої підшлункової залози досліджуваних собак.

Читайте також: Фредерік Бантінг: 10 цікавих фактів з життя винахідника інсуліну

Факт №2:

11 січня 1922 року була виконана перша ін'єкція інсуліну 14-річному хлопчику Леонарду Томпсону. Але інсулін був недостатньо очищеним, що викликало у нього алергію. 23 січня Леонарду була введена друга доза очищеного інсуліну і все пройшло добре.

Факт №3:

Нобелівська премія за відкриття інсуліну була присвоєна Ф. Бантінгу і Дж. Маклеоду — власнику лабораторії, а не помічнику Бантінга — Ч. Бесту. Обурений такою ситуацією Бантінг половину коштів премії віддав Чарльзу Бесту.

Читайте також: Майже знаменитий: хто такий Кларк Ноубл, і до чого тут інсулін?

Факт №4:

У 1936 році Ганс Хагедорн винайшов протамін — речовину, яка дозволила продовжити дію інсуліну. Тому, такий інсулін отримав назву на його честь — нейтральний протамін Хагедорна або НПХ-інсулін (HNP). 

Факт №5:

1953 рік — встановлена структура інсуліну і амінокислотна послідовність (51 амінокислота). За це біолог Ф. Сенгер отримав Нобелівську премію.

Читайте також: Як лікували діабет до появи інсуліну?

Факт №6:

1976 рік — вчені навчились синтезувати інсулін. 1978 рік — отримали людський генно-інженерний інсулін в лабораторних умовах. Тобто, інсулін, який по структурі ідентичний людському.

Факт №7:

1985 рік — створена перша інсулінова шприц-ручка NovoPen.

Факт №8:

1996 рік — схвалений перший аналог інсуліну — лізпро. 2000 рік — поява аналогового інсуліну гларгіну. Аналогові інсуліни — це інсуліни, у яких замінена одна або декілька амінокислот, внаслідок чого змінюється його біологічна активність.
 


Читайте також:

Інсулін від А до Я: все, що потрібно знати про цей гормон

Інсуліни майбутнього: 4 найновіші розробки

Щотижневий інсулін для лікування цукрового діабету 1-го типу: останні дані досліджень

 

Ми в Instagram та Telegram

Теми: інсулін