Чи впливає кофеїн на рівень цукру в крові?

Доведено, що кофеїн має низку переваг для здоров'я, зокрема потенційне зниження ризику розвитку цукрового діабету 2-го типу. Але чи так само корисний кофеїн для тих, хто вже живе з діабетом? На це питання поки немає однозначної відповіді.

Чи впливає кофеїн на рівень цукру в крові? - изображение

Кофеїн та рівень глікемії

Хоча ми не можемо зі 100%-ою впевненістю сказати, корисна чи шкідлива щоденна чашка кави для людей з цукровим діабетом, ми точно знаємо, що кофеїн є стимулятором, який має специфічний вплив на організм. Зокрема, кофеїн стимулює вивільнення адреналіну та кортизолу.

Адреналін — гормон «бий або тікай» — може викликати тимчасовий стрибок рівня цукру в крові, сприяючи розщепленню глікогену (накопиченої глюкози) в печінці та м'язах. Аналогічно, підвищений рівень кортизолу з часом може призвести до інсулінорезистентності, що потенційно може підвищити рівень цукру в крові в довгостроковій перспективі.

Однак деякі дослідження припускають, що кофеїн може покращити чутливість до інсуліну, дозволяючи клітинам ефективніше використовувати глюкозу. Це потенційно може допомогти регулювати рівень цукру в крові у деяких людей.

Отже, хоча кофеїн може спричинити підвищення рвіня цукру в крові в окремих випадках, він також може покращити чутливість до інсуліну в довгостроковій перспективі.

Читайте також: 10 несподіваних речей, які можуть різко підвищити рівень цукру в крові

Чи безпечно вживати кофеїн людям з діабетом?

Управління з контролю за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA) рекомендує не перевищувати щоденну норму кофеїну в 400 мг для здорових дорослих — це приблизно 4-5 чашок кави.

Однак для людей з певними захворюваннями, такими як діабет, рекомендації FDA нечіткі. Оскільки діабет впливає на всіх по-різному, деякі люди з діабетом можуть безпечно споживати кофеїн. Інші можуть виявити, що кращим вибором буде напій без кофеїну.

Як правило, люди з діабетом можуть споживати помірну кількість кофеїну. Однак вони все одно повинні стежити за тим, як кофеїн впливає на рівень цукру в крові.

Якщо ви маєте сумніви щодо споживання кофеїну, краще обговорити це зі своїм лікарем, оскільки всі люди реагують на нього (кофеїн) по-різному.

Різні кофеїновмісні напої та продукти при діабеті

Пам'ятайте, що різні види кофеїновмісних напоїв та продуктів харчування можуть суттєво відрізнятися за рівнем вмісту кофеїну. 

Кава

Для тих, хто задається питанням, чи безпечно пити ранкову каву, швидше за все, так.

Дослідження 2021 року, яке вивчало вплив кави на резистентність та чутливість до інсуліну показало, що «тривале споживання кави з кофеїном або без кофеїну не має негативного впливу на резистентність до інсуліну або чутливість до нього». Дослідники зазначають, що «немає необхідності уникати вживання кави [людям з діабетом чи переддіабетом] через страх перед інсулінорезистентністю».

Хоча ці висновки є обнадійливими, питання щодо вживання кави при діабеті залишається відкритим та потребує додаткових даних.

Зрештою, якщо ви хочете насолоджуватися щоденною кавою, пийте чисто чорну (без цукру, вершків, молока тощо) і стежте за рівнем глюкози в крові, щоб побачити, як реагує ваш організм. Може виявитися, що вам потрібно ввести інсулін заздалегідь, навіть якщо ви не додаєте цукор або вершки.

Чай

Чай (як чорний, так і зелений) — популярний напій в усьому світі, відомий своїми корисними властивостями, в тому числі для людей з цукровим діабетом.

Читайте також: 7 найкращих чаїв для людей з діабетом

Зелений чай містить менше кофеїну на чашку, ніж кава. Тож, якщо у вас підвищується рівень глюкози в крові після вживання кави, можливо, варто спробувати зелений чай. Близько 2-3 чашок несолодкого чаю на день, ймовірно, безпечні для людей з діабетом.

Однак, якщо ви хочете перестрахуватися, деякі види чаю без кофеїну також позитивно впливають на людей з діабетом, наприклад, ромашковий. 

Дієтичні безалкогольні напої

Загалом, дієтичні безалкогольні напої можуть бути безпечними в помірних кількостях. Наприклад, стандартна пляшка дієтичної коли (0,35 л) містить близько 46 мг кофеїну. Кава такого ж розміру містить втричі більше кофеїну. 

Звичайно, помірність є ключовим фактором, оскільки штучні підсолоджувачі в деяких дієтичних напоях можуть підвищувати ризики інших захворювань, таких як хвороби серця.

Шоколад

Хоча шоколад є відносно безпечним з точки зору споживання кофеїну, людям з цукровим діабетом потрібно звертати увагу на вміст цукру в ньому. Молочний шоколад містить менше кофеїну і більше цукру. Чорний — більше кофеїну і менше цукру. 

Чорний шоколад з вмістом какао від 70% і більше можна вживати в помірних кількостях — близько 30-60 грамів на день.

Читайте також: Шоколад: особливості та користь для людей з діабетом

Якщо ви не бажаєте вживати цукор взагалі, обирайте чорний шоколад без цукру. У дослідженні 2022 року вчені виявили, що вживання чорного шоколаду без цукру, підсолодженого стевією, еритритом та інуліном, «призвело до зниження рівня глюкози в крові у людей з діабетом порівняно зі звичайною плиткою чорного шоколаду». 

Енергетики

Енергетичні напої часто містять багато кофеїну та цукру. Тому спеціалісти рекомендують взагалі виключити їх зі свого раціону при діабеті. Навіть енергетики без цукру можуть принести більше шкоди, ніж користі. 

Дослідження 2021 року показало, що регулярне вживання енергетичних напоїв без цукру може призвести до підвищення рівня цукру та тригліцеридів у крові, а також підвищує ризик інсулінорезистентності та метаболічного синдрому.

Якщо вам потрібен швидкий заряд бадьорості, краще віддати перевагу більш натуральному джерелу кофеїну, наприклад, чорній каві або чаю. 

Кофеїн може впливати на рівень цукру в крові, але дослідження не дають однозначної відповіді на питання, чи є він шкідливим для людей з діабетом. Крім того, всі люди реагують на нього (кофеїн) по-різному.

Щоб перевірити, як кофеїновмісні напої (чи продукти) впливають на ваш стан глікемії, дотримуйтеся систематичного підходу: споживайте контрольовану кількість та слідкуйте за рівнем цукру в крові до і після вживання.


Джерело: diatribe.org

Читайте також:

Чорний чай може допомогти у контролі діабету. Що показало нове дослідження?

10 несподіваних речей, які можуть різко підвищити рівень цукру в крові

TOP-5 затишних гарячих напоїв. КБЖВ пораховано!

 

Ми в Instagram та Telegram