10 «підступних» продуктів при діабеті. Ви будете здивовані!

Ось 10 продуктів, що зазвичай позиціонуються, як безпечні, але з якими варто бути обережними, якщо у вас цукровий діабет. Деяким ви будете здивовані!

10 «підступних» продуктів при діабеті. Ви будете здивовані! - изображение

Авторка цієї статті — Олена Філатова, сертифікована спеціалістка зі здорового способу життя, діабет-блогерка (стаж ЦД 1 — 19 років), авторка блогу про корисне харчування.

Instagram: @lena.filatova 


Гречана каша

Улюблений і схвалений для людей з діабетом продукт насправді може засвоюватися відносно швидко. Не дивуйтеся, якщо у вас гречка підвищує цукор уже через 20 хвилин замість обіцяних 40-60. Краще не варити її, а запарювати гарячою водою.  

Твердий сир

У сирі практично немає вуглеводів, але є амінокислоти (лейцин і лізин), які засвоюються дуже швидко. У деяких людей невелика порція сиру може спричинити швидкий приріст глюкози крові. Якщо у вас так, використовуйте сир швидше для аромату, ніж як самостійний продукт. 

Кисломолочний сир

Високий інсуліновий індекс (ІІ) продукту — це висока потреба в інсуліні після його вживання. Незважаючи на малу кількість вуглеводів, домашній сир може стати причиною гіперглікемії (підвищений рівень цукру в крові) і відносно швидко. Нежирний сир може мати високий ІІ для вас. Плюс ті самі 2 амінокислоти, що і у твердому сирі. Обирайте більш жирний сир або змішуйте його з вершками, горіхами та насінням, зменшіть порцію. 

Квасоля

Багата харчовими волокнами, вітамінами групи В, квасоля може раптово розчарувати. При термічній обробці стрімко підвищується її ІІ (а ось ГІ все ще на середньому рівні, схваленому для людей з дабетом). Скорочуємо порцію, робимо салати з парою ложок квасолі. 

Кава

Кава з кофеїном може сама по собі підняти рівень цукру в крові або посилити його зростання після прийому їжі. Все просто: кофеїн спричиняє викид гормонів стресу, що заважають інсуліну працювати. Якщо у вас так, вибирайте каву і чай без кофеїну. 

Дієтична кола

Здавалося б, як? Адже цукру в колі немає. Зате кофеїн є! (Див. попередній пункт). Деякі люди спостерігають це на собі (зріст, звісно, не порівняти з колою на цукрі). 

Кешью

Горіхи часто рекомендуються, як низьковуглеводний перекус. І це правильно, вуглеводів у них небагато. Однак кеш'ю — одні з найбільш вуглеводних горішків: 30 г вуглеводів на 100 г. Будьте обережні та розраховуйте під них інсулін.

Фруктоза

Більшість з вас напевно знає, що потрібно бути обережним зі спеціальними діабетичними солодощами. Незважаючи на те, що фруктоза засвоюється повільно і відразу не підвищує цукор крові, це може статися пізніше. Її вплив може бути складно передбачити. Краще використовувати замінники без цукрів, якщо ви регулярно їсте солодке. 

Кабачки

Чудовий овоч, який ідеально вживати сирим. Адже під час смаження його ГІ стрімко підвищується, перетворюючи продукт на швидкий вуглевод. Хоча загалом вуглеводів на порцію небагато, важливо це враховувати. 

Морква

Один із коренеплодів, ГІ якого також суттєво підвищується при тепловій обробці. За можливості овочі та коренеплоди краще їсти сирими або злегка відвареними на пару.

Які «підступні» продукти є у вашому списку?


Читайте також:

Діабет і їжа: як компенсувати «складні» страви

Що таке глікемічне навантаження та чому це важливо для контролю рівня цукру в крові

Як навчитися тримати стабільний рівень цукру? 6 простих порад
 

Ми в Instagram та Telegram