Відомий підсолоджувач викликає онкологію? Що нам відомо

Штучний підсолоджувач аспартам, який використовується у багатьох продуктах, зокрема у дієтичній Колі, може бути визнаний ВООЗ як «потенційно канцерогенний для людини» та такий, що може спричинити ризик розвитку раку.

Чому ВООЗ визнало аспартам можливим канцерогеном, та що це означатиме для любителів підсолоджувачів — читайте далі.

Відомий підсолоджувач викликає онкологію? Що нам відомо - изображение

Що таке аспартам?

Аспартам — це штучний підсолоджувач, який складається з аспарагінової кислоти та фенілаланіну.

Аспарагінова кислота — це замінна амінокислота, яка природним чином міститься в організмі людини та цукровій тростині. Фенілаланін — незамінна амінокислота, яку людина отримує з таких джерел, як м'ясо, молочні продукти, горіхи та насіння.

У поєднанні ці інгредієнти у 200 разів солодші за звичайний цукор і дуже низькокалорійні.

Допустима добова норма (ДДН) споживання аспартаму, встановлена FDA (Управляння за якістю харчових продуктів та медикаментів США) складає 50 міліграмів на кілограм ваги тіла на добу. EFSA, яка регулює харчові добавки в ЄС, рекомендує дещо нижчий рівень ДДН для аспартаму — 40 мг/кг/добу.

В яких продуктах міститься аспартам?

Аспартам широко використовується з 1980-х років як підсолоджувач до їжі, а також у таких продуктах, як:

  • дієтичні газовані напої (як-от дієтична Кола) 
  • жувальна гумка
  • сухі сніданки 
  • морозиво
  • краплі від кашлю

Будь-які продукти (включаючи ліки), що містять аспартам, повинні мати попередження: «ФЕНІЛКЕТОНУРИКА: МІСТИТЬ ФЕНІЛАЛАНІН».

Шукайте таке попередження або перевіряйте етикетки інгредієнтів перед тим, як купувати або вживати продукти чи напої. Якщо аспартам міститься в продукті, він буде вказаний у списку.

Чи може вживання аспартаму спровокувати появу раку?

Підрозділ ВООЗ, що займається дослідженням онкологічних захворювань — Міжнародне агентство з вивчення раку/ International Agency for Research on Cancer (IARC) — провело огляд безпеки аспартаму і опублікує звіт 14 липня 2023.

Цілком ймовірно, що агентство визнає підсолоджувач як «потенційно канцерогенний для людини». Це означатиме, що існують певні докази зв'язку аспартаму з ризиком розвитку онкологічних захворювань, але вони обмежені.

Раніше агентство віднесло роботу у нічний час, споживання червоного м'яса та використання мобільних телефонів до класу речовин та чинників, що, ймовірно, викликають рак.

IARC зібрало 7000 посилань на дослідження аспартаму, і включило 1300 досліджень до пакету матеріалів, які оцінювали експерти.

Огляд безпеки IARC був проведений з метою оцінки потенційного канцерогенного ефекту аспартаму, та він не враховує, скільки підсолоджувача потрібно споживати і як довго, щоб це спровокувало ризик розвитку раку.

Після огляду IARC об'єднаний комітет експертів FAO (Food and Agriculture Organization)/ВООЗ з харчових добавок також має оновити свою оцінку ризику аспартаму, в тому числі перегляне допустиму добову норму споживання та оцінку харчового впливу аспартаму. Результати обох оцінок будуть оприлюднені разом 14 липня 2023.

Дослідження, проведене минулого року у Франції за участю близько 100 000 дорослих, показало, що ті, хто споживав більшу кількість штучних підсолоджувачів, включаючи аспартам, мали дещо вищий ризик захворювання на рак. Дослідження, проведене Інститутом Рамацціні в Італії на початку 2000-х років, показало, що деякі види раку у мишей і щурів також пов'язані з аспартамом.

У травні 2023 ВООЗ опублікувала рекомендації, в яких споживачам рекомендується не використовувати нецукрові підсолоджувачі, у тому числі й аспартам, для контролю ваги.


Читайте також:

Який цукрозамінник обрати при діабеті?

Що таке цукрові спирти?

Діабетичні продукти, які НЕ можна при діабеті

 

Ми в Instagram та Telegram