6 ранніх ознак діабету у жінок, які легко не помітити

Неконтрольований або недіагностований діабет може призвести до серйозних довгострокових ускладнень. Зверніть увагу на ці 6 малопомітних симптомів, що можуть вказувати на підвищений рівень цукру в крові у жінок.

6 ранніх ознак діабету у жінок, які легко не помітити - изображение

Цукровий діабет 2-го типу (ЦД2) — це хронічне захворювання, при якому організм або не виробляє достатньо інсуліну — гормону, відповідального за контроль рівня цукру в крові, або використовує його неефективно, що призводить до хронічної гіперглікемії (високого рівня цукру в крові). З часом це може призвести до розвитку серйозних ускладнень, таких як пошкодження органів та підвищений ризик серцевого нападу або інсульту. 

Підступність у тому, що перші симптоми діабету 2-го типу дуже легко не помітити, тому багато людей роками живуть, не здогадуючись, що у них це захворювання.

Рання діагностика та лікування ЦД2 має вирішальне значення.

Ось 6 малопомітних ранніх ознак діабету у жінок, на які слід звернути увагу:

1. Часті інфекції сечовивідних шляхів

Рецидивуючі інфекції сечовивідних шляхів (ІСШ) можуть бути ранньою ознакою діабету у жінок. Високий рівень цукру в крові створює сприятливе середовище для розмноження бактерій, що підвищує ризик виникнення ІСШ. Діабет також може впливати на вашу імунну систему, що може ускладнити боротьбу з інфекцією. 

Ви також повинні повідомити свого лікаря, якщо ваша сеча має солодкуватий запах. Це може вказувати на те, що організм не переробляє глюкозу належним чином і  спалює жир для отримання енергії, створюючи кетони (які можуть спричинити солодкуватий запах сечі).

2. Незрозуміла втома 

Якщо ви постійно відчуваєте втому або виснаженість, це може бути ранньою ознакою діабету. При ЦД2 організм не може використовувати глюкозу для отримання енергії, що призводить до втоми.

Дослідження, опубліковане в журналі Industrial Psychiatry Journal, показало, що люди з діабетом в десять разів частіше відчувають втому, ніж ті, хто не має цього захворювання.

3. Гестаційний діабет в анамнезі

Якщо у вас був гестаційний діабет під час вагітності, ризик розвитку діабету 2-го типу в подальшому житті набагато вищий. Згідно з дослідженням Journal of the American Physical Therapy Association, жінки, які хворіли на гестаційний діабет, мають на 50 відсотків вищий ризик розвитку ЦД2.

4. Погіршення симптомів менопаузи 

Якщо симптоми менопаузи, такі як припливи, втома і проблеми зі сном, здаються вам інтенсивнішими, ніж зазвичай, це може бути пов'язано з високим рівнем цукру в крові.

5. Поколювання в пальцях рук або ніг 

Високий рівень цукру в крові з часом може пошкодити дрібні кровоносні судини, які живлять нерви, що призводить до стану, який називається діабетичною нейропатією. Це може викликати поколювання, печіння або оніміння в руках, ступнях або ногах.

Якщо ви відчуваєте поколювання або оніміння кінцівок, важливо негайно звернутися до лікаря, щоб запобігти подальшому пошкодженню нервів.

6. Порізи, що повільно загоюються 

Коли діабет погано контролюється, він може сповільнити здатність організму до загоєння. Згідно з дослідженням, проведеним в Медицині, близько 25 відсотків людей з діабетом мають повільніше загоєння ран, часто залишаючись у запальній фазі довше.

Якщо вам здається, що поріз заживає незвично повільно, поговоріть з лікарем.

 

Ранні симптоми діабету 2-го типу дуже легко не помітити, тому регулярні обстеження є вкрай важливими, навіть якщо ви почуваєтеся добре. Ваш лікар може провести скринінг діабету за допомогою таких аналізів крові, як тест на рівень глюкози в крові натще, тест A1C або тест на толерантність до глюкози.


Читайте також:

Жіночі симптоми високого рівня цукру в крові

Незвичні симптоми цукрового діабету: на що звернути увагу?

Щотижневі ін'єкції для лікування діабету 2 типу демонструють багатообіцяючі результати