Цукровий діабет 2-го типу: чи можна колоти інсулін і їсти все, що хочеш?

Інсулін є ефективним і важливим лікувальним засобом для пацієнтів з цукровим діабетом (ЦД). Зазвичай він застосовується при ЦД 1-го типу, але може бути призначений також при ЦД2. 

Часте запитання від наших читачів: «Якщо у мене цукровий діабет 2-го типу і мені призначили інсулін, чи означає це, що тепер я можу безпечно їсти все, що захочу і забути про контроль порцій?»

Цукровий діабет 2-го типу: чи можна колоти інсулін і їсти все, що хочеш? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Інсулін та ЦД2: основні моменти

Інсулін — це гормон, який допомагає регулювати рівень глюкози (цукру) в крові. При цукровому діабеті 2-го типу (ЦД2) організм не може ефективно використовувати власний інсулін або не виробляє його достатньо, що призводить до гіперглікемії (підвищення рівня цукру в крові). Це може спричинити ряд ускладнень, таких як серцево-судинні захворювання, пошкодження очей, нирок тощо.

Інсулінотерапія — це метод лікування цукрового діабету, при якому пацієнти отримують штучний інсулін за допомогою ін’єкцій в підшкірно-жирову клітковину (шприцем, шприц-ручкою) або за допомогою спеціальних пристроїв, таких як інсулінова помпа. Це допомагає знизити рівень глюкози в крові і запобігти виникненню важких ускладнень ЦД

Зазвичай інсулінотерапія призначається пацієнтам із цукровим діабетом 1-го типу, але може застосовуватися також при ЦД2 (тимчасово або на постійній основі). 

У яких випадках пацієнтам з ЦД2 можуть призначити інсулін? 

ВАЖЛИВО: Призначити інсулін може тільки лікар!

⇒ Короткочасно для корекції високого рівня цукру в крові. 

⇒ Тимчасово при інфекційних і запальних захворюваннях, а також у гострому періоді перенесеного інфаркту міокарда та інсультах. 

⇒ Під час серйозних операцій і на період відновлення після них. 

⇒ При неефективності використовуваної терапії, коли комбінації таблеток, фізичних навантажень і дієти недостатньо для досягнення цільових показників.

Чи можна колоти інсулін і їсти все, що хочеш при ЦД 2-го типу?

Якщо ваш лікар призначив вам інсулінотерапію, це зовсім не означає, що відтепер ви можете їсти все, що завгодно і в необмеженій кількості — ви повинні продовжувати дотримуватися збалансованого харчування. І ось чому.

Чому важливо дотримуватися збалансованої дієти при ЦД2?

Пацієнти з ЦД2 мають бути особливо уважними до свого харчування. Важливо розуміти, що інсулін допомагає знижувати рівень цукру в крові, але не вирішує проблему в корені. Займаючись неконтрольованим споживанням вуглеводів та глюкози, можна спровокувати стрімкі коливання глюкози в крові (ГК), навіть при використанні інсуліну.

Різкі перепади ГК шкодять судинам та збільшують ризик розвитку важких ускладнень ЦД. Недотримання дієти також веде до набору зайвої ваги та погіршення чутливості до інсуліну. 

Крім того, порушення дієти, наприклад, споживання вуглеводної їжі у неконтрольованих об’ємах, потребуватиме введення більшої кількості інсуліну та може спричинити передозування та розвиток гіпоглікемії (зниження рівня цукру в крові). 

Існує кілька ключових причин, чому дотримання збалансованого харчування є необхідною складовою у керуванні ЦД2:

  1. Контроль рівня цукру в крові: дієта допомагає підтримувати стабільний рівень глюкози в організмі, уникати шкідливих коливань ГК, що можуть призвести до гіперглікемії та погіршення симптомів.
  2. Зниження інсулінорезистентності: це означає, що клітини краще реагують на інсулін.
  3. Підтримка здоров'я серця: збалансована дієта сприяє зниженню ризику розвитку серцево-судинних захворювань, які є одними з основних ускладнень ЦД2.
  4. Керування вагою: правильне харчування сприяє нормалізації ваги, що також є важливим аспектом контролю ЦД2 та покращення чутливості до інсуліну. 
  5. Підтримка загального стану здоров'я: збалансована дієта надає організму необхідні макро- і мікроелементи, вітаміни та антиоксиданти, що сприяють загальному здоров'ю та підвищують імунітет.

Харчування при ЦД2 типу: що можна їсти та чого краще уникати?

Раціональне та збалансоване харчування грає ключову роль у керуванні цукровим діабетом 2-го типу. Ось деякі продукти та рекомендації щодо того, що можна вживати, а чого краще уникати при ЦД2. 

Можна їсти:

  • некрохмалисті овочі: броколі, шпинат, капуста, квасоля, кабачки, огірки тощо;
  • ягоди і фрукти: чорниця, яблука, апельсини, груші, рожевий грейпфрут та інші;
  • цільні злаки, які містять корисне волокно і допомагають підтримувати стабільний рівень цукру: овес, нешліфований рис, гречка (зелена та коричнева), кіноа, макарони з цільнозернового борошна, булгур;
  • білки (нежирні): курятина без шкіри, риба, яловичина, індичка;
  • зелень (шпинат, петрушка, базилік);
  • морепродукти;
  • горіхи (ліщина, мигдаль, волоські, грецькі).

Краще уникати:

  • цукор та солодкі газовані напої, цукерки, солодощі;
  • прості вуглеводи: білий хліб, булочки та білий рис;
  • насичені жири: сосиски, фаст-фуд, чіпси тощо;
  • алкоголь.

Крім того, важливо:

  • враховувати глікемічний індекс (ГІ) продуктів та глікемічне навантаження (ГН);
  • контролювати розмір порцій;
  • харчуватися регулярно (приблизно через однакові проміжки часу) та уникати тривалих перерв у їжі;
  • перевіряти рівень цукру в крові до та через 1-2 години після початку прийому їжі.

Розраховуйте свій раціон відповідно до рекомендацій вашого лікаря або дієтолога.

Правильне харчування є одним з найважливіших аспектів у керуванні ЦД 2-го типу (поряд із цукрознижувальною терапією, фіз.активністю та регулярними перевірками здоров’я). Дотримання раціональної збалансованої дієти сприяє підтриманню оптимального рівня цукру в крові та зниженню ризику ускладнень діабету. 


Читайте також:

Діабет 2 типу і інсулін: Що потрібно знати?

4 поради ADA для здорового харчування при діабеті

Правда чи брехня? 13 популярних міфів про діабет 2 типу

 

Ми в Instagram та Telegram