Діабет і школа: 13 речей, які повинен знати вчитель про діабет 1-го типу у дитини

Вчитель — важлива фігура для дитини, зокрема дітей, які мають деякі особливості, як-от цукровий діабет 1-го типу. Вчитель бачить дітей протягом дня і може помітити, коли щось йде не так. Тому важливо знати, на що звернути увагу: від небезпечних симптомів до розміщення дитини в класній кімнаті.

Зверніть увагу на деякі з цих тривожних ознак, а також отримайте поради про те, як адаптувати дитину з ЦД1 у вашому класі.

Діабет і школа: 13 речей, які повинен знати вчитель про діабет 1-го типу у дитини - изображение

1. Діабет 1-го типу є аутоімунним захворюванням — він НЕ заразний

Цукровий діабет 1-го типу (ЦД1) не пов'язаний зі способом життя дитини та НЕ передається повітряно-крапельним чи будь-яким іншим шляхом. У нормі підшлункова залоза виробляє інсулін — гормон, що сприяє перетворенню глюкози (цукру) з їжі, яку ми їмо на енергію. Імунна система людини з цукровим діабетом 1-го типу починає атакувати власні клітини підшлункової залози, які продукують інсулін, внаслідок чого вона перестає виробляти зовсім або виробляє дуже мало інсуліну. Рівень цукру в крові може піднятися до небезпечного рівня. Людині з діабетом 1-го типу потрібні ін'єкції інсуліну, щоб жити.

Діабет і школа: 13 речей, які повинен знати вчитель про діабет 1-го типу у дитини - 2 изображение

2. Часте сечовипускання, спрага та голод — головні симптоми діабету 1-го типу

Вчитель може бути одним з перших, хто може помітити симптоми діабету в дитини. Учень, який часто відпрошується в туалет або попити, можливо, не просто хоче вийти з класу — у нього може бути діабет. Якщо ви помітили щось незвичне, повідомте про це батькам або шкільній медсестрі.

3. Дитині з діабетом може знадобитися додатковий перекус

Люди з діабетом підтримують нормальний рівень цукру за допомогою балансу між кількістю їжі та ін'єкціями інсуліну. Прийом їжі та введення інсуліну розписані по годинах, і якщо що-небудь із цього пропустити, може розвинутися гіперглікемія (високий рівень цукру в крові) або гіпоглікемія (низький рівень цукру). Дитині з діабетом може знадобитися до- або післяобідній перекус для підтримки стабільного рівня цукру в крові. Також їм необхідний швидкий доступ до швидких цукрів (цукерки, сік, цукор у стіках) при падінні рівня цукру. Тому діткам-діабетикам дозволяється перекушувати в класі.

Діабет і школа: 13 речей, які повинен знати вчитель про діабет 1-го типу у дитини - 3 изображение

4. Солодкі перекушування не заборонені

Збалансоване і ситне харчування вкрай важливе для контролю рівня цукру в крові, але це не означає, що дітям з діабетом не можна їсти солодощі. Якщо все правильно спланувати, можна з'їсти солодке частування. Поки дитина отримує потрібну кількість інсуліну, їй можна все те, що їдять однолітки. Не потрібно виводити маленького діа-школяра з класної солодкої вечірки, це ранить його/її почуття, а не покращить стан.

5. Діткам з ЦД1 потрібно завжди носити із собою всі потрібні пристосування для діагностики та лікування діабету

Інсулінові помпи (пристрій для безперервного введення інсуліну) можуть виглядати і звучати як мобільні телефони, а дехто може використовувати смартфон для контролю рівня цукру і роботи інсулінової помпи. Ознайомтеся з діабетичним обладнанням і дозволяйте дітям проводити всі необхідні їм маніпуляції в класі. Якщо пропустити якусь процедуру, це може бути небезпечно для життя.

6. Високий або низький рівень цукру може позначатися на поведінці

Діти, у яких змінюється рівень цукру, можуть виглядати агресивними та впертими. Якщо ви помітили зміни в поведінці учня, нехарактерні для його особистості, подумайте про необхідність перевірки рівня цукру в крові.

Діабет і школа: 13 речей, які повинен знати вчитель про діабет 1-го типу у дитини - 4 изображение

7. Гіпо- та гіперглікемія потребують невідкладних дій

Занадто високий або низький рівень цукру в крові є невідкладним медичним станом. Без відповідного лікування він може швидко призвести до катастрофічних наслідків. Будь-який учень з діабетом повинен мати при собі набір засобів для лікування таких станів, а шкільна медсестра повинна контролювати його наявність. На початку навчального року або в момент, коли вчитель дізнається, що в його учня діабет, потрібно вивчити план дій на випадок виникнення подібної ситуації.

8. Хтось має відвести учня до медсестри в разі зниження рівня цукру в крові

Коли рівень цукру в крові падає, людина може бути не здатна ясно мислити. Були випадки, коли учня відправили до медпункту, а він повернув не в той бік і заблукав.

9. Дітям із діабетом потрібні особливі умови навчання

Серед них дозвіл на приймання їжі під час уроків, а також можливість залишити класну кімнату за потреби. Також сюди входить можливість переносити контрольні при зниженні або підвищенні рівня цукру в крові (це впливає на мислення).

10. Діабет 1 типу — непередбачуване захворювання

Кожен організм індивідуальний. Навіть якщо людина з діабетом дотримується плану лікування, існує можливість того, що він прокинеться з низьким рівнем цукру в крові. Такі несподіванки лягають емоційним, фізичним і фінансовим тягарем на всю родину. Потрібно знати, що можливі непередбачувані ситуації, і з розумінням ставитися до пропусків і не виконаних домашніх завдань.

Діабет і школа: 13 речей, які повинен знати вчитель про діабет 1-го типу у дитини - 5 изображение

11. Співчуття та розуміння мають велике значення

До учнів з діабетом потрібно ставитися не лише вимогливо, а й з дещицею милосердя. Діабет не дає можливості повністю контролювати життя, тому ніколи не можна давати дитині з діабетом зрозуміти, що захворювання впливає ще й на її успіхи в школі.

12. Стрес, хвороби, фізичні навантаження та переживання впливають на рівень цукру в крові

Стрес і хвороби, як-от простуда, можуть спричинити підвищення рівня цукру в крові. Фізична активність може як підвищувати, так і знижувати його. Якщо день у школі минув незвично, потрібно стежити за учнем уважніше — сонливість, дратівливість, пітливість і розгубленість — усе це привід  перевірити та скоригувати рівень цукру в крові. 

13. Учень має право на конфіденційність особистої інформації

Деяким дітям не хочеться, щоб про їхній діабет знав хто-небудь інший, і це їхнє право. Учитель не має права розповідати про це стороннім особам, якщо учень та його батьки не дали на це дозволу. Винятком є медичний персонал, якому необхідно знати про стан учня.


Читайте також:

МОЗ затвердили нові стандарти лікування дітей з діабетом в Україні

Глікемічні цілі для дорослих та дітей

У LEGO з'явився персонаж з цукровим діабетом

 

Ми в Instagram та Telegram