Майже знаменитий: хто такий Кларк Ноубл, і до чого тут інсулін?

За легендою долю Чарльза Беста (асистента Ф. Бантінга і одного з винахідників інсуліну) вирішила... монетка. Звісно, інсулін би все одно відкрили, але от імена могли бути зовсім іншими.

Майже знаменитий: хто такий Кларк Ноубл, і до чого тут інсулін? - изображение

На фото — Чарльз Бест і Едвард Ноубл, 1920


Кларк Ноубл (Clark Noble) був одним із перших членів команди дослідників інсуліну в Університеті Торонто, і влітку 1921 за результатами жеребкування повинен був замінити Чарльза Беста на посаді асистента Фредеріка Бантінга.

«...Бесту і мені було доручено працювати з Бантінґом протягом двох місяців і вирішити між собою, яким чином ми це робитимемо; з цією метою ми кинули монетку, щоб побачити, хто працюватиме першим, і це був Чарльз Бест. Ми також домовилися, що поміняємося в кінці місяця; однак, коли цей час настав, Бест став досвідченим помічником доктора Бантінґа в його хірургічних техніках, тож було вирішено, що в інтересах експериментів Бест повинен продовжувати працювати з ним повний робочий день».

Кларк Ноубл

Ноубл провів важливі ранні дослідження, які допомогли охарактеризувати дію інсуліну, і став співавтором багатьох оригінальних робіт, що описують інсулін.

Ноубл вивчав вплив інсуліну на рівень глюкози в крові та вміст глікогену в печінці у нормальних тварин і тварин з  гіперглікемією; і довів, що гіпоглікемія була причиною ступору або судом у тварин, яким вводили інсулін, і що ці симптоми можна усунути шляхом введення глюкози. 

Оскільки масове виробництво інсуліну з підшлункової залози тварин не вдавалося протягом 1922, влітку 1923 Джей Джей Р. Маклеод найняв Ноубла, щоб той допоміг йому протестувати і розробити новий метод виробництва комерційних кількостей інсуліну (з риби), який, на думку Маклеода, міг би здійснити революцію у виробництві інсуліну. Однак цей метод виявився непрактичним і комерційне виробництво інсуліну з риби було припинено до 1924.

Пізніше Ноубл зіграв невелику, але вирішальну роль у найважливішому канадському внеску в дослідження хіміотерапії раку: відкритті вінбластину — потужного вінка алкалоїду (Vinca alkaloids), що застосовується у хіміотерапії раку.

Кларк Ноубл помер 18 травня 1978. В CMAJ (Журнал Канадської медичної асоціації) не було некролога. Ні Бантінг, ні Бест ніколи не визнавали внесок Ноубла в дослідження інсуліну. І хоча Кларку Ноублу не судилося стати відомим, він пов'язаний з двома найважливішими медичними відкриттями Канади у 20-му столітті.


Джерело: ncbi.nlm.nih.gov

Читайте також:

Фредерік Бантінг: 10 цікавих фактів з життя винахідника інсуліну

Як лікували діабет до появи інсуліну?

Інсуліни майбутнього: 4 найновіші розробки

 

Ми в Instagram та Telegram