Підсолоджувачі не посилюють відчуття голоду і допомагають знизити рівень цукру в крові. Нове дослідження

Використання підсолоджувачів замість цукру у продуктах харчування є суперечливим питанням через суперечливі дані щодо їхньої (підсолоджувачів) потенційної шкоди для здоров'я, наприклад здатності підвищувати апетит. Однак, нове важливе дослідження надає переконливі докази того, що підсолоджувачі та підсилювачі солодкості не мають негативного впливу на апетит і є корисними для зменшення споживання цукру і контролю глікемії.

Продовжуйте читати, щоб дізнатись більше.

Підсолоджувачі не посилюють відчуття голоду і допомагають знизити рівень цукру в крові. Нове дослідження - изображение

Дослідження, яке проводилося під керівництвом Університету Лідса (University of Leeds) у співпраці з Дослідницьким центром харчування людини Рона-Альпи (The Rhône-Alpes Research Center for Human Nutrition) показало, що вживання продуктів, які містять підсолоджувачі, призводить до такого ж зниження відчуття апетиту і гормональних реакцій, пов'язаних з апетитом, як і вживання цукру, а також сприяє зниженню рівня глюкози (цукру) в крові, що може бути особливо важливим для людей, які мають підвищений ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу.

Це найновіше дослідження, опубліковане консорціумом SWEET, що складається з 29 європейських дослідницьких, споживчих та промислових партнерів, які працюють над розробкою та аналізом доказів довгострокових переваг та потенційних ризиків, пов'язаних з переходом на підсолоджувачі та підсилювачі солодкості в контексті громадського здоров'я та безпеки, ожиріння та сталого розвитку. (Проект фінансується Horizon Europe).

«Використання підсолоджувачів і підсилювачів солодкості отримало багато негативної уваги, включно з резонансними публікаціями, що пов'язують їхнє споживання з погіршенням глікемічної відповіді, токсикологічним ушкодженням ДНК і підвищеним ризиком інфаркту та інсульту. Ці повідомлення посилюють недовіру щодо їхньої безпечності серед широкої громадськості, а особливо серед людей з ризиком метаболічних захворювань», — говорить головний дослідник Грем Фінлейсон (Graham Finlayson), проф. психобіології в Школі психології Університету Лідса. «Наше дослідження надає важливі докази на користь щоденного використання підсолоджувачів та підсилювачів солодкості для контролю ваги тіла та рівня цукру в крові».

У дослідженні, яке є першим у своєму роді*, вивчався вплив споживання печива, що містить або цукор, або два види підсолоджувачів — натуральний замінник цукру стевія, або штучний підсолоджувач неотам, на апетит і рівень глікемії у 53-х дорослих (від 18 до 60 років) чоловіків і жінок з надмірною вагою або ожирінням.

*До цього часу практично всі дослідження, що вивчали вплив підсолоджувачів і підсилювачів солодкості на апетит і глікемію, проводилися з використанням напоїв як засобу впливу. Лише в небагатьох дослідженнях брали участь добровольці з надмірною вагою або ожирінням, і лише в небагатьох з них — обох статей (і чоловіки, і жінки). Більшість досліджень порівнювали лише один підсолоджувач, переважно аспартам, з контрольним варіантом, і дуже мало досліджень вивчали вплив багаторазового щоденного вживання відомого підсолоджувача або підсилювача солодкості у звичайному раціоні.

Дослідження складалося з трьох двотижневих періодів, під час яких учасники споживали печиво з фруктовою начинкою, що містить цукор; натуральним замінником цукру — стевією або штучним підсолоджувачем неотамом, з перервами в 14-21 день. Перший і 14-й дні періодів споживання проходили в лабораторії.

Учасників проінструктували прибути до лабораторії після нічного голодування, взяли зразок крові для визначення базового рівня глюкози в крові, інсуліну та гормонів, пов'язаних з апетитом. Їх також попросили оцінити свій апетит і харчові вподобання. Після споживання печива їх попросили оцінити, наскільки ситими вони себе почували протягом кількох годин. Вимірювались рівні глюкози та інсуліну, а також греліну, глюкагоноподібного пептиду 1 і панкреатичного поліпептиду — гормонів, пов'язаних зі споживанням їжі.

⇒ Результати дослідження двох видів підсолоджувачів не виявили відмінностей в апетиті та ендокринній реакції порівняно з цукром, проте рівень інсуліну, виміряний через дві години після прийому їжі, знизився, як і рівень цукру в крові.

За словами координаторки проєкту SWEET, проф. Анне Рабен (Anne Raben) з Копенгагенського університету, отримані результати показують, що підсолоджувачі можуть бути корисним інструментом для зниження споживання доданого цукру, не призводячи до компенсаційного збільшення апетиту або споживання енергії, тим самим підтверджуючи їхню корисність для контролю апетиту, енергії та ваги.


Джерело: News-Medical.Net

 

Читайте також:

Чому ультраоброблені продукти такі шкідливі?

Відомий підсолоджувач викликає онкологію? Що нам відомо

Як перестати їсти багато цукру? 11 простих способів

 

Ми в Instagram та Telegram