Авокадо знижує ризик розвитку діабету 2 типу у жінок. Нове дослідження

Авокадо — улюблений продукт за сніданком для багатьох людей завдяки своїй кремоподібній текстурі та доведеним перевагам для здоров'я, зокрема для серця. Нове дослідження показало, що цей популярний продукт може також знизити ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу (ЦД2), особливо у жінок.

Продовжуйте читати, щоб дізнатись більше.

Авокадо знижує ризик розвитку діабету 2 типу у жінок. Нове дослідження - изображение

У великому перехресному дослідженні, опублікованому в Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, вивчався зв'язок між споживанням авокадо та діабетом у дорослих. 

Зв'язок між споживанням авокадо та діабетом у дорослих мексиканців: Результати мексиканських національних досліджень здоров'я та харчування 2012, 2016 та 2018 років

Було проаналізовано дані близько 30 тисяч дорослих різного віку, які брали участь у Мексиканському національному опитуванні щодо здоров'я та харчування.

Дослідники виявили, що порівняно з тими, хто не вживав авокадо, жінки, які їли 30-38 грамів авокадо на день, мали значно нижчий ризик розвитку діабету, навіть після поправки на різні фактори, такі як вік, вага, рівень фізичної активності тощо. Натомість, у чоловіків не було виявлено жодного значущого зв'язку між споживанням авокадо та ризиком розвитку ЦД.

Експерти припускають, що поєднання клітковини та ненасичених (тобто, корисних) жирів, що містяться в авокадо, може відігравати певну роль у зниженні ризику діабету.

⇒ Ненасичені жири і клітковина, що містяться в авокадо, уповільнюють травлення, що допомагає підтримувати більш стабільний рівень цукру в крові після їжі та дає тривале відчуття насичення. Обидва ці фактори важливі для зниження ризику розвитку ЦД2. Крім того, обидві ці поживні речовини підтримують здоров'я серця, допомагаючи контролювати рівень холестерину ЛПНЩ, що знижує ризик серцевих захворювань. За словами експертів, «те, що корисно для серця, корисно для зниження ризику діабету, рівня цукру в крові, а також для метаболічних функцій і контролю над ними».

Важливим також є те, що авокадо не містить природних цукрів і не впливає на глікемічну реакцію.

Цікаво, що хоча дослідження показало, що вживання авокадо знижує ризик розвитку діабету 2-го типу у жінок, у чоловіків не було виявлено жодних значущих спостережень. Дослідники пояснюють це різними факторами способу життя чоловіків та жінок [зокрема, більше чоловіків у дослідженні були курцями (~38%) порівняно з жінками (~12%), а куріння може збільшити ризик розвитку діабету]; а також гормональними відмінностями між чоловіками та жінками, що також може впливати на те, як вживання авокадо позначається на здоров'ї метаболізму.

Якщо це дослідження надихнуло вас їсти більше авокадо, ось кілька способів, як додати його до свого раціону: використовуйте пюре авокадо як намазку для цільнозернових тостів; для приготування домашньої заправки для салату змішайте авокадо, лимонний сік, оливкову олію та зелень; додайте авокадо до вашого смузі, щоб отримати кремоподібну текстуру та додаткові поживні речовини.


Джерело: healthline.com, Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics

Читайте також:

Низьковуглеводні перекуски. 10 смачних рецептів нашвидкуруч

Гуакамоле: низьковуглеводна закуска

Продукти, що знижують рівень холестерину

 

Ми в Instagram та Telegram