«Менше їж і схуднеш!». Або 5 оманливих уявлень про ожиріння

«Менше їж, більше рухайся і схуднеш!» або «У мене по жіночій лінії всі були повні» (що насправді означає — «це не моя відповідальність і робити я з цим нічого не збираюся»).

Розбираємося з ТОП-5 оманливих думок про ожиріння з експерткою «Мій цукровий», ендокринологинею — Юлією Кривов'яз.

«Менше їж і схуднеш!». Або 5 оманливих уявлень про ожиріння - изображение

Авторка цієї статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


1. «Менше їж і схуднеш!»

Оточуючі кажуть: «Не можеш менше їсти? Менше їж і схуднеш!». То чи дійсно винна людина? Що це — безконтрольне поїдання їжі? А, можливо, це розлад харчової поведінки (РХП), і лікувати його необхідно разом з психотерапевтом? Просто так сказати собі: «перестань багато їсти» людина з РХП не може.

2. Винна інсулінорезистентність

«Я не винен, що у мене зайва вага — це інсулінорезистентність». Така крайність говорить — не я винен, а мій «неправильний» організм, адже у мене інсулінорезистентність (ІР). Часто не ІР вина у зайвій вазі, а навпаки — зайва вага стає причиною інсулінорезистентності з усіма наслідками. Саме на інсулінорезистентність останнім часом списують усе.

Читайте також: 10 натуральних способів покращити чутливість до інсуліну

3. У мене «гормональне» ожиріння

Насправді «гормональне» ожиріння зустрічається дуже рідко — близько у 5-8% випадків. Однак, багато хто хоче перевіритися на всі гормони, адже «у мене точно щось гормональне». Як правило — ні. Гарні результати аналізів засмучують, адже вірити в те, що ожиріння «гормональне», мабуть, легше — тоді ніби-то знімається відповідальність за свій стан.

4. Ожиріння — спадкове

«У мене по жіночій лінії всі були повні». Дійсно, ожиріння є мультифакторіальним захворюванням. Але у більшості випадків це пояснюєть тим, що у сім'ї один характер харчування і спосіб життя!

5. Ожиріння лікується легко

Менше їж, більше рухайся, рахуй кроки (10000 на день). На жаль, не все так просто, бо:

  • Коли менше їсти – це ще не означає, що будеш їсти вірно!
  • Прийом ліків без зміни харчових звичок не вирішує проблему.
  • Прогулянки по магазинах або з собакою можуть дати сумарно 10000 кроків, але не завжди допоможуть ефективно знизити вагу.

Насправді, ожиріння є захворюванням, яке потребує не лише змін у способі життя та харчуванні, а й допомоги різних спеціалістів — ендокринолога/дієтолога, тренера і психолога.


Читайте також:

Що з'їсти, щоб не погладшати? 5 продуктів, які «приборкують» голод

Не можете скинути вагу? 13 причин, чому так може відбуватися

Принципи харчування при ожирінні

 

Ми в Instagram та Telegram