Переваги вживання псиліума для контролю цукрового діабету

Псиліум, або лушпиння подорожника, як різновид розчинної клітковини корисний для травлення, регулює рівень холестерину, допомагає знижувати та контролювати вагу тіла. Все більше доказів з’являється й щодо потенціалу псиліума для кращого контролю діабету.

Продовжуйте читати, щоб дізнатись більше.

Переваги вживання псиліума для контролю цукрового діабету - изображение

Що таке псиліум?

Псиліум — це розчинна клітковина, отримана з насіння подорожника (Plantago ovata або подорожник овальний). Псиліум здатний поглинати велику кількість вологи. Контактуючи з водою або іншими рідинами, він перетворюється на в’язку об'ємну сполуку. Просуваючись шлунково-кишковим трактом, ця сполука не розщеплюється та не всмоктується повністю — натомість поглинає інші речовини на своєму шляху. 

 Додавання псиліума до раціону може сприяти: 

  • регуляції роботи кишківника
  • формуванню здорової мікробіоти кишківника
  • зниженню та стабілізації рівня глюкози (цукру) в крові
  • нормалізації артеріального тиску (АТ) та рівня холестерину
  • втраті зайвих кілограмів та контролю ваги

Потенційні переваги для людей з діабетом

Псиліум та контроль рівня цукру в крові

Псиліум уповільнює процес травлення і засвоєння вуглеводів, знижуючи їхній вплив на рівень цукру в крові. Це допомагає підтримувати більш стабільний стан глікемії. Також псиліум покращує чутливість до інсуліну, що позитивно впливає на контроль діабету.

Псиліум та рівень холестерину

Діабет пов'язаний із підвищеним ризиком розвитку серцево-судинних захворювань (ССЗ). Розумне додавання до страв лушпиння подорожника може допомогти нормалізувати рівень холестерину (незалежно від наявності діабету), високі значення якого є передвісником розвитку хвороб серця та судин. Механізм дії тут подібний описаному вище — в’язка маса з псиліума зв’язує холестерин з іжі в кишківнику, і запобігає його всмоктуванню в кров.

Псиліум та схуднення

Підтримання здорової ваги важливе для контролю діабету та здоров’я загалом. Вживання лушпиння подорожника, у межах збалансованого харчування, сприяє швидкому насиченню та тривалій ситості, тобто допомагає запобігти переїданню,  зменшити кількість спожитих калорій та пришвидшити схуднення.

Як правильно вживати псиліум?

Використання псиліума як добавки для контролю глікемії, нормалізації ваги, врегулювання АТ та рівня холестерину тощо доступне у кількох формах, серед яких: порошок, гранули та капсули. Псиліум можна зустріти також у складі готових сухих сніданків та хлібобулочних виробів.

Псиліум у формі порошка зручно додавати в смузі, до випічки чи навіть до каш, змішувати з водою тощо. Щоб не допустити дискомфорту в шлунку та кишечнику, почніть додавати псиліум невеликими порціями/дозуваннями (меншими вдвічі-втричі за рекомендовані на пакуванні), поступово збільшуючи кількість. Якщо вживаєте добавку в капсулах, то запивайте їх повним стаканом води. Якщо використовуєте псиліум для приготування, то подбайте, щоб прийом страви також супроводжувався достатнім питтям. (!) Не забувайте підтримувати достатній рівень гідратації впродовж дня.   

Деякі суміші для сніданку або інші вироби можуть містити псиліум у складі. Ви можете також самостійно додати псиліум до щойно приготовленої порції ранкової вівсянки з цільного або плющеного зерна (починайте з чайної ложки). Пам'ятаючи, що псиліум потребує вологи, зробіть зумисно вівсянку трохи більш рідкою, щоб псиліум всотав у себе цю рідину та утворив ту субстанцію, що забезпечує всі його корисні властивості. 

*Купуючи готові суміші зерен, пластівців, мюслі, переконайтеся, що в складі немає доданого цукру, меду, кукурудзяного або інших сиропів, адже за надлишку вуглеводів навіть псиліум буде марною добавкою.

Можливі побічні ефекти

Загалом лушпиння подорожника є безпечним для вживання більшістю людей, проте подекуди може викликати дискомфорт у травній системі. Щоб вживання псиліума було на користь, фіксуємо умовні правила його вживання:

  1. Починайте з невеликої порції/дозування, через кілька днів поступово збільшуючи.
  2. Після вживання псиліма та впродовж дня пийте достатньо води.
  3. Проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо доречності, дозувань та часу вживання псиліума, адже він може взаємодіяти з певними ліками.

Що говорять дослідження про користь вживання псиліума?

⇒ Дослідження безпеки та ефективності додавання клітковини псиліума до традиційного збалансованого харчування при діабеті у чоловіків з цукровим діабетом 2-го типу та легкою та помірною гіперхолестеринемією показало покращення рівня глюкози та ліпідів порівняно з групою плацебо. Концентрація глюкози в крові впродовж усього дня та після обіду була на 11,0% і 19,2% нижою в групі учасників, які вживали псиліум з обідніми стравами. 

⇒ В іншому рандомізованому контрольному дослідженні було визначено, що розчинні волокна подорожника покращують глікемічну відповідь, знижують ІМТ (індекс маси тіла), позитивно впливають на знчення глікогемоглобіну А1С, рівень інсуліну, рівень C-пептиду, індекс HOMA у пацієнтів із діабетом 2-го типу.

⇒ Зрештою, мета-аналіз 35 рандомізованих контрольованих клінічних досліджень, що охоплюють три десятиліття і три континенти, показав, що вживання псиліума перед їжею людьми з ЦД2 значно покращило концентрацію глюкози в крові натще, нормалізувало ліпідний профіль, позитивно коригувало показник глікованого гемоглобіну. 

 

Псиліум має деякі потенційні переваги для людей з цукровим діабетом, зокрема контроль рівня цукру в крові та холестерину, а також нормалізація та підтримання здорової ваги; та може бути ефективним доповненням до вашого здорового раціону. Водночас пам'ятайте, що жодна добавка не є заміною лікування або приводом нехтувати принципами здорового способу життя. 


Читайте також:

Трави та спеції, що знижують рівень цукру в крові згідно з результатами нового дослідження

7 натуральних способів знизити рівень цукру в крові

Діабет і БАДи: 7 потенційно корисних добавок для людей з цукровим діабетом
 

Ми в Instagram та Telegram