Сезонні ягоди та фрукти, які рекомендує експерт

Харчові волокна, аскорбінова та фолієва кислоти, вітамін Е, біофлавоноїди, калій, кремній, цинк, залізо, магній — усі ці речовини містяться у складі ягід та фруктів. Вони потрібні для здоров’я судин, серця, суглобів, шкіри, системи травлення.

Сезонні ягоди та фрукти, які рекомендує експерт - изображение

Авторка цієї статті — Олеся Підмурняк, к.м.н.  (PhD),  ендокринологиня з 25-ти річним стажем.


*Примітка редакції:

Американська діабетична асоціація (ADA) назвала ягоди «суперпродуктом» при діабеті. Вони сповнені вітамінами, мінералами, клітковиною, антиоксидантами, мають низький глікемічний індекс (ГІ), можуть бути корисною альтернативою звичайним солодощам та навіть допомогти знизити ризик деяких хронічних захворювань.

ADA зазначає, що більшість фруктів також багаті на вітаміни, мінерали та клітковину — поживну речовину, яка може допомогти підтримувати оптимальний рівень цукру в крові.

Малина

Містить вітаміни групи В, С, А, магній, марганець, кальцій, залізо, фосфор, цинк.

У малині мало цукру — лише 2, 7 г на 100 г — це одна з найкращих ягід для людей з цукровим діабетом.

Також вона має протизапальний та антиоксидантний ефект, запобігає накопиченню тромбоцитів, нормалізує роботу кишківника.

Читайте також: Малина при діабеті: поживна цінність, переваги для здоров’я та інше

Нектарин 

Багатий на калій, йод, цинк фолієву і аскорбінову кислоти, вітаміни С та А. Запобігає судомам, покращує зір, нормалізує роботу органів сечовиділення, має антиоксидантний ефект.

Чорниця 

Джерело вітамінів С, А, Е, B1, B5 та B6. Допомагає при запаленні суглобів, покращує роботу шлунково-кишкового тракту, корисна для людей з цукром діабетом, зокрема 2-го типу, адже здатна покращити чутливість тканин до інсуліну.

Читайте також: Чи корисна чорниця при діабеті?

Абрикоси

Містять вітаміни C, B1, B2, B15, PP, калій. Впливають на серцево-судинну систему, відновлюють водний баланс, виводять з організму шлаки, регулюють рівень цукру та гемоглобіну.

 

Не забувайте слідкувати за рівнем цукру в крові та контролювати розмір порції при споживанні фруктів/ягід, якщо у вас діабет. За даними клініки Майо (Mayo Clinic), одна порція фруктів при діабеті не повинна містити більше 15 грамів вуглеводів.

*Цей контент містить лише загальну інформацію і жодним чином не замінює кваліфікованих медичних рекомендацій


Читайте також:

6 найкорисніших продуктів липня

8 найкращих фруктів та ягід при діабеті: рекомендації Американської діабетичної асоціації

Глікемічний індекс та харчова цінність ягід: ТАБЛИЦЯ