Трави та спеції, що знижують рівень цукру в крові згідно з результатами нового дослідження

Нове дослідження показало, що деякі трави та спеції, що входять до складу середземноморської дієти (MedDiet), позитивно впливають на глікемічний профіль у людей з цукровим діабетом 2-го типу.

Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше.

Трави та спеції, що знижують рівень цукру в крові згідно з результатами нового дослідження - изображение

Цукровий діабет 2-го типу (ЦД2) — це хронічний стан, за якого підшлункова залоза не може виробляти достатню кількість інсуліну — гормону, відповідального за використання і зберігання глюкози в крові, або ж інсулін, що виробляється не працює ефективно. Це означає, що ваш рівень цукру в крові постійно підвищений. Хронічна гіперглікемія (високий рівень цукру в крові) з часом пошкоджує кровоносні судини та може призвести до розвитку важких ускладнень діабету.

За оцінками IDF (Міжнародна діабетична федерація), близько 537 млн. людей у світі живуть із цукровим діабетом, причому на цукровий діабет 2-го типу припадає понад 95% усіх випадків діабету.

Фактори, що сприяють розвитку ЦД2 включають сімейний анамнез, етнічну приналежність, вплив навколишнього середовища, а також сидячий спосіб життя, надмірну вагу або ожиріння та неправильне харчування. І хоча на деякі з цих факторів ми не можемо вплинути (наприклад, на генетику), зміни способу життя, такі як нормалізація ваги, заняття спортом та дотримання здорового збалансованого харчування, можуть допомогти запобігти розвитку захворювання, відтермінувати його початок або знизити ризик ускладнень у людей з вже наявним ЦД (чи навіть повернути його назад). 

У нещодавньому огляді досліджень, опублікованому в журналі Nutrients, вчені з Іспанії вивчали вплив трав і спецій середземноморської дієти (MedDiet) на глікемічний профіль пацієнтів з цукровим діабетом 2-го типу. Систематичний огляд включав 77 досліджень, а мета-аналіз — 45 досліджень (3050 учасників).

Вплив ароматичних трав і спецій, присутніх у середземноморській дієті, на глікемічний профіль у пацієнтів з діабетом 2 типу: Систематичний огляд та мета-аналіз

Середземноморська дієта (Mediterranean Diet або MedDiet) передбачає споживання великої кількості овочів, фруктів, бобових, бобів, горіхів і насіння, цільнозернових, оливкової олії першого віджиму як основного джерела жирів; помірної кількості риби, багатої на Омега-3 жирні кислоти, наприклад, лосося або тунця, а також сиру і йогурту; та мінімальне споживання червоного м'яса (або взагалі без нього). Солодощі слід споживати помірно або виключити взагалі.

Доведено, що MedDiet може покращити чутливість до інсуліну, допомогти регулювати рівень цукру в крові та знизити рівень глікогемоглобіну A1C, а також зменшити ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу. Середземноморська дієта була схвалена відомими організаціями охорони здоров'я, зокрема Американською асоціацією серця (AHA) та Американською діабетичною асоціацією (ADA).

До складу MedDiet також входять різні ароматичні трави та спеції, такі як чорний кмин, гвоздика, петрушка, шафран, чебрець, імбир, чорний перець, розмарин, куркума, базилік, орегано та кориця, відомі своїми потенційними перевагами для здоров'я, зокрема протипухлинними, антиоксидантними, протизапальними та холестеринознижуючими властивостями. Тож вчені вирішили дослідити вплив всіх цих спецій і трав на глікемічний профіль у людей з ЦД2. Ось, що вони виявили.

Чорний кмин продемонстрував найсуттєвіше зниження рівня глюкози в крові натще, за ним слідують кориця, імбир, куркумін і шафран; імбир та чорний кмин продемонстрували значне покращення рівня глікогемоглобіну (А1С) у людей з ЦД2; кориця та імбир значно знизили рівень інсуліну; серед проаналізованих трав і спецій MedDiet імбир виділявся як єдиний компонент, що сприяв значному зниженню всіх трьох досліджуваних показників: A1С, рівня глюкози натще та інсуліну.

 

Це дослідження допомогло виявити потенційні терапевтичні переваги різних ароматичних трав і спецій у складі MedDiet для людей з цукровим діабетом 2-го типу. Тепер необхідні подальші дослідження для визначення оптимальних дозувань та оцінки впливу активних компонентів трав і спецій, що сприятиме їх застосуванню у терпії ЦД2.


Джерело: news-medical.net, nature.com

Читайте також:

Діабет і БАДи: 7 потенційно корисних добавок для людей з цукровим діабетом

7 натуральних способів знизити рівень цукру в крові

Корисні трави при цукровому діабеті

 

Ми в Instagram та Telegram