Ліки, яких слід уникати під час носіння безперервного моніторинга глюкози

Такі ліки, як аспірин, тайленол і вітамін С, можуть потенційно впливати на точність безперервних моніторів глюкози (CGM). Ось кроки для забезпечення надійного контролю діабету.

Ліки, яких слід уникати під час носіння безперервного моніторинга глюкози - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Хоча безперервні монітори глюкози (CGM) можуть надавати дані про рівень цукру в крові та сповіщення в режимі реального часу, щоб допомогти людям з діабетом приймати поінформовані рішення щодо свого здоров'я, деякі поширені ліки можуть впливати на точність та ефективність приладу. 

Це пов'язано із тим, що деякі рецептурні та безрецептурні препарати викликають реакції в інтерстиціальній рідині — місці під поверхнею шкіри, де CGM вимірюють рівень глюкози в крові. Залежно від того, яку модель глюкометра ви використовуєте, ось на що слід звернути увагу.

Dexcom

Ацетамінофен (Тайленол)

Високі дози ацетамінофену можуть впливати на точність Dexcom G4 CGM. Ацетамінофен може викликати хімічну реакцію в інтерстиціальній рідині, що призводить до підвищення рівня сполуки, яка називається глюкуронід ацетамінофену. 

Ця сполука може бути помилково визначена датчиком CGM як глюкоза, що призводить до помилкових показань високого рівня глюкози. Хоча Dexcom G6 знизив свою чутливість до ацетамінофену, прийом більше максимальної дози (більше 1 грама кожні шість годин для дорослих) може призвести до помилкового підвищення рівня глюкози в крові.

Гідроксисечовина

Незважаючи на те, що чутливість до ацетамінофену була знижена, система Dexcom G6 CGM може показувати хибні значення ГК при використанні з препаратом під назвою гідроксисечовина, який використовується для лікування раку та серповидноклітинної анемії. 

На сайті Dexcom зазначено, що якщо ви приймаєте гідроксисечовину, показники рівня цукру в крові можуть бути вищими, ніж фактичний рівень глюкози в крові. Це може бути небезпечно, оскільки може призвести до пропущених попереджень про гіпоглікемію або помилок при аналізі та інтерпретації рівня цукру в крові для оптимального управління діабетом. Dexcom не рекомендує використовувати їхню систему CGM, якщо ви приймаєте гідроксисечовину. 

Abbott

Аскорбінова кислота (вітамін С)

Хоча вітамін С необхідний для нашого здоров'я, занадто високі дози — наприклад, ті, що містяться в деяких харчових добавках або ліках від застуди, як-от Airborne і Emergen-C — можуть потенційно вплинути на точність вимірювання глюкометра Freestyle Libre 2. 

Високий рівень вітаміну С може викликати електрохімічні перешкоди в роботі датчика CGM, що призводить до неточних показників глюкози. На сайті компанії Abbott зазначено, що прийом понад 500 мг аскорбінової кислоти (вітаміну С) на день може вплинути на точність показань датчика, що може призвести до пропуску гіпоглікемії. 

Саліцилати (аспірин)

Препарати, що містять саліцилати, такі як аспірин, можуть впливати на роботу глюкометра FreeStyle Libre 14-денної системи флеш-моніторингу рівня глюкози. 

Хоча точний механізм не до кінця зрозумілий, саліцилати можуть впливати на хімічний склад інтерстиціальної рідини, впливаючи на здатність датчика точно вимірювати рівень глюкози. Abbott повідомляє, що прийом аспірину під час використання цієї моделі CGM може призвести до зниження показників рівня глюкози.


Важливо зазначити, що ступінь впливу тих чи інших ліків на роботу CGM може варіюватися від людини до людини та від пристрою до пристрою. На деякі прилади CGM це може взагалі не впливати. Тим не менш, бажано знати про будь-які потенційні проблеми з моніторингом, які можуть виникнути під час прийому певних препаратів; і вживати всіх необхідних заходів обережності задля отримання точних показників ГК. 

Ми рекомендуємо уважно читати інструкцію з використання вашого пристрою CGM та проконсультуватися з вашим лікарем, якщо у вас виникнуть будь-які запитання із цього приводу. Якщо ви приймаєте будь-які з перелічених препаратів, подумайте про те, щоб перевіряти рівень глюкози за допомогою звичайного глюкометра або обговоріть з лікарем альтернативні варіанти.

Джерело: diatribe.org

Читайте також:

FreeStyle Libre 3: Що потрібно знати про сенсор нового покоління

Сенсор VS Глюкометр: Як правильно інтерпретувати показання датчика CGM?

Медичні препарати, які підвищують рівень цукру

 

Ми в Instagram та Telegram