Поліоли: безпечна альтернатива цукру при діабеті? Розбираємося детально

Що таке поліоли, чи корисні вони для вас та про що важливо знати людям з діабетом? Читайте у статті.

Поліоли: безпечна альтернатива цукру при діабеті? Розбираємося детально - изображение

Що таке поліоли?

Поліоли, відомі також як цукрові спирти — це різновид підсолоджувачів, які додають до продуктів харчування та напоїв, щоби зменшити вміст цукру, зберігаючи при цьому солодкий смак.

До типових поліолів належать:

  • еритрит
  • ксиліт
  • сорбіт
  • маніт

Цукрові спирти, або поліоли, можна знайти в природі в деяких зернах, фруктах, овочах і деревах; а також можна виробляти синтетично, наприклад, еритрит отримують з ферментованої глюкози, а ксиліт — з берези, листяних порід дерев та волокнистої рослинності.

Поліоли мають деякі переваги як замінник цукру, але можуть спричинити проблеми при споживанні у великих кількостях. 

Поліоли — «несправжні» вуглеводи? Про що важливо знати людям з діабетом

Поліоли є різновидом вуглеводів, але не повністю всмоктуються в кишечнику, тому мають нижчий глікемічний індекс (ГІ), ніж цукор, та можуть мати набагато менший вплив на рівень глюкози (цукру) в крові, ніж звичайні вуглеводи.

Про це важливо пам'ятати при діабеті, зокрема 1-го типу, для правильного розрахунку дози болюсного інсуліну (тобто, інсуліну на їду).

Поліоли часто вказуються окремо у складі продуктів харчування, наприклад:

Вуглеводи — 22.1 г

  • з них цукри — 3.3 г
  • з них поліоли — 14.7 г

У цьому випадку у вас може виникнути спокуса вколоти болюс на 22 г вуглеводів, тоді як насправді ваше тіло може не використати всі 14.7 г (поліоли), і ви можете отримати гіпоглікемію (падіння рівня цукру в крові).

Кожна людина може реагувати на них по-різному, тому це, безумовно, метод проб і помилок.

Потенційні переваги для здоров'я

⇒ Однією з найважливіших переваг поліолів є те, що вони можуть допомогти людям зменшити споживання цукру, зокрема людям з цукровим діабетом або інсулінорезистентністю. Поліоли не підвищують рівень глюкози в крові так само, як звичайний цукор, що робить їх корисними для контролю рівня цукру в крові.

⇒ Підсолоджувачі, в тому числі поліоли, можуть допомогти у зниженні ваги, зменшуючи вміст цукру та калорій у їжі та напоях. Перехід на продукти та напої без цукру може бути кращим вибором для тих, хто хоче задовольнити свою тягу до солодкого без зайвих калорій.

⇒ Поліоли не розщеплюються бактеріями в роті, а це означає, що вони не сприяють утворенню карієсу. Поліоли можуть навіть чинити захисну дію для зубів. Великий мета-аналіз 14 клінічних досліджень показав, що споживання жувальних гумок, що містять поєднання поліолів (ксиліт-сорбіт і ксиліт-маніт) має профілактичний ефект щодо карієсу.

У яких продуктах містяться поліоли?

Поліоли використовуються в комерційних цілях як підсолоджувачі. Їх додають до продуктів харчування та напоїв, таких як м'ятні цукерки, жуйки без цукру, випічка та шоколадні снеки, включаючи спортивні снеки, такі як протеїнові батончики.

Вони часто містяться в продуктах «з низьким вмістом цукру» або «діабетичних» солодких продуктах.

Невеликі дози!

Будьте обережні з тим, скільки грамів поліолів ви споживаєте.

Поліоли можуть викликати проблеми з травленням, якщо їх споживати в надлишку. Оскільки організм не може повністю засвоїти поліоли, вони ферментують у товстому кишечнику, що може призвести до здуття, підвищеного газоутворення та діареї. 

Організації охорони здоров'я у всьому світі рекомендують обмежити споживання поліолів до 10-15 грамів на день, щоб уникнути проблем з травленням. У рекомендаціях щодо маркування харчових продуктів також зазначено, що будь-яка їжа, що містить понад 10% доданих поліолів, повинна мати застереження: «Надмірне споживання може спричинити проносний ефект».

 

Поліоли можуть бути чудовою альтернативою цукру для тих, кому потрібно контролювати рівень цукру в крові або зменшити його споживання. Однак важливо споживати їх у помірних кількостях, а також враховувати при розрахунку дози болюсного інсуліну.

Що ви думаєте про підсолоджувачі? Напишіть в коментарях.

 

*Цей контент містить лише загальну інформацію і жодним чином не замінює кваліфікованих медичних рекомендацій.


Читайте також:

5 цукрозамінників: переваги та недоліки

Відомий підсолоджувач викликає онкологію? Що нам відомо

Цукрові спирти: що потрібно знати?