Як безпечно постити у Рамадан людині з діабетом?

Для людей з цукровим діабетом як 1-го, так і 2-го типу піст під час Рамадану пов'язаний з підвищеним ризиком серйозних епізодів гіпо- та гіперглікемії. Наступні рекомендації від Diabetes Canada допоможуть мусульманам з діабетом уникнути цих ризиків та бути у безпеці під час посту.

Як безпечно постити у Рамадан людині з діабетом? - изображение

Рамадан (Рамазан) — місяць обов'язкового посту для мусульман, який передбачає утримання від води та їжі від світанку до заходу сонця.


Люди з компенсованим цукровим діабетом, які не мають хронічних ускладнень ЦД, можуть безпечно постити, якщо вони ретельно стежать за рівнем глікемії та дотримуються рекомендацій свого лікаря.

Для тих, хто приймає інсулін, голодування може бути безпечним, якщо лікування індивідуалізоване і скориговане. Інші цукрознижувальні ліки, що їх приймають люди з діабетом 2 типу, можуть потребувати корекції за один-три місяці до Рамадану.

Рекомендації для людей з діабетом, які постять під час Рамадану:

⇒ Обов'язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем (ендокринологом) щодо змін у дієті, моніторингу рівня цукру в крові та коригування цукрознижувальних ліків, щоб залишатися у безпеці під час посту та після Рамадану.

⇒ Дорослі з діабетом 1-го або 2-го типу, які мають намір постити, повинні пройти індивідуальне обстеження за один-три місяці до Рамадану, щоб визначити, чи безпечний для них піст, і скласти індивідуальний план лікування.

⇒ Люди з діабетом 2 типу, які приймають метформін, агоністи рецепторів GLP-1, секретагоги інсуліну або інгібітори SGLT2 перед Рамаданом, повинні перервати піст і негайно звернутися за медичною допомогою у разі виникнення наступних симптомів:

  • блювання
  • діарея
  • ортостаз (падіння артеріального тиску при швидкому вставанні або сіданні)

⇒ Пацієнти, які постять під час Рамадану і використовують інсулін, повинні частіше контролювати рівень цукру в крові, щоб зменшити ризик виникнення гіпоглікемії (низький рівень цукру в крові).

⇒ Після Рамадану варто проконсультуватися зі своїм лікарем, щоб переглянути всі проблеми, пов'язані з лікуванням діабету, і спланувати стратегію посту на майбутнє.

***Джерело: diabetes.ca


Читайте також:

Час їсти? Чому час має значення для прийому їжі при діабеті

Фініки при діабеті: можна чи не можна?

Корисний рецепт: Салат із буряком та запеченою індичкою

 

Ми в Instagram та Telegram