5 корисних продуктів НЕ корисних при діабеті

Ос 5 продуктів не рекомендованих для людей з цукровим діабетом. Вони є корисними у харчуванні загалом, але швидко і високо підвищують рівень цукру в крові. Тому про них важливо знати при діабеті, зокрема, 2-го типу. Щодо діабету 1-го типу, якщо ви вмієте компенсувати ці продукти і знаєте скільки на них ввести інсуліну, чудово!

5 корисних продуктів НЕ корисних при діабеті - изображение

Автор статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Білий рис і борошно з білого рису

Якщо розглядати бурий і дикий рис, то, дійсно, темний рис має нижчий глікемічний індекс (ГІ) та більш плавно підвищує рівень цукру в крові. Глікемічний індекс білого рису високий, так само як і у борошна з білого рису, яке можна порівняти з ГІ борошна вищого ґатунку.

Читайте також: 4 низьковуглеводні альтернативи білому рису

Фініки

Дають швидке підвищення рівня глюкози в крові. Крім того, фініки часто вимочуються в цукрі, а вимочені в цукрі фініки можна порівняти за впливом на цукор і інсулін з цукерками. Сюди ж можна віднести і інжир.

Читайте також: Поживна цінність та глікемічний індекс продуктів: горіхи та сухофрукти

Банани

Містять велику кількість швидкозасвоюваних вуглеводів — глюкози та крохмалю, тобто різко підвищують рівень цукру в крові.

Виноград

Дає різкий «стрибок» цукру крові. Навіть якщо це зелений кислий виноград, в ньому багато глюкози і фруктози. В сезон винограду багато хто їсть його гронами і навіть не здогадується, що він суттєво впливає на рівень глікемії.

Безглютеновий хліб

Хліб, що не містить глютену, виготовляється без клейких зерен, таких як пшениця, жито чи ячмінь. Основою для такого хлібу є безглютенові види борошна, наприклад, гречаного, рисового, пшоняного, кукурудзяного, кокосового. Враховуйте, що мука гречана, рисова містять велику кількість вуглеводів. А отже такий хліб вплине на рівень глюкози в крові.

Читайте також: Як обрати хліб при діабеті? 7 корисних порад

Найголовніше при діабеті — це не довіряти маркетинговим написам типу «Корисна їжа» та «Діабетичні продукти» на етикетці продукту, а дивитися на кількість і якість засвоюваних вуглеводів у складі, оскільки саме від них залежить рівень цукру і вага тіла.


Читайте також:

Діабетичні продукти, які НЕ можна при діабеті

4 поради ADA для здорового харчування при діабеті

10 «підступних» продуктів при діабеті. Ви будете здивовані!

 

Ми в Instagram та Telegram