Діабет і акне: усе, що потрібно знати

Акне є одним із найпоширеніших захворювань шкіри у світі. Це багатофакторний хронічний запальний процес, що вражає сальні залози волосяних фолікулів шкіри.

Діабет і акне: усе, що потрібно знати - изображение

Серед проявів акне: себорея (надмірне вироблення шкірного сала), запальні елементи, комедони, папули і пустули. У важких випадках можуть з’являтися вузлики, псевдокісти та рубці, що, як правило, розташовані на шкірі обличчя, на грудях, плечах та спині.

Численні наукові дослідження доводять, що акне — це не лише дерматологічна проблема, але й серйозне системне захворювання, яке може виникати послідовно або одночасно з іншими метаболічними патологіями, включно з цукровим діабетом 2 типу, ожирінням тощо.

Читайте також: Зайва вага та схуднення: відповіді на 4 популярних запитання

Інсулінорезистентність і акне

Встановлено тісний зв’язок між акне та інсулінорезистентністю, яка є основною ланкою патогенезу (механізму виникнення і розвитку захворювання) метаболічних порушень, зокрема цукрового діабету 2 типу. Тривало підвищений рівень цукру крові стимулює синтез і секрецію інсуліну, що призводить до зниження вмісту в крові білка, який відповідає за зв’язування інсуліноподібного фактора росту-1 (ІФР-1). Високий рівень ІФР-1 своєю чергою стає причиною дисфункції кератиноцитів (клітин шкіри) та стимулює продукцію шкірного сала.

Окрім того, підвищені рівні інсуліну та інсуліноподібного фактора росту-1 сприяють синтезу андрогенів у надниркових і статевих залозах. Тестостерон і його активний метаболіт дигідротестостерон, що утворюються в надлишку, призводять до збільшення розміру сальних залоз, надмірної секреції шкірного сала, у такий спосіб провокуючи акне. При цьому рівень глобуліну, що зв’язує статеві гормони (ГЗСГ), знижується, посилюючи активність андрогенів і ризик розвитку акне.

Діабет і акне: усе, що потрібно знати - 2 изображение

Слід зазначити, що порушення вуглеводного обміну, предіабет та цукровий діабет 2 типу часто виникають на тлі ожиріння та є одними з основних компонентів метаболічного синдрому. У пацієнтів з ожирінням адипоцити (клітини жирової тканини) збільшуються, змінюють свою структуру та стають несприйнятливими до інсуліну, що посилює інсулінорезистентність.

Читайте також: Чи можна обернути назад інсулінорезистентність?

Вуглеводи і акне

Результати досліджень зв’язку між харчуванням і акне продемонстрували, що високовуглеводний раціон був асоційований із більшим ризиком появи та прогресування акне, оскільки такий тип харчування призводить до підвищення рівня цукру в крові (гіперглікемії) і, як наслідок, надмірної секреції інсуліну.

У профілактиці акне, пов’язаного із цукровим діабетом, важливе значення має дотримання правил здорового харчування з контрольованим вмістом вуглеводів для забезпечення збалансованої глікемії. Раціон, який базується на продуктах з низьким глікемічним індексом, дає змогу забезпечити позитивний ефект на перебіг акне, а також покращути чутливість тканин до інсуліну.

Читайте також: 4 поради ADA для здорового харчування при діабеті

Цікавий факт: молоко і акне

Цільне свіже молоко є одним із лідерів серед продуктів, що мають високий інсуліновий індекс, а, отже, стимулюють виділення великої кількості інсуліну. У кількох дослідженнях був підтверджений зв’язок між споживанням молока та молочних продуктів і посиленням симптомів акне.


Посилання на джерела інформації:


Читайте також:

Зв'язок між СПКЯ та інсулінорезистентністю

«Менше їж і схуднеш!». Або 5 оманливих уявлень про зайву вагу

10 звичок здорових людей