Правила перекусів при діабеті та ідеї поживних снеків to-go

Відчуття ситості та задоволення після прийому їжі — один із ключових факторів, що допомагає в боротьбі із зайвою вагою та нестабільною глікемією. Але важливо, у який спосіб все це досягається. Відкриваємо деякі секрети правильних перекусів при діабеті та знайомимо з суперфудами, які надовго наситять і не призведуть до різких стрибків рівня цукру в крові.

Правила перекусів при діабеті та ідеї поживних снеків to-go - изображение

Критерії, за якими слід обирати продукти для перекусів:

  • багато клітковини, що сповільнює процес засвоєння вуглеводів і допомагає знизити калорійність уживаної страви;
  • перевага білковим (протеїновим) продуктам;
  • «об'ємні» продукти для кращого насичення — знову йдеться про клітковину (харчові волокна) — наприклад, салатне листя;
  • смак, запах та текстура продукту повинні подобатись — ви маєте отримувати задоволення від здорової їжі!
  • тривале та ретельне пережовування — їжа має довго жуватись — у такий спосіб відчуття ситості настане скоріше, а задоволення від їжі триватиме довше.

Ідея перекусу №1

Мигдаль

Якщо між сніданком і обідом захотілося перекусити, з'їжте жменю мигдалю: горіх чудово наситить, допоможе втамувати відчуття голоду і навіть з'їсти менше під час обіду. Та головне — користь для організму! Але пам'ятайте, що білки і жири теж можуть вплинути на ваш рівень цукру в крові, тому завжди враховуйте це. 

Читайте також: 6 горіхів, корисних при діабеті

Ідея перекусу №2

Авокадо

В авокадо багато клітковини і мало вуглеводів. Завдяки своїй поживності його було занесено до Книги рекордів Гіннеса! Авокадо корисний за проблем із серцево-судинною системою, допоможе впоратися з сонливістю і втомою, які часто супроводжують діабет. А речовина манногептулоза у складі авокадо (вуглевод за своєю суттю) здатна призупиняти вивільнення інсуліну і підвищувати всмоктування кальцію.

Правила перекусів при діабеті та ідеї поживних снеків to-go - 2 изображение

Ідея перекусу №3

Чорний шоколад

Говорячи про чорний шоколад, маємо на увазі продукт із вмістом какао не менше 70%. Так, такий шоколад може гірчити, що не всім до смаку. Але важливо, що тут немає зайвого цукру та інших непотрібних організму добавок. До речі, саме гіркота чорного шоколаду чудово усуває відчуття голоду.

Чи варто купувати шоколад із позначкою «діабетичний»? Коротко кажучи, ні. Справа в тому, що такий шоколад, скоріше за все містить фруктозу і сорбітол, які погано позначаються на рівні глікемії (хоч би як нас не намагалися переконати у зворотному), та можуть мати побічні дї з боку ШКТ.

Гіркий шоколад містить достатньо корисних жирів (до 45 грамів на 100 продукту), на які багаті боби та масло какао. Але читати етикетки все ж варто: у складі можна зустріти і погані жири (зокрема, трансжири). Калорійність такого шоколаду не менша, ніж звичайного молочного, але користь значно вища.

Читайте також: Шоколад: особливості та користь для людей з діабетом

Ідея перекусу №4

Кава без кофеїну

Така кава наситить не гірше, ніж пачка сухариків. І дія може тривати аж до 3-х годин! Але будьте обережними з різними добавками, які нерідко подаються до кави, як-от шоколад, цукор, збиті вершки, сиропи тощо. Від цього варто відмовитися. А ось чашка кави без кофеїну зі шматочком правильного чорного шоколаду та жменею мигдальних горішків звучить спокусливо. І здорОво!

 


Читайте також:

Низьковуглеводні перекуски. 10 смачних рецептів нашвидкуруч

15 низьковуглеводних перекусів, що не спричинять стрімких коливань рівня цукру в крові

Більше 30 ідей перекусів, рекомендованих ADA
 

Ми в Instagram та Telegram