Лохина при діабеті: вуглеводи, глікемічний індекс та користь для організму

Сезон ягід триває. Встигніть насолодитися улюбленими ягідками, поповнити запаси вітамінів та мінералів і запастися на зиму.

А поки поговоримо про лохину — популярну нині в Україні ягоду — її склад, корисні властивості та ідеї щодо споживання при діабеті.

Лохина при діабеті: вуглеводи, глікемічний індекс та користь для організму - изображение

Лохина VS чорниця: чим вони відрізняються?

Лохина і чорниця дуже схожі, але насправді зовсім різні ягоди — як за смаком, так і своїми властивостями.

Чорниця невелика, насиченого темно-синього кольору (як ззовні, так і зсередини), має яскравий кисло-солодкий смак — її навіть називають «природними цукерками».

Про користь чорниці та рекомендації по вживанню при діабеті ми писали ТУТ

Лохина крупніша, більш світлого синьо-голубого кольору, зеленувата всередині та менш солодка (навіть трохи водяниста), але не менш корисна.

Лохина при діабеті: вуглеводи, глікемічний індекс та користь для організму - 2 изображение

Поживна цінність та ГІ лохини

Порція свіжої лохини у 100 г містить:

  • Калорії — 34
  • Білки — 1 г
  • Жири — 0,1 г
  • Вуглеводи — 7,7 г

Глікемічний індекс (ГІ) свіжої лохини — 42, тобто низький.

Глікемічний індекс (ГІ) показує, як швидко будь-який продукт, що містить вуглеводи, здатен підвищити рівень цукру в крові. Продукти з високим ГІ (70 або більше) підвищують цукор дуже стрімко, на відміну від продуктів з низьким ГІ.  При цукровому діабеті рекомендовано вживати продукти з низьким (55 або менше) та середнім (56-69) глікемічним індексом.

Користь лохини при діабеті

Всі ягоди є низькокалорійними та мають низький глікемічний індекс, натомість вони сповнені вітамінами, мінералами, клітковиною та антиоксидантами. До всього вони смачні! Американська діабетична асоціація (АДА) називає ягоди суперпродуктом для людей з діабетом.

Лохина містить вітаміни А, Е, С, К, РР, Р та групи B, в ній багато магнію, кальцію, фосфору, натрію, заліза і калію.

Регулярне вживання лохини може допомогти зміцнити імунітет, покращити обмін речовин, корисне для серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, а також для підтримання гостроти зору. Ягода володіє протизапальними та жарознижувальними властивостями.

Лохина відома завдяки високому вмісту антоціанів (хоч і дещо поступається тут чорниці). Антоціани — це особливі сполуки, що забарвлюють фрукти та овочі у синій та фіолетовий колір. Чим темніше колір, тим більший вміст антоціанів.

Деякі дослідження свідчать про те, що антоціани здатні підвищувати чутливість до інсуліну, тобто ці сполуки можуть покращувати процес засвоєння глюкози в м'язах і жирових тканинах.

Вживання лохини при діабеті

Відоме правило «Все корисно в міру» якнайкраще працює при діабеті, особливо, коли мова йде про їжу.

Безпечним вважається вживати до 200 г (близько 15 г вуглеводів) свіжої лохини на добу. Це приблизно одна склянка об'ємом 200 мл. Таку порцію краще розділити на кілька прийомів протягом дня. Обов'язково перевірте рівень цукру в крові до та через 1-2 години після вживання ягоди.

Як додати лохину до свого раціону?

Найкраще їсти лохину у свіжому вигляді. Спробуйте додати свіжі ягоди до вашої ранкової вівсянки чи кисломолочного сиру. Лохина з грецьким йогуртом та горіхами або у складі смузі може бути смачним та корисним перекусом. Можна поекспериментувати та додати кілька ягідок до фруктово-овочевого салату.

Ягоду можна заморизити та ласувати цілий рік. До речі, заморожені ягоди зберігають практично всі свої корисні властивості.

При діабеті краще відмовитися від джемів, варення, компотів тощо, через ймовірну велику кількість доданих цукрів.

Важливо! Надмірне вживання лохини може підвищити згортання крові, знижує кислотність в організмі (через високий вміст органічних кислот), протипоказане людям із дискінезією жовчних шляхів. З обережністю варто вживати під час вагітності та годування груддю. Не перевищуйте рекомендованої добової норми та за потреби обов’язково проконсультуйтеся із лікарем щодо безпечності вживання лохини.


Читайте також:

Чи корисна чорниця при діабеті?

Шовковиця при діабеті: можна чи не можна?

Поживна цінність та глікемічний індекс ягід: ТАБЛИЦЯ

 

Ми в Instagram та Telegram