Кардіологічний чек-ап при діабеті. Або навіщо йти до кардіолога, якщо серце не болить

Кожен пацієнт з цукровим діабетом або предіабетом обов'язково має спостерігатися в кардіолога. Навіщо? Розбираємося.

Кардіологічний чек-ап при діабеті. Або навіщо йти до кардіолога, якщо серце не болить - изображение

Автор цієї статті — Ганна Солощенко, лікар-кардіолог вищої категорії.


Діабет — загроза для всієї судинної системи в організмі. Коли цукор «виходить з-під контролю», він може пошкодити судини серця, головного мозку, нирок, ніг, очей тощо. Це, своєю чергою, може стати причиною відповідно інфаркту, інсульту, ниркової недостатності, ангіопатії судин нижніх кінцівок та порушень зору.

У нашому організмі 96 000 км судин. І на всій протяжності їм потрібен захист від впливу глюкози, інсуліну, різних шкідливих речовин, які здатні спричиняти ушкодження, згущувати кров, призводити до утворення атеросклеротичних бляшок. Крім того, неконтрольовано високі цукри можуть спричинити підвищення тиску та рівня «поганого» холестерину.

Ускладнення діабету: хвороби серця

Серцево-судинні захворювання у людей з діабетом мають свої особливості перебігу

Підвищений рівень цукру в крові протягом тривалого проміжку часу може пошкодити нервові закінчення серця — багато пацієнтів можуть не відчувати болю під час стенокардії або інфаркту. У цьому випадку йдеться про безбольову ішемію

(!) Для людини з діабетом відчуття нестачі повітря під час фізичних навантажень може бути сигналом стенокардії, а задишка, що різко виникла в стані спокою — ознакою інфаркту.

Тому, навіть за відсутності скарг кардіологічного характеру, люди з діабетом повинні регулярно відвідувати кардіолога: не рідше 1 разу на рік, за показаннями — частіше.

Профілактичний кардіологічний чек-ап пацієнта з ЦД передбачає:

Обстеження на предмет наявності гіпертонії та атеросклерозу. Для цього потрібна інформація про ліпідний склад крові (ліпідограма), дані УЗД судин шиї та проведення велоергометрії

Отримані дані дадуть змогу лікарю прийняти рішення щодо необхідністі профілактичного прийому трьох груп препаратів, які часто показані при діабеті. Ці препарати здатні запобігти інсульту або інфаркту, ризик виникнення яких за високих цукрів зростає у десятки разів.

  • Кардіологічний аспірин (якщо відсутні протипоказання);
  • Препарати статинів — щоби знизити рівень «поганого» холестерину, попередити виникнення атеросклеротичних бляшок або стабілізувати вже наявні;
  • Препарати для нормалізації тиску.

Для людини з цукровим діабетом норми тиску відрізняються: діабет означає, що цифри артеріального тиску завжди слід утримувати нижче значень 125/75 мм рт. ст. Водночас для всіх інших нормою є позначка нижче 130/80 мм рт.ст.

Грамотний кардіолог обов'язково перевірить й стан ваших нирок, які теж стають «мішенню» при цукровому діабеті. Для цього потрібно визначити добову протеїнурію (білок у сечі), дізнатися креатинін у крові та швидкість клубочкової фільтрації (показник роботи нирок)

Нагадуємо про основні правила профілактики серцевих захворювань при діабеті:

1. Намагайтеся тримати рівень цукру в крові та рівень глікованого гемоглобіну HbA1c в межах вашого цільового діапазону.

2. Стежте за показниками артеріального тиску (АТ) та холестерину.

3. Принаймні раз на рік відвідуйте кардіолога, навіть за відсутності скарг. 

4. Відмовтеся від паління, якщо пи палите. Це ускладнює циркуляцію крові. 

5. Відмовтеся від фаст-фуду! Надавайте перевагу здоровому харчуванню.

6. Будьте фізично активними.

7. Стежте за вагою. За необхідності зверніться за консультацією до спеціаліста. Навіть невелика втрата ваги може мати велике значення.

8. Приймайте ліки за призначенням лікаря. 


При діабеті важливо регулярно відвідувати кардіолога, навіть якщо нічого не турбує. Адже, коли з'являються скарги, найімовірніше, ваші судини вже зазнали змін.

У XXI столітті медицина все більше звертається до профілактичних аспектів. Часи, коли люди йдуть до лікаря, якщо «зовсім припекло», відходять у минуле.

Не лікуйтеся — займайтеся профілактикою! 

Читайте також:

11 ускладнень діабету: подбайте про кожне з них

16 способів, як знизити рівень «поганого» холестерину

Справи сердечні: 10 рекомендацій від кардіолога людині з діабетом

Ми в Instagram та Telegram

 

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я!